Helsinki ajaa asukastalojaan alas

16.01.2014 - 12:32
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Talojen käyttäjien mielenosoitus kiersi kulkueena Helsingin kaupungintalon ja otti vastaan kokoukseen saapuneet kaupunginvaltuutetut. / Toivo Koivisto |

Asukastalojen tarve ja niiden monipuolisuus tulivat vahvasti esille, kun talojen käyttäjien mielenosoitus kiersi kulkueena Helsingin kaupungintalon ja otti vastaan kokoukseen saapuneet kaupunginvaltuutetut. Syynä keskiviikon mielenosoitukseen oli kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) asettaman työryhmän esitys, että kaupunki luopuu sosiaali- ja terveysviraston ylläpitämistä 11 asukastalosta.

Sote-viraston ylläpitämissä asukastaloissa on parikymmentä työntekijää, vuoden mittaan pari sataa työllistettyä ja monia harjoittelijoita. Sadat vapaaehtoiset järjestävät yhdessä sosiaalityöntekijöiden kanssa ruokala- ja kahvilatoimintaa, kerhoja, vertaistukiryhmiä, kuntouttavaa, vanhusten iltapäiväkerhoja, terveysneuvontaa ja muuta ennaltaehkäisevää sosiaalityötä. 

”Teemme halvalla arvokasta”

Asukastaloissa kohtaavat toisensa vanhukset ja lapsiperheet, työttömät, maahanmuuttajat ja paikallisten järjestöjen toimijat.

– Toiminnan vahvuus on siinä, että meitä ei ole lokeroitu omiin ryhmiimme vaan olemme sulassa sovussa tukien toinen toistamme. Älkää antako lopettaa asukastaloja, vetosivat muun muassa Malmin toimintakeskuksen kävijät.

– Sosiaalialan ammattilaisten ja sote-viraston läsnäolo on ensiarvoisen tärkeää Kumppanuustalo Hannan työllistämisen mallin ja moninaisissa elämäntilanteissa kamppailevien kävijöiden tukena. Yhdessä olemme luoneet tuloksellisen mallin syrjäytymisen vastaiseen maksuttomaan toimintaan. Investoiminen meihin ihmisiin ja välittäminen tuo suurimmat säästöt! Teemme halvalla hyvin arvokasta, korostivat puolestaan Alppilassa toimivan Hannan kävijät ja toimijat.

Ihmetystä herätti, että edes vetoomuksia vastaanottamaan tulleilla sote-lautakunnan jäsenillä ei näyttänyt olevan käsitystä siitä, miten viraston ylläpitämien asukastalojen toiminta eroaa kansalaisjärjestöjen asukastiloista. Lautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) antoi ymmärtää, että nykyinen toiminta voisi jatkua vaikka virasto lopettaa talojen ylläpitämisen.

SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakanen muistutti, että sote-viraston ylläpitämien asukastalojen budjetti on noin miljoonan euroa eikä paikallisilla järjestöillä ole resursseja ottaa vastuuta taloista. Järjestöjen avustuksiakin on leikattu.

Hakanen pitää käsittämättömänä, että puhutaan ehkäisevästä sosiaalityöstä, työllistämisestä, vanhusten kotona asumisen tukemisesta, asukkaiden osallistumisesta ja yhteisöllisyydestä – mutta ajetaan kaikkea tätä alas

Asukastalojen puolesta

Päätös asukastalojen ylläpitämisen lopettamisesta on valmisteltu työryhmässä, joka ei kuullut lainkaan asukkaita ja sosiaalityöntekijöitä. Asiaa ei aiota tuoda myöskään kaupunginvaltuustoon.

Toiminta asukastalojen puolesta jatkuu sote-lautakunnan kokoontuessa tiistaina. Tulossa on myös keskustelutilaisuus Maunulan asukastalo Saunabaarilla sunnuntaina 26.tammikuuta kello 15.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa