Hallitus ajaa työllisyyspolitiikkaa alas
Kesäkuussa julkaistu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tulevaisuuskatsaus ennakoi Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtajan Lea Karjalaisen mukaan työllisyyspolitiikan alasajoa.
– Tulevaisuuskatsauksessa sanotaan, että työ- ja elinkeinotoimistojen vastuuta työttömyysturvan toimeenpanossa siirretään työttömyyskassoille ja Kelalle. Samalla varataan oikeus rajoittaa pitkään työttömänä olleiden oikeutta TE-toimistojen asiakkuuteen, jos henkilöllä ei ole realistista mahdollisuutta työllistyä avoimilla työmarkkinoilla. Toisin sanoen työttömien palveluja karsitaan, ja TE-toimistoille jää tehtäväksi lähinnä vain elinkeinoelämän palveleminen, sanoo Karjalainen.
Karjalainen on myös voimakkaasti lobannut työttömyyskorvauksen harkinnanvaraisuuden poistamisen puolesta. Hänen mukaansa on epäoikeudenmukaista, että puolison tulot vaikuttavat työmarkkinaetuuksiin.
Eliitti irti arjesta
Pitkään työttömien edunvalvonnassa mukana olleelle Lea Karjalaiselle on jäänyt sellainen vaikutelma, ettei poliittinen eliitti ymmärrä tavallisen kansan arjen huolia. Esimerkiksi eduskuntaryhmissä ei työttömien ja köyhien asemasta keskustella kuin korkeintaan satunnaisesti.
Jotain kertoo sekin, miten eduskunnan virkamiehistö puuhaa itselleen palkankorotuksia samalla kun perusturvan tasokorotuksiin ei varoja löydy etsimälläkään.
Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) ilmoitti kesällä, että elvytyspolitiikan aika on ohi. Karjalainen ihmettelee, että missä tämän tähänastisen "elvytyksen" oikein pitäisi näkyä.
– Esimerkiksi työnantajien Kela-maksujen poisto ei kokemukseni mukaan ole työllisyyteen vaikuttanut. Tämän olen huomannut, kun olen vieraillut erityistukialueilla, kuten Lapin Kemijärvellä, tuumii Karjalainen.
Kela-maksun poisto onkin Karjalaisen mukaan ollut vain miljardiluokan tulonsiirto pääomanomistajille ja työnantajille.
Mielenosoitus: budjetti uusiksi!
Hallitus kokoontuu budjettiriiheen torstaina 19. elokuuta Helsingin Säätytalolla (Snellmaninkatu 9-11). Helsingin työttömät kutsuvat järjestöjä ja yksittäisiä henkilöitä budjettimielenosoitukseen aamulla klo 9 kertomaan omat mielipiteensä hallituksen budjettiesitykseen.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Itsemääräämisoikeuteen perustuva Laki sukupuolen vahvistamisesta hyväksyttiin eduskunnassa. Uusi laki vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksia Suomessa.
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.