Itella ulkoistaa – työväki marssi ulos

08.05.2013 - 14:13
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Itellan Helsingin postikeskuksen väki marssi ulos työpaikoiltaan vielä tiistai-iltana. Itella on ilmoittanut ulkoistavansa osan postinkäsittelystä ulkomaille. / Toivo Saksala |

Entinen Posti eli nykyinen Itella aloitti huhtikuun puolessa välissä Helsingin ja Oulun postikeskuksissa erikoiset yt-neuvottelut, joilla osa postinkäsittelystä aiotaan ulkoistaa ulkomaille. Ulkoistaminen koskisi postityöntekijöiden suorittamaa osoitetarkennustyötä eli niin sanottua videokoodausta.

Neuvottelijoina toimivat pääluottamusmiehet eivät hyväksy videokoodauksen ulkoistamista, koska koodaus on postin ydintoimintaa. 

– Koodauksen siirto yksipuolistaa tehtäviämme, mikä tulee varmasti lisäämää työperäisiä sairauksia sekä ennenaikaisia eläköitymisiä. Merkittäviä kustannussäästöjä ei ole odotettavissa, ellei työtä siirretä halpatyömaihin, joissa koodaustyö mahdollisesti teetetään työntekijöiden palkkoja polkemalla sekä muutenkin eettisesti kestämättömällä pohjalla, toteaa pääluottamusmies Jari Pellikka

Tilanne on johtanut alkuviikosta ulosmarsseihin Helsingin postikeskuksessa. Maanantain ilta- ja yövuorossa olleet 200 työntekijää ja tiistain aamuvuorossa olleet 150 työntekijää poistuivat työpaikaltaan mielenilmauksena. Myös tiistain iltavuoro marssi ulos. Ulosmarssien vaikutukset näkyivät koko Suomen alueella postin myöhästymisenä, sillä Helsingin postikeskuksen kautta menee postia koko maahan.

Lyhytnäköistä voitontavoittelua kotimaisen työn kustannuksella

Posti- ja logistiikka-alan unionin Pasilan osasto 151:n toimikunta arvioi, että Helsingin ja Oulun postikeskuksien videokoodauksen ulkoistamisesta oli päätetty jo etukäteen. Tämä on paljastunut käydyissä kolmessa neuvottelussa sekä yhteydenotoissa julkisen vallan edustajiin.

Toimikunnan mukaan työnantaja on asettanut huikea kululeikkaustavoitteen: 100 miljoonaa euroa.

– Ei tarvitse olla ennustaja, jos ei usko, että käsittelyssä ei jouduttaisi irtisanomisiin, kuten työnantaja jatkuvasti väittää. Tuskin on totta myöskään väite, ettei uusia käsittelytöiden ulkoistamisia tapahtuisi. On ilmeistä, että tässä vaiheessa työnantaja kokoilee teknisiä valmiuksia ulkoistaa meidän töitä halpatyön maihin sekä samalla kokoilee meidän sietokyvyn rajoja.

SKP:n pääkaupunkiseudun posti- ja logistiikka-alan osasto on vedonnut avoimella kirjeellä valtion yritysten omistajaohjauksesta vastaavaan ministeriin Heidi Hautalaan. Ministeriltä vaaditaan, että hän puuttuisi Itellan lyhytnäköisiin toimiin. 

– Olisi luultavaa, että valtion kokonaan omistamalla, lähinnä julkista palvelua tuottavalla yrityksellä olisi velvoitteita työllistää vähintäänkin nykyinen henkilökunta, ettei lyhytnäköinen voiton tavoittelu koidu koko Suomen haitaksi, todetaan vetoomuksessa. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (26 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.