Hallitus antaa rikkaille ja leikkaa muilta

29.05.2015 - 12:59
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Pääministeri Juha Sipilä valehtelee väittäessään, että tulevalla hallituskaudella kaikilta leikataan. SSS-troikka tuo Suomeen talouskuria leikkaamalla työttömiltä, lapsiperheiltä, opiskelijoilta, eläkeläisiltä, kuntien palveluista ja kehitysyhteistyöstä. Sen sijaan monille suurituloisille, rikkaille omistajille ja yrityksille hallitus lupaa verohelpotuksia. Leikkauslistat romuttavat hyvinvointipalveluja, heikentävät talouden nousun mahdollisuuksia, voimistavat palvelujen yksityistämistä ja lisäävät eriarvoisuutta.

Hallitusohjelma ei tarjoa ratkaisuja suomalaisten enemmistön kannalta keskeisiin ongelmiin, kuten työttömyyteen, kuntien peruspalvelujen heikentymiseen, toimeentuloturvan puutteisiin ja eriarvoisuuteen. Sen sijaan hallitus kasvattaa rajusti tulo- ja hyvinvointieroja.

Kovin suurena yllätyksenä hallitusohjelman kirjaukset eivät tule, vaikka vaaleja ennen kaikki hallituspuolueet ja etenkin perussuomalaiset ja keskusta väläyttelivätkin huomattavasti pienempiä leikkauslukuja.

Ohjelman liitteenä on raju neljän miljardin euron leikkauslista vuosille 2016-2020:
- Työttömyysturvasta, lapsilisistä, opintotuesta, eläkkeistä ja sairauspäivärahoista leikataan 860 miljoonaa euroa vuositasolla.
- Sosiaali- ja terveyspalveluista leikataan 451 miljoonaa euroa.
- Koulutuksesta, tieteestä ja kulttuurista leikataan 556 miljoonaa euroa.
- Samaan aikaan kun palveluja heikennetään, korotetaan niistä perittäviä maksuja.
- Indeksijäädytyksillä leikataan yhteensä 1 094 miljoonaa euroa.
- Kehitysyhteistyöstä leikataan 300 miljoonaa euroa.
- Asumisesta, ympäristöstä ja liikennehankkeista leikataan yhteensä 219 miljoonaa.

Ainoat hallinnon alueet, joista ei leikata ovat armeija ja poliisi. Armeijan määrärahoihin tulee indeksikorotusten lisäksi 130 miljoonan euron tasokorotus. Poliisitoimintaankin tulee muutamia kymmeniä miljoonia euroja lisää.
Sipilän johtama hallitus lupaa verohelpotuksia miljonäärikavereille. Muun muassa perintöverotukseen, yhteisö- ja yritysveroihin, varainsiirto- ja voittoveroihin sekä kaivosveroihin luvataan kevennyksiä. Ansiotuloverotuksessa työtulovähennys ulotetaan myös hyvätuloisiin (kaikkein kovatuloisimpia lukuun ottamatta). Auton ostamisen verotusta kevennetään ja käytön verotusta kiristetään.

Työllisyyspolitiikassa SSS-hallitus keskittyy työttömien kyykyttämiseen. Työttömyysturvaa leikataan, sanktioita työttömille voimistetaan ja "työn tarjontaa lisätään" ikään kuin nyt sadat tuhannet työttömät ja oppilaitoksista uusiksi työttömiksi valmistuvat eivät jo riittäisi "työn tarjonnaksi".

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan 250 miljoonaa euroa. Vuorotteluvapaata kavennetaan. Samaan aikaan karsitaan valtion työvoimapalveluja ja ulkoistetaan työvoimapalveluja yksityiselle sektorille.
Kuntien lakisääteisiä palveluja ja velvoitteita karsitaan yhdellä miljardilla eurolla. Lisäksi kuntien valtionosuuksien indeksitarkistusten jäädyttäminen heikentää palveluja samaan aikaan kun niiden asiakasmaksuja korotetaan. Lakisääteisiin sote-asiakasmaksuihin tulee 150 miljoonan korotukset ja kuntien maksupolitiikka ”vapautetaan”. Eriarvoisuutta lisää myös palvelusetelien käytön laajentaminen.

Hallitusohjelmassa on sovittu lasten päivähoito-oikeuden rajoittamisesta, lapsiryhmien suurentamisesta ja päivähoitomaksujen korottamisesta. Pienten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja lisätään.
Erikoissairaanhoidosta leikataan 200 miljoonaa. Hoitotakuun määräyksiä ja sote-palvelujen laatusuosituksia lievennetään. Vanhusten hoidon jo nyt riittämättömistä suosituksista henkilöstömitoituksessa leikataan viidennes. Lääkekorvauksia ja hammaslääkärikäyntien sairausvaikutuskorvauksia leikataan.

Perusopetuksen ryhmäkokoja suurennetaan ja toisen asteen koulutuksesta leikataan 250 miljoonaa. Korkeakoulutuksesta viedään 115 miljoonaa euroa määrärahojen indeksit jäädyttämällä. Maisterintutkintojen suorittamista vähennetään, entistä useampi saa vain lyhyemmän kandidaatintutkinnon.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirretään maakuntatasolle, enintään 19 alueelle. Näille sote-alueille valitaan vaaleilla valtuustot. Sote-alueen hallinnon valitseminen vaaleilla on myönteinen avaus. Hallitusohjelmassa pidetään kuitenkin kiinni aiemmin linjatusta ”täydellisen sote-integraation” tavoitteesta, joka irrottaa sote-peruspalvelut kuntatasolta ja muita peruspalveluista. Lisäksi siinä asetetaan edelleen tavoitteeksi miljardiluokan ”säästöt”, vaikka palveluihin tarvittaisiin päinvastoin lisää rahaa.

Maakuntamallilla pyritään välttämään perustuslaillisia ongelmia, joihin aikaisemmat sote-mallit kaatuivat. Monet uudistuksen yksityiskohdat jäävät vielä neuvoteltavaksi, esimerkiksi valtion ja kuntien rahoitussuhteet sekä ns. monikanavaisen rahoitusmallin muuttaminen yksikanavaiseksi. 

Opintotuen ja lapsilisien indeksisidonnaisuus poistetaan kokonaan (-115 miljoonaa). Opintotuen tukikuukausien määrää lyhennetään (-90 miljoonaa, pidemmällä aikavälillä -150 miljoonaa). Aikuiskoulutuksen tukea leikataan 70 miljoonaa.
Eläkeläisten, työttömien ja sairaiden sosiaaliturvan indeksikorotukset jäädytetään. Lisäksi eläkeläisten asumistuesta leikataan 123 miljoonaa euroa.

Leikkauslistat haastavat kokoamaan vastavoimia ja kehittämään vaihtoehtoja.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (35 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.