Havukka-ahon ajattelija – terapiaa kiireen keskelle

25.01.2010 - 13:39
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Ohjaaja Kari Väänänen muutti Helsingistä Kemijärvelle muutamia vuosia sitten. Hän on ollut näkyvästi mukana kansalaisliikkeissä niin Kemijärven junayhteyksien puolesta kuin sellutehtaan säilyttämiseksi. Tästä syystä on vaikea olla ajattelematta, että ohjaajan tuntema oikeutettu epäluulo etelän herroja kohtaan heijastuu myös Veikko Huovisen teoksen pohjalta tehtyyn Havukka-ahon ajattelija -elokuvaan.

Elokuvan tekeminen Havukka-ahon ajattelijasta on ollut Väänäsen mielessä jo pitkään. Tämä ei ole yllättävää, sillä tarinan päähenkilöstä, Konsta Pylkkäsestä, löytyy paljon myös Väänästä itseään: haavoittuvuutta ja itseriittoisuutta, tarinankertojan voimaa, kykyä nähdä lähelle ja kauas, ötökästä universumiin.

Median suhtautuminen Havukka-ahon ajattelijaan on ollut kaksijakoista, elokuva on saanut runsaasti myönteistä julkisuutta lehdistössä ja sähköisessä mediassa muun muassa sen takia, että Veikko Huovinen kuoli vähän ennen elokuvan valmistumista. Kriitikot sitä vastoin ovat suhtautuneet elokuvaan kriittisesti ja arvostelleet sitä juonen puutteesta ja kohtausten irrallisuudesta.

Vaikka Havukka-ahon ajattelija on veijaritarina, sen sanoma on mitä vakavin: ihmisen arvoa ei voida mitata koulutuksen, syntyperän tai omistamisen mukaan. Konsta Pylkkänen tarkastelee maailmaa lapsen tavoin, ihmettelee ja pyrkii ymmärtämään maailman ilmiöitä. Mielikuvituksellisten tarinoiden takaa kuultaa Pylkkäsen elämän kovin tarina: isättömyyden tuoma ahdistus ja nälkään kuolleen äidin kaipuu.

Elokuvan nähtyään on vaikea kuvitella Konsta Pylkkäsen rooliin ketään muuta kuin Kai Lehtistä. Roolia tarjottiin ensin Pirkka-Pekka Peteliukselle, joka kieltäytyi ensimmäisenä kuvauspäivänä. Onneksi kieltäytyi, sillä niin nappiin osuu rooli Lehtiselle. Lehtisessä on runsaasti roolin edellyttämää veijaria, mutta myös tarinoinnin taustalla piilevää surumieltä.

Kai Lehtisen ohella muutkin näyttelijävalinnat ovat osuneet oikeille henkilöille. Pylkkäsen parasta kaveria Moose Pessiä esittää Ilkka Heiskanen, ja helsinkiläismaistereita Tommi Korpela ja Hannu-Pekka Björkman. Upean roolin Havukan perheen Nikke-poikana tekee Konsta Pöyliö. Aivan uskomattoman hieno lapsinäyttelijä!

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.