Hallitusohjelma ei lupaa matalapalkka-aloille helpotusta

17.08.2011 - 10:21
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Oikeutta siivoojille -liike vaatii 10 euron tuntipalkkaa. / oikeuttasiivoojille.webs.com |

Työnantajapuolen ja yritysmaailman koventuneet asenteet viime vuosina palkansaajia kohtaan pyrkivät siihen, että saataisiin työelämän kehittämisaloitteet kokonaan pois ammattiyhdistysliikkeeltä.

Tämä näkyy jo selvästi heikoimman edunvalvonnan tahoilla, kuten siivousalalla, jossa työn tuottavuutta on kohotettu kauan yksipuolisilla hankintojen kilpailuttamisilla. Nämä ovat suurentaneet työalueita ja vähentäneet asianmukaisesti maksettua työaikaa sekä suoranaista työehtosopimuksen ja työsopimusten järjestelmällistä rikkomista, toteaa Oikeutta siivoojille -liike hallitusohjelmakannanotossaan.

Liikkeen mukaan uuden hallitusohjelman linja jatkaa samaa suuntaa, jossa siivoojille ja muille matalapalkka-aloille ei ole luvassa helpotusta.

Minimipalkka putosi hallitusvasemmiston vaatimuksista

Oikeutta siivoojille -liike vaatii 10 euron tuntipalkkaa. Hallitusohjelmassa minimipalkasta ei puhuta mitään, tätä luvanneet puolueet unohtivat vaalilupauksensa heti vaalien jälkeen.

Työelämän konkreettiset uudistukset, joita lupailtiin, jäävät pakkotahtisen työn tuottavuusvaatimusten jalkoihin, ja eläkeiän suunniteltu pidentäminen tuntuu hämmästyttävältä. Siivousalan työvoimasta vain harva kykenee selviytymään normaaliin vanhuuseläkeikään saakka ja eläkkeelle pääsy on muita vähemmän kuormittavia aloja vaikeampaa, toteavat siivoojat.

Siivouksen halpamyynti ja harmaa talous kukoistavat

Siivousala kärsii epäterveistä kilpailuolosuhteista, jossa iso raha puhuu ja siivousjätit haalivat kuntia ja niiden palveluja omikseen halpoine tarjouksineen. Siivoojien liikkeen kanta on, että rehelliset firmat ovat koko maan elinehto joka alalla.

Verotus pysyy lähes ennallaan, kevennystä on luvassa perusturvan varassa eläville ja pieniä ansiotuloja saaville. Vaikka hallitusohjelma mainostaa progressiivisuutta pääomatulojen verotuksessa, on progressiivisuus mitättömän pientä. Osinkoverotustakaan ei juuri ole muuteltu, veronkierron mahdollistuessa suurituloisille osinkojen avulla.

Siivoojien ansionkehitysohjelma lupaa ensi vuonna n. 3 - 3,3 % korotusta yleiskorotuksen lisäksi. Kun inflaatioprosentti tullee olemaan 3 %, on siivoojien ansiotulojen korotus enintään vain parin prosentin luokkaa. Siivoojien massiin eivät hallituksen taloustoimet tuo lisää.

Harmaaseen talouteen ei puututa kovalla kädellä, edelliseen ohjelmaan ei ole juurikaan mitään uutta ja rikollisuus tulee kukoistamaan, arvelee Oikeutta siivoojille -liike.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.