Hallituksen valheet Kelasta, toimeentulotuesta ja tasavertaisuudesta

23.12.2016 - 16:00
(updated: 24.12.2016 - 09:25)

Vuonna 2015 toimeentulotukea myönnettiin lähes 260 000 kotitaloudelle ja yli 400 000 henkilölle. 7,3 % väestöstä tarvitsi toimeentulotukea. Ensi vuonna tuen tarvitsijoiden määrän ennustetaan nousevan jo puoleen miljoonaan. Uusien toimeentulotukea tarvitsevien kotitalouksien määrä kasvoi vuodesta 2014 lähes 30 %.

Perustoimeentulotukiasioiden siirtyminen Kelan hoidetavaksi herätti toiveita siitä, että tuen tarvitsijoiden kohtaama eriarvoisuus poistuu. Näin ei kuitenkaan käy, koska harkinnanvarainen ja täydentävä toimeentulotuki myönnetään edelleen kuntien sosiaalitoimistoista, joiden saama ohjeistus (kunnilta) vaihtelee – toki lain rajoissa mutta usein niitä hipoen.

Suurin epäkohta lienevät suuresti vaihtelevat, toimeentulotukilaskelmassa hyväksyttävät asumismenot. Esimerkkinä mainittakoon, että 16 000 asukkaan päijäthämäläisessä ”maalaiskaupungissa” jossa ei oppilaitoksia ole ja työpaikkojakin heikonlaisesti, hyväksytään asumismenoja sama summa kuin Turussa, yliopistokaupungissa. Toinen esimerkki olkoon Turun ja Hämeenlinnan välinen ero: molemmissa kaupungeissa asumistukea saa saman verran, mutta Hämeenlinnassa asuvalta toimeentulotukeen hyväksytään yksin asuvalta ensi vuoden alusta lukien 592 euroa, kun taas turkulaisen on tyytyminen 480 euroon. Eroa siis yli sata euroa...

Kuntien välisiä eroja tarkastellessamme törmäsimme varsinaiseen yllätykseen. Vaikka hallitus suureen ääneen on vakuuttanut, ettei toimeentulotuesta leikata, niin ollaan kuitenkin tekemässä. Tuen laskennassa hyväksyttävät asumismenot pienenevät useissa kunnissa/kaupungeissa (muun muassa Jyväskylässä 22 euroa, tänä vuonna hyväksyttiin 550 euroa ja ensi vuoden alusta lukien 528 euroa). Tämä on toimeentulotukeen kohdistuva piiloleikkaus, hyväksyttävien asumismenojen määrän putoaminen leikkaa toimeentulotukea samalla summalla, kun puhutaan hyväksyttävät asumismenot ylittävistä vuokrista – ja niitähän ne pääsääntöisesti ovat.

Ei riitä, että yleisestä asumistuesta leikataan keskimäärin 20 euroa per talous, leikataan vielä toimeentulotuestakin.

Hallitus siis valehteli meille jälleen kerran. Ei riitä, että yleisestä asumistuesta leikataan keskimäärin 20 euroa per talous, leikataan vielä toimeentulotuestakin. Tämä asia vaatii lisää tutkimista, etenkin sen laajuus. Teemme parhaillaan kyselyä sosiaalisessa mediassa, yritämme myös saada tarvittavat tilastot vertailua varten eri tahoilta. Kelan päälliköiltä on pyydetty selvitystä siitä, millä perusteella he ovat laskelmansa tehneet.

Hallitus alas!

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.