Hallituksen asema vaakalaudalla

17.03.2016 - 14:00

On helppo yhtyä Joukkovoima-mielenosoituksen järjestäjien kommenttiin: lauantain protesti ei olisi voinut paljoa paremmin mennä. Maaliskuussa 8000 ihmisen saaminen Helsinkiin kaduille useammaksi tunniksi on saavutus sinänsä.

Verrattuna viime kesän Joukkovoiman mielenosoitukseen ainakin eräs asia on muuttunut. Vielä kesällä monet ihmiset vielä uskoivat, että SSS-hallituksen politiikkaan voi vaikuttaa ja että järkipuhe auttaa. Nyt ihmisillä alkaa mennä luotto hallitukseen totaalisesti. Sen vuoksi aika vähän oli konkreettisia muutosvaatimuksia hallituksen politiikkaan. Ihmiset eivät luota, että mitään muutoksia tapahtuu. Sen vuoksi konkreettinen vaatimus oli: hallitus vaihtoon. Petturit pois päättäjän paikoilta.

Myös hallituksen, valtiovarainministeriön ja elinkeinoelämän vakuuttelut Suomen talouden huonosta tilasta ja kriisistä tuntuvat päivä päivältä ohenevan. Ennen muuta julkisuuteen nousseet tiedot jättimäisistä osingoista ovat saaneet ihmiset oivaltamaan, että onhan sitä rahaa jossain. Tämä saattaa olla merkki siitä, että vallitseva ja hallitseva kriisipuhe olisi menettämässä tehoaan. Hallituksen asemalle tämä voi olla kohtalokasta, sillä nykyistä politiikkaa perustellaan juurikin talouden poikkeustilalla.

Hallitukselle on tullut yllätyksenä se, että osa ammattiliitoista ei niellytkään kilpailukykysopimusta ja sen taustalla olevaa ”rahat loppu” –propagandaa. Painostus eritoten palvelualojen PAMia kohtaan on ollut valtaisaa. Surkuhupaisana episodina pääministeri Sipilä kutsui itse itsensä PAMin hallituksen torstaiseen kokoukseen taivutellakseen liittoa mukaan sopimukseen, jolla leikataan pienipalkkaisten, naisvaltaisten alojen palkkoja ja työehtoja.

On tärkeää tukea neuvotteluista kieltäytyviä liittoja kaikin mahdollisin tavoin. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi JHL ja Ammattiliitto Pro päättävät vasta toukokuussa lopullisesta suhtautumisestaan kilpailukykysopimukseen. Vaikuttamisen paikkoja on siis vielä useita.

Eräs kivi hallituksen kengässä on edelleen takkuava sote-uudistus. Kiistaa hallituspuolue keskustan ja kokoomuksen välillä on muun muassa rahoituksesta. Kokoomuksen Alexander Stubb linjasi viikolla, että suunnitelluille maakunnille ei tulisi verotusoikeutta, mitä taas keskusta on ajanut. Sote-uudistuksen on tarkoitus edetä rahoitusratkaisun osalta "lähiviikkoina", Stubb kertoi. Uudistuksen tiellä on myös vielä perustuslaillisia pulmia. Lakiesitys pitäisi jättää eduskunnalle syksyllä, mutta paljon ehtii sitä ennen tapahtua

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.