Heikompien oikeudet oman maineen edelle

08.03.2020 - 14:15
(updated: 26.03.2020 - 13:19)
Linda-Maria Roine, artistinimeltään Mercedes Bentso, haluaa pitää kiinni omista arvoistaan. / Kuva Veikko Koivusalo

Rap-artisti Mercedes Bentso uskaltaa pitää arvoistaan kiinni

Mercedes Bentso on artisti, joka on sanoituksissaan sekä julkisuudessakin rohjennut nostaa kaunistelematta päivänvaloon yhteiskuntamme varjoisiakin puolia ja antanut sitä kautta kaivatun äänen monille, jotka eivät sitä välttämättä muuten saa kuuluviin. Usein myös omasta rankasta taustastaan avoimesti puhuva artisti on pitänyt huomattavasti ääntä muun muassa juurikin naisen asemasta sekä siihen liittyvistä kipupisteistä ja onkin mitä inspiroivin henkilö jakamaan näkemyksiään sekä kokemuksiaan aiheesta lukijoillemme, taistelevan naistenpäivän hengessä. 

Mercedes Bentso, mitä naistenpäivä merkitsee sulle?

– Sinä päivänä pitäisi muistaa menneiden sukupolvien naisia ja sitä, miten pitkälle naisten oikeudet ovat jo edenneet, mutta muistaa samalla myös, mitä oikeuksien hyväksi pitäisi edelleen tehdä. Suomi on esimerkiksi saanut jatkuvasti YK:lta huomautuksia turvakotipaikkojen vähyydestä ja itsellänikin erään ystäväperheen nainen kuoli juuri sen seurauksena, että hänet heitettiin ulos turvakodista ja joutui seuraavana päivänä entisen miehensä tappamaksi. 

– Lisäksi pitäisi muistaa sellaiset asiat, jotka lainsäädäntö on jo kieltänyt, mutta joita kuitenkin edelleen tapahtuu. Kävin äskettäin esimerkiksi Emma Karin Facebook- seinällä keskustelua tästä aiheesta. Hän oli sanonut, että Suomessa ei onneksi ketään naista enää pakoteta synnyttämään ja huomautin, että asia ei ihan näin ole, sillä tiedän itsekin sellaisia tapauksia, joissa nainen on pakotettu synnyttämään tai tekemään abortti, eikä nainen ole saanut päättää itse kehostaan. Emma sanoi sitten tarkoittaneensa nimenomaan lainsäädäntöä, mutta mielestäni on silti tärkeää muistaa, että vaikka lainsäädäntö olisi jonkin asian kieltänyt, se ei ole itsessään vielä tae oikeuksien toteutumisesta.

Mielestäni on silti tärkeää muistaa, että vaikka lainsäädäntö olisi jonkin asian kieltänyt, se ei ole itsessään vielä tae oikeuksien toteutumisesta.

Lainsäädäntö on esimerkiksi kieltänyt raiskauksen, mutta tapahtuuko sitä?

– No tapahtuu. Myös jo raiskauksen määritelmä on yksi ongelmista ja sellainen suostumuslaki olisi tärkeää saada aikaan, että myös suostumuksen puute tarkoittaa, että on tullut raiskatuksi, eikä pelkästään vastustelu.

– Olen kuitenkin myös perinteinen naistenpäivänä siinä mielessä, että kun monet kirjoittavat silloin sellaisia päivityksiä, että emme halua kukkia ja suklaata vaan ihmisoikeuksia, niin mä haluun ihmisoikeuksia ja kukkia ja suklaata! Ne eivät mielestäni sulje pois toisiaan ja jokainen nainen saa henkilökohtaisessa elämässään päättää, että haluaako hän tuolloin kukkia ja niin edelleen, vaiko vain ajaa naisten oikeuksia. Kaiken kaikkiaan naistenpäivä on tärkeä päivä mulle. 

 

Tärkeitä historian naisia

Kuka taikka ketkä historian vaikuttavista naishenkilöistä ovat omia esikuviasi ja miksi?

