Ilmastolaki nyt!

12.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46 / 12.12.2008

Perjantaina 5. joulukuuta tempaistiin eri puolilla Suomea Polttava Kysymys –kampanjan merkeissä.


Helsingissä pingviineiksi, lumiukoiksi ja kansanedustajaksi pukeutuneiden ihmisten performanssikulkue eteni Eduskuntatalolta Senaatintorille ja vaati Suomeenkin ilmastolakia. Kulkue halusi muistuttaa, että planeetan etu on Suomenkin etu: ilmastokatastrofi on torjuttava. Kulkueessa olivat edustettuina kaikki ilmastolakialoitetta kannattavat 46 kansanedustajaa.


– Hallituksen vastikään julkaisema ilmasto- ja energiastrategia tähtää vain 20 prosentin päästövähennykseen vuoteen 2020 mennessä. Ilmastotieteen mukaan tavoite ei riitä ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen alle kahteen asteeseen ja on ristiriidassa Suomen todellisen edun, elinkelpoisen planeetan, kanssa. Ilmastolaki viiden prosentin vuotuisista päästövähennyksistä puolestaan mahdollistaa kahden asteen tavoitteen saavuttamisen. Odotamme kansanedustajilta ilmastolakia, jonka tavoitteet ovat linjassa ilmastotieteen kanssa, Polttava Kysymys -kampanjan koordinaattori Meri Pukarinen Maan ystävistä sanoo.


– Suomella on kaikki edellytykset nousta ilmastopolitiikan tiennäyttäjäksi: maamme on vauras, koulutustasomme on korkea, ja energiatehokkuudessa ja uusiutuvissa on valtava potentiaali. Suomen ilmastopolitiikkaan tarvitaan nyt tahtoa, sisua ja rohkeutta – ominaisuuksia, joista me suomalaiset olemme aina olleet ylpeitä. Suomen ei kannata olla jarruttelija vaan edelläkävijä, kun maailma ponnistelee ilmastokatastrofin pysäyttämiseksi, Pukarinen jatkaa.


Polttava Kysymys -kampanja yhdistää 18 kehitys-, ympäristö-, opiskelija- ja poliittista järjestöä toimimaan ilmastolain säätämiseksi Suomeen. Alle vuoden toimineen kampanjan tuloksena 18 000 ihmistä on vaatinut kansanedustajaltaan ilmastolakia ja eduskunnalle on jätetty kaksi ilmastolakialoitetta, jotka ovat eduskunnan ympäristövaliokunnan käsiteltävinä.


Kampanjaa on valmistauduttu jatkamaan tarvittaessa vuoteen 2010.
Kuningatar allekirjoitti ilmastolain Iso-BritanniassaIso-Britannian kuningatar allekirjoitti marraskuun 26. ilmastolain, jota Maan ystävät on vaatinut nelivuotisessa The Big Ask -kampanjassaan. Laki velvoittaa Iso-Britannian vähentämään päästöjään 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä ja säätämään hiilibudjeteista, joiden avulla päästövähennykset konkreettisesti toteutetaan.


Maan ilmastonmuutoksen asiantuntijaelin (The Committee on Climate Change) julkisti 1. joulukuuta ensimmäiset kolme hiilibudjettia. Hiilibudjetit ovat viisivuotisia toimintaohjelmia, joiden avulla Iso-Britannian päästövähennykset tullaan toteuttamaan ja joilla varmistetaan, että vuoden 2050 päästövähennyspolulla pysytään.


Brittihallitus asettaa hiilibudjetit maaliskuussa 2009 punnittuaan asiantuntijaelimen suosituksia. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli