Ikuinen kapinallinen 80 vuotta

08.08.2012 - 15:24
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Anneli Sauli on mukana ensi vuonna MTV3:lla nähtävässä Kiiltokuvia-nimisessä sukudraamassa. / JP Väisänen |

Ikuinen kapinallinen, peloton suorasuu kommunisti, mutta koko kansan rakastama näyttelijä Anneli Sauli täytti 6. elokuuta 80 vuotta. Näyttelijätär vietti juhlia perhepiirissä.

Tiedonantaja tapasi syntypäiväsankarin aiemmin Berliinissä, jonne näyttelijätär oli palannut 50 vuoden jälkeen.

Suuren rakkauden ja mahdollisuuksien Berliini

Kun muistelen Berliiniä niin tietenkin olen onnellinen siitä, että työt Saksassa, elokuvissa, teatterissa ja televisiossa toivat minut yhteen Alexander von Richthofenin kanssa. Olimme vuonna 1960 Brasiliassa filmaamassa yhteistä saksalaista elokuvaa Weit ist der Web, kun hotellin hississä sitten yhtä äkkiä vain kohdattiin ja meistä tuli pari, muistelee Anneli Sauli joka sittemmin asui Berliinin Grunewaldissa Alexanderinsa kanssa useita vuosia.

Elämä on täynnä sattumia. Kun tulee onnellinen sellainen kohdalleni, teen siitä parhaani. Berliini on ollut minulle hyvä sattuma. Se on tarkoittanut mahdollisuutta tehdä sitä työtä jota osaan ja rakastan, kertoo Anneli, joka omien sanojensa mukaan ymmärtää hyvin miksi monet suomalaiset taiteilijat ovat ”löytäneet” kaupungin vapaan ilmapiirin.

Asuin 60-luvulla Länsi-Berliinissä, ja niin kuin silloin koko teatterimaailma myös minä kävin Itä-Berliinissä katsomassa Brechtin verfremdung – vieraannuttamisen efektin uutta teatteria, kertoo Anneli Sauli historiallisessa kulttuurikahvila Kranzlerissa ja seuraa kiinnostuneena terassilta sittemmin yhdistyneen kaupungin ihmisvilinää.

Olen aina halunnut oppia uusia asioita. Rovaniemellä oppikoulussa olin jo lukenut saksaa joten kun kutsu saksalaisiin elokuviin kävi niin oli suhteellisen helppoa alkaa näytellä saksaksi.

Sauli jatkoi Suomessa alkaneita lausunnan ja puhetekniikan opintoja saksalaisten näyttelijöiden paljon käyttämän Anna Langenbeckin ohjauksessa.

Kaikki suuret roolit

Anneli Saulin tuotanto on vertaansa vailla. Suomalaisen elokuvan merkkiteoksen Hilja Maitotyttö (Särkkä 1953) jälkeen Anneli Sauli teki runsaat 40 elokuvaa Suomessa, yhden Ruotsissa ja 12 elokuvaa Saksassa. Anneli Sauli itse korostaa työtään Joensuun kaupunginteatterissa, jossa hän sai näytellä ”kaikki suuret roolit”.

Kun luulin lähteeni eläkkeelle Joensuun kaupungin teatterista muutin heti Helsinkiin. Siellä asuvat tyttäreni Johanna ja lapsenlapset Joonatan ja Samuli, elämäni tärkeimmät ihmiset, kertoo elämäänsä tyytyväinen ja onnellinen isoäiti.

Anneli mukana uudessa tv-sarjassa

2000-lukua voi syystä pitää Anneli Saulin uran uutena nousukautena. Muun muassa Aki Kaurismäki, JP Siili, Carl Mesterton, Timo Humaloja, Aleksi Bardy, Kari Heiskanen ja Saara Cantell ovat tuttuja nimiä elokuva-, teatteri- ja tv-maailmasta, jotka jokainen ovat halunneet Anneli Saulin omiin tuotantohinsa.

Ensi vuoden puolella MTV3:lla nähdään kirjailija Katja Kallion käsikirjoituksen pohjalta Lauri Nurksen ohjaama suuri 10-osainen sukudraaman Kiiltokuvia. Neljän sukupolven totuuksien ja salaisuuksien taakse sukeltavassa draamassa Anneli Saulin lisäksi nähdään edustava joukko eri-ikäisiä suomalaisia näyttelijöitä muun muassa Jonna Järnefelt, Sinikka Sokka ja Anja Pohjola

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.