“Hävetkää, EU-johtajat!”

08.05.2015 - 18:18
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä/Pohjoismaiden vihreä vasemmisto GUE/NGL mepit tempaisivat vapun alla Strasbourgissa. Vasemmistomepit halusivat kiinnittää huomiota Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaan ja toimiin etenkin Välimerellä, jonne on tänä vuonna hukkunut ennätysmäärä EU:n alueelle pyrkiviä siirtolaisia.
Mepit toivat protestiin sata metriä pitkän liuskan, johon oli listattu niiden 17 306 ihmisen nimet, jotka ovat menehtyneet linnake-Euroopan rajoille vuosina 1990-2012. Luetteloon lisättiin tuon jälkeen menehtyneiden 6 000 ihmisen muistoksi kädenjälkiä.

EU-päättäjien ratkaisut häpeällisiä ja epähumaaneja

Samaan aikaan Euroopan unionin neuvosto sorvasi komission kanssa ja Donald Tuskin sekä Jean-Claude Junckerin johtamana ratkaisuja siirtolaistulvan torppaamiseksi. EU-johtajat päättivät kolminkertaistaa rajaturvallisuusvirasto Frontexin Triton- ja Poseidon-operaatioiden budjetin 120 miljoonaan euroon.
Vasemmistomeppien mielestä EU:n maahanmuuttopolitiikka vaatii muutosta humaanimpaan suuntaan. GUE/NGL:n puheenjohtaja Gabi Zimmer pitää EU-päättäjien esittämiä ratkaisuja häpeällisinä ja epähumaaneina.
– Euroopan pitäisi olla ihmisoikeuksien, oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden maanosa. Nyt näyttää siltä, että nämä pätevät enemmän toisiin kuin toisiin, toteaa Zimmer.

Vaihtoehtoinen ohjelma

GUE/NGL on esittänyt oman kymmenen kohdan ohjelmansa ratkaisuksi humanitääriseen kriisiin, joka on käynnissä ennen muuta Välimeren alueella.
– Vaihtoehtoisessa ohjelmassamme vaadimme kunnioitusta uhreille, laillisia reittejä Eurooppan sekä tukea niille maille, jotka vastaanottavat siirtolaisia, saksalainen GUE/NGL:n meppi Cornelia Ernst kertoo.
Italialainen Barbara Spinelli huomauttaa, että sodan julistaminen ihmissalakuljettajia vastaan antaa sen väärän käsityksen, että he olisivat ainoita syypäitä tragedian.
– Ihmissalakuljetusta esiintyy koska ihmisillä ei ole laillista tietä tulla Eurooppaan.
Hänen mukaansa nyt Välimerellä käynnissä olevan Triton-ohjelman tarkoitus on suojella rajoja, mutta olla piittamatta ihmishengistä.
Ruotsin GUE/NGL-meppi Malin Björk vaatii, että Euroopassa ei aseteta eri ihmisryhmiä toisiaan vastaan. Hänen mukaansa EU:ssa on otettava käyttöön humanitaarinen viisumi.
– Sen sijaan me emme voi hyväksyä sitä, että Frontex-operaatio saa lisää rahaa, sanoo Björk.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat