Hallituspuolueet rohmuavat lapsiltakin rahat puoluetukeen

26.02.2010 - 10:13
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
DSL järjestää yhteistyökumppaneiden kanssa muun muassa yhteiskunnallisen vaikuttamisen kursseja. / Marko Korvela |

Hallitus on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotus lapsi- ja nuorisojärjestöjen, sivistys- ja opintokeskusten, arkistojen ja ns. think thankien avustusten yhdistämistä puoluetukeen ja niiden jakamisesta eduskunnan voimasuhteiden mukaan. Työryhmä selvittää myös puoluetuen laajentamista kuntatasolle, jossa tuki jaettaisiin niin ikään eduskuntavaalien tulosten perusteella. Samalla on tarkoitus korottaa puoluetuen määrärahoja ja sitoa ne indeksiin.

Valtioneuvoston kanslian helmikuussa asettamalle työryhmälle on annettu aikaa ehdotusten tekemiseen vain toukokuun loppuun asti. Työryhmän puheenjohtajana on ylijohtaja Vesa Jatkola valtiontalouden tarkastusvirastosta. Työryhmä kuulee asiantuntijoina eduskunnassa edustettuna olevien puolueiden puoluesihteereitä.

Puoluesihteerit koplaamassa

Vähin äänin käynnistetty hanke on Tiedonantajan saamien tietojen mukaan lähtöisin keskustan, kokoomuksen ja vihreiden puoluesihteereiden junttaporukasta.

Keskustan Jorma Korhonen, kokoomuksen Taru Tujunen ja vihreiden Panu Laturi ovat valmiita koplaamaan jopa lasten toimintaan ja vapaaseen sivistystyöhön tarkoitetut valtionavustukset puoluetukeen, jotta porvarihallitus pääsee jakamaan nämäkin rahat eduskunnan voimasuhteiden eikä vapaan kansalaistoiminnan periaatteiden mukaan.

Eduskuntapuolueille jaettavaa puoluetukea paisuttamalla puoluesihteerit aikovat ilmeisesti paikata sitä aukkoa, jonka vaalirahoitusskandaalit uhkaavat muuten aiheuttaa niiden tukirahoitukseen.

Mihin unohtui kansalaisyhteiskunta?

Demokraattisen Sivistysliiton opintokeskuksen opintojohtaja Leo Partanen ihmettelee sitä, että yhtäältä hallitus teettää kansalaisyhteiskunnan vahvistamisesta puhuvia demokratiaohjelmia, mutta on toisaalta viemässä samaan aikaan kansalaisyhteiskunnan edellytyksiä.

– Sivistys- ja opintokeskusten avustusten jakaminen eduskunnan voimasuhteiden pohjalta johtaisi vapaan sivistystyön alasajoon. Se rajaisi vapaan sivistystyön vain eduskuntapuolueiden tahdosta riippuvaksi. Eihän tässä ole mitään järkeä, Partanen toteaa.

– Jos ahneus menee myös valtionosuuksien puolelle, voidaan heittää romukoppaan kaikki se työ, jota on tehty vapaan sivistystyön juuri uudistetun lain ja kehittämisohjelman toteuttamiseksi.

Opintokeskusten yhteisjärjestössä hallituksen aikeista ollaan tyrmistyneitä. Se ei ole saanut pienintäkään tukea asianosaisilta, kukaan ei halua tulla puolueiden käsikassaraksi, kertoo Partanen. Opintokeskukset ry onkin ottanut kantaa hanketta vastaan ja toivoo myös sivistysjärjestöjen jäsenyhteisöjen vaikuttavan sen torjumiseksi.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.