– Sanoisin, että prinsessa Diana, Anne Frank sekä Rosa Parks, jätän nyt tältä listalta siis pois kaikki laulajat ja elokuvatähdet. Diana sen takia, että hän on käyttänyt kuninkaallisen asemaansa nimenomaan hyvän tekemiseen. Se on aina niin sääli, jos joku henkilö pääsee sellaiseen asemaan, jossa voisi saada äänensä kuuluville, mutta käyttääkin sen vain patsasteluun tai kertoo julkisuudessa vain vaatekaappinsa sisällöstä. Se on mielestäni hirveää haaskausta. Prinsessa Diana taas käytti koko julkisuudessa viettämänsä ajan siihen, että hän taisteli heikompien puolesta, jopa oman maineensa kustannuksella.

– Se on mielestäni todella tärkeää, että pystyy laittamaan heikompien oikeudet oman maineensa edelle. Mäkin olisin monen mielestä varmasti enemmän sellainen, kuin julkisuudessa pitää olla, jos antaisin vain sellaisia perinteisiä naistenlehti-tyylisiä haastatteluita. Tykkään Dianassa juuri siitä, että hän mielummin taisteli omien arvojensa puolesta kuin mietti imagoaan.

– Anne Frankia ei varmaan kauheasti tarvitse edes perustella, mutta se on vaikuttavaa, miten hän on nuorena naisena pystynyt dokumentoimaan yhden maailman historian hirveimmistä tapahtumista. Hän on myös sanonut kuuluisan lauseen: ”How wonderful it is that nobody need wait a single moment before starting to improve the world.” Yritän pitää tämän aina mielessäni. 

– Vaikka itse olenkin kokenut paljon vähemmän pahaa kuin Anne Frank, niin olen sitä mieltä, että ihmiskunta on periaatteessa paha, eli en usko sellaiseen ihmisen pohjimmaiseen hyvyyteen kaiken näkemäni jälkeen tai kun miettii, kuinka ihminen tuhoaa maapalloa, toisiaan ja eläimiä. Uskon, että joukossamme on hyviä ihmisiä, mutta samalla vihaan ihmistä lajina. Anne Frank taas oli keskitysleirillä ja pystyi silti sanomaan, että uskoo ihmisen pohjimmaiseen hyvyyteen, joka kertoo siitä, että hän oli paljon parempi ihminen kuin minä ja se asenne on vaan tosi ihailtavaa.

Mercedes BentsoKansainvälisenä naistenpäivänä haluan paitsi ihmisoikeuksia myös kukkia ja suklaata!

– Rosa Parksia ihailen, koska hän teki jotain konkreettista segregaation purkamiseksi ja halusi olla se, joka ensimmäisenä sanoo, että te ette tee meille näin. Mä en niinkään arvosta taas niitä, jotka tietämättä tyyppien taustoista ovat nousseet Suomessa esimerkiksi lentokoneissa seisomaan, nimittäin esimerkiksi Ruotsissa oli tapaus, jossa nainen nousi seisomaan koneessa protestoidakseen pakkopalautusta ja tämä palautettava mies oli todellisuudessa pahoinpidellyt perhettään. 

– Mulla on ihan nollatoleranssi kaikkeen perheväkivaltaan, eli tuosta mulle ei tuu sellaista ”jee-fiilistä”, mutta kun taas Rosa Parks kieltäytyi nousemasta valkoisille tarkoitetulta paikalta, tekee se mielestäni hänestä todella ihailtavan. Silloin hän taisteli kaikkien puolesta ja onnistui muuttamaan koko historian kulun, eikä vain, että saako joku naistenhakkaaja pitää henkensä. Tämä mun lausunto voi herättää erimielisyyksiä, mutta mä vain vihaan naistenhakkaajia. Saatan olla ihmisvihaaja, mutta vihaan eniten tiettyjä ihmisiä ja ne ovat lasten hyväksikäyttäjät, naistenhakkaajat ja raiskaajat.

