Hallituksen peruttava leikkauksia

24.05.2019 - 12:45

Uuden hallituksen synnytys on käynnissä ja neljän vuoden aikana ryvettynyt Sipilä yrittää nyt antaa kentälleen kuvaa tiukoista neuvotteluista, vaikka kumppaneiden mielestä kriisi on päällä vain hänen sanojensa mukaan. Tosiasiassa vaalien suuri häviäjä on tietysti Säätytalolla mukana vain, koska on tällä hetkellä pahoista pienin.

Tuleeko hallitus välittömästi perumaan aktiivimallin ja kiky-sopimuksen?

Katseet tulisikin keskittää ex-pääministerin pullisteluyritysten sijaan hallitusvastuussa olevien suunnitelmiin. Päällimmäisinä kysymyksinä toimeentulostaan huolehtivilla ihmisillä on, tuleeko hallitus välittömästi perumaan aktiivimallin ja kiky-sopimuksen? Näiden lisäksi on paljon muutakin porvarihallituksen tekemää tuhoa korjattavana, esimerkiksi opintotukien leikkausten peruminen. Tehtävää on paljon, joten soisi Rinteen kääriä hihat nopeasti ja alkaa toimeen.

Hupaisaa on ollut myös seurata porvaripuolueiden edustajien valitusta ay-liikkeen mukana olosta hallitusneuvotteluissa. Siinä, jos jossain, aliarvioidaan kansan ymmärrys puolueiden toiminnasta ja taustavaikuttajista. Ihan kuin Elinkeinoelämän keskusliitto ja muut pääomapiirit eivät vaikuttaisi suoraan kokoomuksen, keskustan ja muiden porvaripuolueiden hallitusohjelmiin? Kyseessä on vanha sumutus, jolla pyritään luomaan harhaa loppuneesta vastakkainasettelusta työn ja pääoman välillä. Tosiasiassa tämä vastakkainasettelu on hyvinkin voimissaan ja yhä syvenemässä.

 

SKP uudelle edustajakokouskaudelle

Kesäkuussa käydään Suomen kommunistisen puolueen edustajakokous Porvoossa. Kolmen vuoden kausi tulee päätökseen ja on aika summata toimintaa sekä tietysti suunnitella uutta. Tässä Tiedonantajan numerossa esitellään tiivistetysti kokoukseen tuotavaa eläkepoliittista ohjelmaa sekä ympäristöpoliittista asiakirjaa.

Kokouksessa linjataan myös useista muista yhteiskuntaa viime vuosina ravistelleista asioista kuten huonontuneista työehdoista, leikatuista palveluista ja yhä epävarmemmasta perusturvasta. Rasismin ja kaikenlaisen syrjinnän lisääntymisen estäminen Suomessa ja koko maailmassa on aihe, johon edustajakokouksen on myös otettava tiukan toiminnallinen kanta.

Puolueen linjaukset yhä kiihtyvästä ilmastonmuutoksesta ja ympäristötuhoista ovat saaneet hyvää pohjustusta asiaan vihkiytyneiden jäsenten kirjoituksista ja alustuksista. Ne vaativat nyt tukea viimeisimmistä tutkimuksista, jotta olisimme yhä parempia puolustamaan kantaamme systeemin muutoksen tarpeellisuudesta. Kapitalismin kaataminen on välttämätöntä, ja tutkittuun tietoon pohjaavat argumentit yksittäisissä ympäristökysymyksissä edistävät kyseisen järjestelmän vastaista mielialaa.

Yhtä tärkeää on myös itse toiminta ja edellä mainittujen poliittisten linjausten vieminen käytännön työksi. On hyvä, että edustajakokouksen linjaukset eivät tule hautautumaan ja jäämään vain mielipidekirjoituksiksi, vaan että ne viedään mukana kaikkialle sinne, missä kommunistit toimivat. Lehti on tukemassa tätä järjestämällä lokakuun Tiedonantaja-festivaalin yhteyteen Jyväskylään toimintaa edistävän jäsentapaamisen. Nähdään siis kesäkuussa Porvoon edustajakokouksessa sekä Tiedonantajan 50-vuotissynttäreillä 26. lokakuuta Jyväskylässä!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset