Hallitus ajaa työllisyyspolitiikkaa alas

18.08.2010 - 08:11
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Työttömien palveluja karsitaan, ja TE-toimistoille jää tehtäväksi lähinnä vain elinkeinoelämän palveleminen, arvioi Lea Karjalainen. / Veikko Koivusalo |

Kesäkuussa julkaistu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tulevaisuuskatsaus ennakoi Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtajan Lea Karjalaisen mukaan työllisyyspolitiikan alasajoa.

– Tulevaisuuskatsauksessa sanotaan, että työ- ja elinkeinotoimistojen vastuuta työttömyysturvan toimeenpanossa siirretään työttömyyskassoille ja Kelalle. Samalla varataan oikeus rajoittaa pitkään työttömänä olleiden oikeutta TE-toimistojen asiakkuuteen, jos henkilöllä ei ole realistista mahdollisuutta työllistyä avoimilla työmarkkinoilla. Toisin sanoen työttömien palveluja karsitaan, ja TE-toimistoille jää tehtäväksi lähinnä vain elinkeinoelämän palveleminen, sanoo Karjalainen.

Karjalainen on myös voimakkaasti lobannut työttömyyskorvauksen harkinnanvaraisuuden poistamisen puolesta. Hänen mukaansa on epäoikeudenmukaista, että puolison tulot vaikuttavat työmarkkinaetuuksiin.

Eliitti irti arjesta

Pitkään työttömien edunvalvonnassa mukana olleelle Lea Karjalaiselle on jäänyt sellainen vaikutelma, ettei poliittinen eliitti ymmärrä tavallisen kansan arjen huolia. Esimerkiksi eduskuntaryhmissä ei työttömien ja köyhien asemasta keskustella kuin korkeintaan satunnaisesti.

Jotain kertoo sekin, miten eduskunnan virkamiehistö puuhaa itselleen palkankorotuksia samalla kun perusturvan tasokorotuksiin ei varoja löydy etsimälläkään.

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) ilmoitti kesällä, että elvytyspolitiikan aika on ohi. Karjalainen ihmettelee, että missä tämän tähänastisen "elvytyksen" oikein pitäisi näkyä.

– Esimerkiksi työnantajien Kela-maksujen poisto ei kokemukseni mukaan ole työllisyyteen vaikuttanut. Tämän olen huomannut, kun olen vieraillut erityistukialueilla, kuten Lapin Kemijärvellä, tuumii Karjalainen.

Kela-maksun poisto onkin Karjalaisen mukaan ollut vain miljardiluokan tulonsiirto pääomanomistajille ja työnantajille.

Mielenosoitus: budjetti uusiksi!

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen torstaina 19. elokuuta Helsingin Säätytalolla (Snellmaninkatu 9-11). Helsingin työttömät kutsuvat järjestöjä ja yksittäisiä henkilöitä budjettimielenosoitukseen aamulla klo 9 kertomaan omat mielipiteensä hallituksen budjettiesitykseen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (49 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.