 

Tärkeitä nykyajan naisia

Ketkä ovat puolestaan esikuviasi tämän päivän naisista?

– Mulle tulee nyt kaksi naista mieleen. Toinen on Nadia Murad, joka selvisi Isisin seksiorjuudesta ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan nimeltä Viimeinen tyttö. Ihailen häntä siksi, että hän taistelee noin isoa asiaa vastaan kuin Isis ja tekee sen myös maineensa kustannuksella, koska jesidi-yhteisössä, johon hän kuuluu, on raiskatuksi tuleminen ollut iso tabu ja sitä raiskattua on pidetty likaisena.

– Mulla on itsellä ihan sama kokemus romanikulttuurista, että mua on pidetty likaisena sen takia, että mut on raiskattu ja oon itse kertonut siitä mun kirjassa. Mä oon sen jälkeen löytänyt parisuhteen, en kylläkään romania ja mieheni on mun kanssa julkisesti, joka ei tunnu siis itsestäänselvyydeltä sen jälkeen kun mua on pidetty likaisena, vaikka se ei ole mun syytä, että mut on raiskattu. 

– Nyt kun katon Nadia Muradin instaa ja tiedän, että sillä on jesidi mies ja he ovat yhdessä siitä huolimatta, mitä Nadiasta on puhuttu, niin pystyn samaistumaan siihen todella paljon. Mä oon siinä mielessä etuoikeutettu, että en ole todellakaan joutunut Isisin vangiksi, enkä joukkoraiskatuksi kuten hän, mutta siitä huolimatta mut on kuitenkin raiskattu useita kertoja ja oon selvinnyt hengissä niistä kaikista kokemuksista kertomaan, joten pystyn samaistumaan Nadiaan siinäkin. 

– Jotenkin myös se, kun hän on sanonut haluavansa kertoa tarinansa, jotta hän olisi viimeinen tyttö, kenelle kävisi jotain tuollaista, niin se on vähän samanlainen idea, kuin mulla. Vaikka Itistä ja Isistä ei voikaan millään tavalla verrata, niin se väkivalta, jota naisille tehdään, on kuitenkin ihan samaa siitä huolimatta, mikä instituutio sitä harjottaa, että onko se juuri Isis vai jotkut tyypit, jotka käyttävät omaa kulttuuriaan oikeuttamaan tekonsa naisia kohtaan, kuten Isis taas käyttää siihen uskontoa. 

– Siinä kirjassa oli tosi paljon asiaa, johon pystyn samaistumaan ja lisäksi ollaan Nadian kanssa vielä samanikäisiä. Jos jotain saisin ikinä toivoa, olisi se, että saisin tavata Nadian.

– Toinen esikuvani tämän päivän naisista on Helly Luv, joka on Suomessa kasvanut kurdilaulaja. Itseasiassa me tutustuttiin hänen kanssa Myspacessa vuonna 2008, jolloin hän ei ollut vielä tunnettu laulaja ja koitti lyödä läpi jenkeissä. Mä oon niin ylpeä siitä, että tänä päivänä Helly taistelee Isistä vastaan ja hänen päästään on luvattu iso palkkio, mutta sehän ei häntä pysäytä. Hän kokee, että mielummin antaa henkensä asiansa edestä kuin pelkää. Ihailen häntä superpaljon ja jotenkin koen taas tekeväni pienemmässä mittakaavassa samaa kuin hänkin. 

– Mulle tuli vielä mieleen Suomesta Eva Tawasoli, joka on Vihreiden poliitikko ja afgaaninainen, joka on luopunut huivista. Hän on kokenut aivan hirveitä asioita ja yrittänyt itsemurhaa, kun häntä on yritetty pakkonaittaa ja kaikkea mahdollista kamalaa. Hän kokee tosi paljon vihaa sovinistien suunnasta siitä, että hän puhuu oman yhteisönsä ongelmista, mutta myös joidenkin feministien suunnasta, jotka ovat sitä mieltä, että Evan ei pitäisi puhua siitä, miten hänet on pakotettu käyttämään huivia, koska jotkut naiset käyttävät sitä vapaaehtoisesti. No, vittu jotkut naiset harrastavat seksiä vapaaehtoisesti, mutta jotkut naiset raiskataan, eikö siitäkään saisi puhua, että joku pakotetaan seksiin, jos jotkut kerran seksistä myös nautiskelevat? Evaa ihailen paljon ja on kunnia tuntea hänet. 

Mercedes Bentso Maanantaiklubilla 2014Mercedes Bentso Maanantaiklubilla 2014.


Väkivalta on aina väärin


Olet varmasti myös itse esikuva monille tytöille ja naisille. Miten tiivistäisit viestisi heille?

– Sanoisin, että väkivalta on aina väärin. Jos te kohtaatte väkivaltaa parisuhteessa, kotona tai missä tahansa, niin on tärkeää, että tunnistatte, mikä on väkivaltaa tai esimerkiksi kunniaväkivaltaa. Jo se, että sulle sanotaan, että olet häpeäksi jollekin kertoo jo siitä, että se, mitä sulle tapahtuu, saattaa olla kunniaväkivaltaa, tai esimerkiksi jos sun seksuaalisuutta tai vaikka vaatetusta kontrolloidaan. 

– Älkää miettikö, mitä yhteiskunta, teidän perheenne, ystävänne tai ketkä tahansa teistä ajattelee, kun lähette toteuttamaan haaveitanne.

– Väkivalta ei ole ikinä ansaittua. Vaikka sä olisit tehnyt mitä tahansa, vaikka pettänyt, niin sun mies ei saa vahingoittaa sua. Jos se vahingoittaa, se on aina väärin ja sellaseen suhteeseen ei pidä ikinä jäädä, mutta siitä ei kannata myöskään yrittää irtautua yksinään, vaan siihen pitää hakea apua. Uhrille vaarallisin tilanne on nimenomaan se suhteesta poistuminen. 

– Älkää miettikö, mitä yhteiskunta, teidän perheenne, ystävänne tai ketkä tahansa teistä ajattelee, kun lähette toteuttamaan haaveitanne. Niin kauan, kun ette satuta ketään, niin toivon, että pidätte haaveenne mahdollisimman korkealla. Mikään ei ole mahdotonta. Lukekaa mun kirja, se kertoo juuri siitä, että mikään ei ole mahdotonta.

 

Paljon uudistettavaa

Mistä asioista juuri nyt pitäisi pitää eniten ääntä, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi maassamme?

– Mä oon sitä mieltä, jos aloitetaan heikoimmassa asemassa olevista, että eläinlaki pitäisi uudistaa ja oon pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan, jotka ovat asiasta puhuneetkin, miten väärin eläimiä kohdellaan. Mielestäni eläimen itseisarvo pitäisi tunnustaa, että kyseessä on elävä ja tunteva olento, eikä tunnustaa vain eläinten välinearvoa. 

– Sitten anonyymirekrytointi on asia, joka auttaisi vähemmistöjä. Nimi tai kuva ei vaikuttaisi silloin siihen, ketkä valitaan töihin. Lisäksi se on natsimeininkiä, että transihmisiä pakkosteriloidaan. Jotta ihmisarvo toteutuisi myös heillä, niin pakkosterilointi pitää poistaa, ketään ei tulisi pakottaa steriloimaan itseään, että tämä saisi toteuttaa itseään juuri niin kuin haluaa. Sitten niitä turvakotipaikkoja pitäisi olla riittävästi tarjolla naisille.

 

Syrjityin vähemmistö

Eräs romanitaustainen ystäväni on valistanut mua siitä, että kun muuten usein vähemmistöjen syrjinnästä pidetään sentään ääntä ja hyvä niin, vaikkei siihen konkreettisilla teoilla tarpeeksi puututtaisikaan, niin kuitenkin monesti romanien syrjintää saatetaan pitää lähes normaalina, eikä siihen puututa välttämättä niin herkästi. Miten itse koet tämän asian niinikään romanitaustan omaavana?

– No siis kyllä, monesti kun puhutaan syrjinnästä tai rasismista, siitä puhutaan maahanmuuttajien kokemana, josta puhuminen on tietysti tosi tärkeää. Tai sitten puhutaan sellaisten henkilöiden kokemuksista, joilla on adoptiotaustaa tai toinen vanhemmista ulkomaalainen. Siinä unohtuu helposti romanit. 

– Itse elin teini-ikäni romanikulttuurissa ja siinä vaiheessa kun laitoin hameen päälle, se oli mulle oikeasti iso shokki, miten koko yhteiskunnan suhtautuminen muhun muuttui. Kuinka vartija alkoi kävellä perässä kaupassa ja kuinka ei otettu sisään eri paikkoihin. Se on oikeasti ihan fakta, että monissa kaupoissa on sellainen sääntö, että kun romani astuu kauppaan, niin pitää hälyttää vartija paikalle.

Oon saanut itse kokea, miten mua ei jotenkaan nähty enää ihmisenä, vaan pelkästään sen hameen kautta.

– Vaikka se aika oli hirveetä mulle, koska mä nimenomaan liikuin päihteitä käyttävissä romanipiireissä, niin oon samalla iloinen, koska jos mä en ois elänyt sitä aikaa, niin tietäisin maailmasta paljon vähemmän, enkä ajaisi niin voimakkaasti tätä romaniasiaa. Oon saanut itse kokea, miten mua ei jotenkaan nähty enää ihmisenä, vaan pelkästään sen hameen kautta. Onneksi mulla on tänä päivänä etuoikeus tulla nähdyksi itsenäni, mutta kaikilla ei sitä oikeutta ole ja heidän puolestaan haluan ehdottomasti taistella jatkossakin.

– Mun mielestä se on nimenomaan rasismia vastustavien ihmisten vastuulla, että muistetaan myös romanien kohtaama syrjintä, koska romanit ovat Euroopan ja Suomen syrjityin vähemmistö, joten kyllähän siitä pitäisi myös pitää meteliä, kun puhutaan syrjinnästä ja rasismista.

 

Tulevia projekteja

Loppuun saat mainostaa vapaasti sun tulevia projekteja tälle vuodelle.

– Tapasin itseasiassa viime vuonna erään uuden tuottajan, jonka tuottamat biisit ovat olleet tosi menestyneitä, joten oon todella onnellinen, että oon saanut tavata hänet. Me ollaan tässä kuussa alkamassa tekemään uutta musaprokkista, mun omaa musaa siis ja olen tosi iloinen siitä, että rupeen purkittamaan mun kolmatta levyä. 

– Lisäksi mulla on yhteistyökuvio tulossa Panssarijuna-nimisen yhtyeen kanssa. Olemme Panssarijunan laulajan Jussi Karmalan kanssa molemmat hyvin kiinnostuneita Estonian onnettomuudesta ja heillä oli kappale Estonian kadonneesta kapteenista Avo Pihtistä, josta olin itsekin sattumalta kirjoittanut biisiä. Tapasimme keikalla ja tämä yhtensattuma kävi ilmi, joten ajattelimme yhdistää voimamme. 

– Mulla on tulossa myös hybristofiliaa eli seksuaalista tai romanttista kiinnostusta murhaajiia tai väkivaltarikollisia kohtaan käsittelevä näyttämöteos yhdessä koomikko Juuso Kekkosen kanssa, tämä tulee Korjaamolle syksyllä. Tuun kanssa piipahtamaan Madventuresissa uudella kaudella suomiräppiä käsittelevässä jaksossa. Oon myös kirjoittamassa uutta kirjaa! Oon tosi innoissani tästä kaikesta!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.