Ihan ensiksi kaikille työtä
Turkkilaissyntyinen Ersin Uludag on kolmekymppinen tamperelainen kokki, joka tekee hommia täysin palkein. Kokiksi hän valmistui vuoden 2014 syksyllä ja työtä on nyt tarjolla minkä ehtii ja jaksaa tehdä.
Vaikka itsellä on työtä, hän tietää että kaikilla sitä ei ole. Eduskuntavaaleissa SKP:n ehdokkaana oleva hervantalainen nuori mies patistaakin valtiota, kuntia ja yrityksiä ottamaan työllisyyden tosissaan. Pelkillä puheilla ei kukaan työllisty.
– Työn tuoma toimeentulo ja turva on ensiarvoista, mutta sillä on paljon suurempikin merkitys. Työn kautta kuulutaan yhteisöön ja osallistutaan yhteiskunnan rakentamiseen. Työttömyys puolestaan kuluttaa ihmisen voimia ja yhteiskunnan toimintakykyä. Nyt tarvitaan rohkeita ideoita ja aloitteita työn puolesta, pohtii Uludag.
Nuoret mukaan alusta saakka
Kun nuorilla on työtä alusta saakka koulun jälkeen, oppii arvostamaan myös muita ja erilaisia ihmisiä. Syrjäytyminen ja toimettomuus luovat turhia pelkoja ja vastakkainasetteluja.
Uludagin mukaan myös koululla on suuri vastuu, millaisen maailmankuvan ja toimintamallin nuori saa. Hän on huolissaan koulun monista kehityssuunnista.
– Historian osuutta ei saa vähentää kouluissa, sitä on päinvastoin lisättävä. Nuorille on tärkeää oppia mistä he tulevat ja minne ovat menossa.
Yhtä tärkeää kuin on pitää huolta nuorista, on pitää eläkeikä joustavana ja kohtuullisena. Koulun, työn ja eläköitymisen asiaa on ajateltava ihmisen kannalta, ei pelkän rahan kartuttamisen näkökulmasta.
– Eläkeikää ei pidä korottaa, sillä monilla aloilla jopa 60 vuoden eläkeiän saavuttaminen voi ottaa koville. Ei voi olla yhtä mekaanista eläkeikää, joten vähintäänkin nykyinen joustavuus asiassa pitää säilyttää.
Muutosta tarvitaan Turkissa ja Suomessa
Uludag uskoo, että ihmisen hyvinvointi on myös yhteiskunnan etu. Turkissa kahdeksanvuotiaaksi kasvaneena hän on oppinut arvostamaan myös perhettä ja sukua, jopa menneiden sukupolvien elämää.
– On suuri henkinen rikkaus, jos menneiden polvien historia tunnetaan ja tajutaan. Oman historian langanpää voi löytyä jopa kahden vuosisadan takaa. Soisin, että nykyajan Suomessa löydettäisiin tämä voimavara.
Tietotekniikka on hyvä asia, mutta se voi olla myös petollista. Asiat riippuvat siitä, mihin päämääriin niillä tähdätään ja millä arvoilla toimitaan.
– Jos teknologian takana on pelkkä raha, sillä voidaan tehdä paljon vahinkoa. Tarvitaan sivistystä, kulttuuria ja poliittista valtaa yli rahan vallan.
– Turkki kaipaa muutosta, sillä hallitsevan puolueen AKP:n politiikka on tuottanut ongelmia jo vuosikymmenien ajan. Vaikka talous on kehittynyt, suhteet eri kansanryhmien välillä ovat huonot ja eriarvoisuus vallitsee.
Tiedonantajaa tarvitaan
Suomi on vapaa maa verrattuna Turkkiin, mutta Uludagin mielestä suomalaiset eivät osaa arvostaa eivätkä käyttää tuota vapauttaan.
– Tiedonvälitys on keskittynyt liiaksi, eivätkä vaihtoehtoiset äänet pääse kuuluviin. Ihmisten itsensä täytyy tarttua asioihin ja tuoda esille omat vaihtoehtonsa. Tämä koskee valtiota, kuntia, työpaikkoja asuinalueita. Siksi on tärkeää, että on Tiedonantajan kaltaisia lehtiä, jotka tuovat esiin erilaisia asioita, sanoo Ersin Uludag.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen hallituksen lyhytnäköiset ja suhteettomat leikkaukset uhkaavat perusoikeuksiamme, oikeuttamme kulttuuriin ja hyvinvointiin. Sakset seis! -adressi luovutetaan päättäjille itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 14-16 Helsingin Kansalaistorilla. Adressin voi allekirjoittaa aina 4.12. asti.
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.