Jokaiselle kuuluu arvokas kuolema

09.03.2017 - 15:45
– On itse asiassa kummallista, että eutanasian vastustajat eivät vastusta tätä nukutuskuolemaa, joka on pitkitettyä eutanasiaa eikä kovinkaan arvokas tapa kuolla, Esko Seppänen sanoo. Kuva Toivo Koivisto.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta jätettiin eduskunnalle 14. helmikuuta. Sana eutanasia on kreikkaa ja se on suomeksi ”hyvä kuolema”. Siitä käytetään myös nimitystä armokuolema. Se tarkoittaa, että lääkärit voivat tietyin tiukoin kriteerein armahtaa kuolemansairaan ihmisen hänen kärsimyksistään ja aikaistaa hänen kuolemaansa, jos hän itse sitä pyytää.

Aloitteen allekirjoittajia oli 63 000. Yksi aloitteen tekijöistä on europarlamentaarikko (emeritus) Esko Seppänen, joka oli kutsuttu kertomaan asiasta Helsingin seudun sairaus- ja tapaturmainvalidien torstaikerhoon Kinaporin palvelutalossa.

Tiukat kriteerit

Kansalaisaloitteessa on selkeät kriteerit eutanasian toteuttamisesta. Ensinnäkin potilaan pitää sairastaa sairautta, joka johtaa joka tapauksessa kuolemaan lähitulevaisuudessa ilman että on toivoa paranemisesta. Eutanasian saaminen edellyttää myös, että potilas kärsii sietämättömistä kivuista, joita ei lääketieteellisin keinoin kyetä torjumaan. Ehdoton vaatimus on myös se, että potilas ilmaisee itse halunsa eutanasiaan ja että hän on täysissä järjissään ilmaistessaan tahtonsa.

Kansalaisaloitteessa on selkeät kriteerit eutanasian toteuttamisesta.

Nämä asiat pitää useampien lääkäreiden todeta. Esimerkiksi kukaan Alzheimer-potilas ei voi saada eutanasiaa, jos hän ei enää kykene ilmaisemaan omaa tahtoaan.

Lisäksi aloitteessa velvoitetaan perustamaan valvontaelin, jolle ilmoitetaan jokainen eutanasiatapaus, jotta mitään väärinkäytöksiä ei tapahtuisi.

Esko Seppänen kertoo haimasyöpää sairastaneen poikansa loppuajoista. Kivut kasvoivat sietämättömiksi ja lopulta ne olivat tasolla, jossa kipulääkitys ei enää auttanut. On erittäin raskasta läheisille seurata vierestä, kun mitenkään ei voi auttaa. Pojan elämä päättyi lopulta sedaatioon, jolla hänet nukutettiin ikuiseen uneen. Ja Esko Seppäsestä tuli eutanasia-aktivisti.

Sedaatio tarkoittaa sitä, että kuolemansairas nukutetaan ja hänelle ei sen unen aikana anneta enää nestettä eikä ruokaa. Eli toisin sanoen kaikki letkut ja laitteet otetaan irti. Hän kuolee siis nälkään ja janoon nukkuessaan 4–6 päivässä. Tästä päättää yksin lääkäri.

– On itse asiassa kummallista, että eutanasian vastustajat eivät vastusta tätä nukutuskuolemaa, joka on pitkitettyä eutanasiaa eikä kovinkaan arvokas tapa kuolla, Seppänen sanoo.

Eutanasian laillistaminen mahdollista

Eutanasia on laillinen Kolumbiassa, Hollannissa, Belgiassa, Luxemburgissa ja Kanadassa.

Viime eduskuntavaalien vaalikoneissa 119 eduskunnan nykyistä jäsentä oli vastannut kannattavansa eutanasiaa. Aloite siis voisi mennä läpi eduskunnassa.

– Riippuu nyt siitä, miten perussuomalaisten ja keskustan edustajat äänestävät. Heille pitäisi antaa vapaat kädet, mutta voi olla, että näiden puolueiden uskovainen johto vaatii puolueelle kielteistä ryhmäkantaa asiaan, Seppänen pohtii.

"Pidän kohtuuttomana ja itsekkäänä sitä jyrkkäuskovaisten kantaa, jonka mukaan kuolevan ihmisen on kärsittävä kipunsa hamaan loppuun saakka, kun Jeesuskin kärsi omansa."

– Pidän kohtuuttomana ja itsekkäänä sitä jyrkkäuskovaisten kantaa, jonka mukaan kuolevan ihmisen on kärsittävä kipunsa hamaan loppuun saakka, kun Jeesuskin kärsi omansa. Eutanasian kannattajilla ei ole mitään sitä vastaan, että kuoleva ihminen kärsii kipunsa, jos se on hänen oma tahtonsa. Se ei kuitenkaan oikeuta häntä vaatimaan, että kaikkien muidenkin on kärsittävä kipuja, joita ei pystytä torjumaan.

Kaikkia kipuja ei pystytä torjumaan, vaikka eutanasian vastustajat sellaista uskottelevat.

Eutanasialla pelottelua harjoittavat Seppäsen mukaan jyrkkäuskovaiset ja Lääkäriliitto.

Lääkäriliitto vetoaa noin 3000 vuotta vanhaan Hippokrateen valaan, jossa lääkäriltä kielletään myös abortti sekä omaan valaansa, jossa lääkäri sitoutuu kärsimysten lievittämiseen.

– Jos lääkärit tekevät abortteja ja jos heidän tehtävänsä on lievittää kärsimyksiä, nämä valat eivät estä heitä hyväksymästä kärsivien ihmisten kuolinavuksi eutanasiaa.

Nykyisin jo puolet lääkäreistä kannattaa eutanasiaa vastoin liittonsa jyrkkää kantaa.

Lopuksi Seppänen kehottaa kaikkia tekemään hoitotahdon. Se velvoittaa lääkäreitä. Kaavakkeita saa apteekeista ja terveyskeskuksista.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.