Helsinkiläiset puolustavat lähikouluja

14.05.2014 - 11:47
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

”Meillä on ratkaisu. Kysykää vaikka!” Näin vetosivat lähikouluja puolustavat lapset ja heidän vanhempansa viime viikon maanantaina Helsingin kaupungintalon ympärillä.

Helsingin opetusvirasto on lopettamassa kouluja Herttoniemestä, Käpylästä, Puistolasta, Pukinmäestä ja Tapanilasta. Alppilasta ja Kaarelasta on jo päätetty lopettaa kaksi koulua. Vanhempainyhdistykset ja koulujen johtokunnat ovat osoittaneet viraston esitysten perustelut lasten määristä ja tilasäästöistä monelta osin virheellisiksi. ”Missä ovat kadonneet lapset? Korjatkaa lukunne”, raikuivat huudot kaupungintalolle.

Lähikoulujen puolesta järjestetty toiminta sai opetuslautakunnan asettamaan työryhmän selvittämään lukuja ja vaihtoehtoja. Näillä näkymin päätösesitykset ovat lautakunnassa 27. toukokuuta.

Kokonaisarvio puuttuu

Opetusvirasto on tuonut kouluverkkoa koskevia esityksiä yksittäisinä lautakuntaan. Mitään kokonaistaloudellista tai sosiaalista arviota lopettamisten vaikutuksista ei ole esitetty. Tilojen yhteiskäyttömahdollisuuksia on selvitetty vain lasten päivähoidon osalta. Tiedossa ei ole edes, onko kaupungin omistamille koulutiloille saatavissa muita vuokralaisia. 

SKP:n ja Helsinki-listojen varavaltuutettu Heikki Takkinen teki jo kuukausi sitten aloitteen kouluverkon tarkastelemiseksi kokonaisuutena ja asian tuomiseksi valtuuston päätettäväksi. Keskiviikkona ilmeni, että lautakunnan työryhmä ei aio tällaista kokonaisarviota tehdä.

Pääongelmana budjettiraami

Koulujen lopettamisesitysten varsinainen syy eivät ole virheelliset luvut lasten määristä. Pääongelma on budjettiraami, joka edellyttää tilakustannusten vähentämistä, vaikka uusia kouluja rakennetaan ja vanhoja korjataan. 

Budjettiraamin mukaan opetusviraston pitäisi leikata tilojen lisäksi opettajien palkkauksesta ja muista menoista. Tämän raamin ovat hyväksyneet kaikki muut valtuustoryhmät paitsi SKP ja Helsinki-listat, joka on esittänyt lähikoulujen turvaamista ja opetustoimen määrärahojen lisäämistä.

Maanantain mielenosoituksessa myös lasten vanhemmat vaativat lukujen tarkistamisen lisäksi opetukseen kohdistuvien leikkausten uudelleenarvioimista. Myös Helsingin opettajien ammattiyhdistys vetoaa opetustoimen rajujen leikkausten estämiseksi.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa