Helsingin pormestari salaa budjettiesityksen

27.10.2021 - 08:30
(updated: 10.11.2021 - 14:11)
Pormestari Juhana Vartiaisen esikunnasta vastattiin, että pormestarin talousarvioesitystä ei julkaista ollenkaan. Kuva Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupungin nettisivujen mukaan pormestarin talousarvioesitys piti julkaista 21. lokakuuta. Kun näin ei tapahtunut, SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen kysyi, milloin se julkaistaan. Yllättäen pormestari Juhana Vartiaisen esikunnasta vastattiin, että pormestarin esitystä ei julkaista ollenkaan.

Aiemmasta käytännöstä poiketen budjettiesitys tulee julkiseksi vasta kun kaupunginhallitus on käynyt neuvottelut ja sopinut esityksensä valtuustolle. Se siis julkaistaan vasta kun valtuuston enemmistö on sitoutunut budjettisopuun eikä asukkaille jää käytännössä vaikutusmahdollisuuksia.

Kun esitystä ei julkaista, ei siitä voi käydä julkista keskustelua. Tällainen keskustelu vaikutti esimerkiksi vuosi sitten siihen, että silloisen pormestari Jan Vapaavuoren esittämät opetuksen ja kasvatuksen määrärahojen leikkaukset torjuttiin osittain.

– Budjettivalmistelujen salailu heikentää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja on ristiriidassa avoimen hallinnon periaatteiden kanssa. Olen helsinkiläisenä sitä mieltä, että budjettiesitys pitää julkaista jo ennen kaupunginhallituksen ryhmien neuvotteluja. Siksi olen tänään jättänyt julkisuuslain tarkoittaman tietopyynnön kaupunginkansliaan, kertoo SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

Hän jätti tänään julkisuuslaissa tarkoitetun tietopyynnön virkamiesten valmistelemasta esityksestä, joka on kaupunginhallituksessa nyt pormestarin aloitteesta neuvoteltavana.

Hakanen kirjoitti asiasta viime viikonloppuna SKP:n Helsingin piirin Eespäin-lehteen ja myös helsinkiläisille medioille. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa