Keywords:

Joukkovoimalla hallitus alas ja uusi yhteiskunta!

04.05.2016 - 14:30
Vappumarssitunnelmia Helsingistä. Kuva Veikko Koivusalo.

Turussa vappuna puhunut Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen totesi, että vasemmiston yhteistyö, toiminta rauhan ja solidaarisuuden puolesta köyhyyttä, rasismia ja rahan ahneutta vastaan kutsuu kaikkia työhön ja toimintaan juuriltaan toisenlaisen, paremman maailman rakentamiseksi.

– Meille ei kelpaa porvarihallituksen leikkauspolitiikka. Meille ei kelpaa EU:n kurjistaminen. Meille ei kelpaa Naton valheellinen rauhankumppanuus. Meille kyllä kelpaa ja maistuu kunnon työ. Ja kunnon työstä on myös maksettava kunnon palkkaa.

Väisäsen mielestä hallituksen toimet ovat räikeää tulonsiirtopolitiikkaa työntekijöiltä omistavalle luokalle.

”Tarvitaan sellainen radikaali joukkovoima, joka muuttaa riiston rukiiksi ja ruuaksi ja joka saa porukat luokkansa ääneksi.”

– Se ei kohenna Suomen kansantaloutta, vaan hyödyttää pelkästään rikkaita ja omistajia. On sietämätöntä, että hallitus puhuu talkoista mutta jättää rikkaat täysin rauhaan.

Tähän maahan tarvitaan Väisäsen mielestä uusi vasemmisto, joka ymmärtää selvää puhetta, työnaisen ja työmiehen tilannetta.

– Tarvitaan sellainen radikaali joukkovoima, joka muuttaa riiston rukiiksi ja ruuaksi ja joka saa porukat luokkansa ääneksi. Kapitalismin rakenteet niin Suomessa kuin EU:ssa eivät meille kelpaa.

Väisänen korosti myös, että Suomi on pidettävä irti sodista, sotaharjoituksista ja Natosta.

– Historiasta tiedämme, että työväenluokan miehet eri maissa joutuvat ensimmäisinä rintamalle.

Porvari nukkuu huonosti

Porvari toitottaa joka tuutista, miten elämässä pitää saada valita aina kun mahdollista, mutta talouspolitiikassa porvari vihaa vaihtoehtoja, koska sellainen sääntely on vasemmistohörhöjen tunnevaltaista, helppoa, muutosvastaista ja Yrjöjen aikaista ideologista puppua.

Porvarin päätökset ovat hänen omasta mielestään aina järkiperäisiä, lujia ja dynaamisia, valinnanvapauskin vain hänen etuoikeutensa, totesi Jyväskylässä Satu Simonen.

– Porvari nukkuu silti huonosti. Häntä painaa velkataakka, kilpailukykyvaje ja veroparatiisi-paljastukset. Unettomuuden seurauksena porvari päättelee, että on syy on muissa. Siltä istumalta hän aloittaa määrätietoisen tappelun julkisen talouden ja naisvaltaisen julkisen sektorin kurmoottamiseksi.

”Tässä kohtaa kuvaan astuu vaihtoehto: tuhokapitalismin murtaminen ja verotuksen muuttaminen oikeudenmukaisemmaksi ihmisten hyvinvointia ajatellen.”

Vuosi vaaleista porvari on myynyt vaalilupauksena puhumalla roskaa, leikkaamalla koulutuksesta, myymällä metsät, kiertämällä veroja minkä ehtii, halveksimalla muukalaisia; hyläten yhtäläisten oikeuksien idean.

– Mutta harvojen menestymiselle ja rikkauksien kertymiselle porvari hyrisee. Eikä hän ole koskaan köyhä ja kipeä, kun pääsee hävittäjien ja miehittämättömien lennokkien valintamyymälään.

Nykyhallitus tekee Simosen mielestä kaikkensa työntääkseen valtion omaisuuden globaaleiden suuryhtiöiden syliin.

– Tässä kohtaa kuvaan astuu vaihtoehto: tuhokapitalismin murtaminen ja verotuksen muuttaminen oikeudenmukaisemmaksi ihmisten hyvinvointia ajatellen. Taakan jako ja vastuu kaikkien pärjäämisestä eivät saa muodostua talouspolitiikan välineiksi.

– Joka kivi on käännettävä, jotta löytyy oikeaa työtä, ei palkattomia työnäytteitä tai muuta selkäsaunaa. Kamppailu 1 200 euron perusturvan sekä kunnollisen ja kohtuuhintaisen terveydenhuollon puolesta, jonka tuotamme pääosin julkisin voimin, ovat Asioita, painotti Simonen isolla Aalla.

Ei EU:lle ja sodille

Suomen itsenäisyyttä on murennettu Euroopan Unionin kautta, muistutti Joensuussa puhunut Martti Vaskonen. Lisäksi Suomi on solminut sotaliitto Naton kanssa niin sanotun isäntämaasopimuksen, joka on suurelle yleisölle tuntematon ja sen seuraukset eivät ole Suomen kansallisen edun mukaisia.

Vaskosen mukaan Itämerellä ja Suomessa alkavat USA-vetoiset harjoitukset lisäävät merkittävästi sotilaallista jännitettä tällä alueella ja kasvattavat todellisen sodan riskiä.

”Sotaan ja kerskakulutukseen käytettävillä varoilla olisi kohtuullinen toimeentulo turvattavissa kaikille asemaan ja ihonväriin katsomatta.”

– Yhdysvaltojen käynnistämät sodat Irakissa ja Lähi-idässä ovat maksaneet lähes 3 000 miljardia dollaria vuoden 2003 jälkeen. Ylivoimainen voittaja on ollut sotateollisuus ja sijoittajat. Näille sodan uhrit ovat vain välttämättömiä oheisvaurioita.

Vaskonen muistutti, että tuhotuilta alueilta vain pieni osa pakolaisvirroista hakeutuu Eurooppaan.

– Valitettavasti EU on tukenut lukuisia pakolaisuuteen johtaneita sotatoimia ja siksi sen on myös kannettava vastuunsa tässä tilanteessa. Sotaan ja kerskakulutukseen käytettävillä varoilla olisi kohtuullinen toimeentulo turvattavissa kaikille asemaan ja ihonväriin katsomatta.

Vaskosen mielestä Suomen tulevaisuutta ei saa jättää polvihousupoikien ja populistien armoille.

– Suomen kohtalon 1930-luvulla sinetöi hillitön ryssäviha ja liittoutuminen Natsi-Saksan kanssa. Sodan jälkeen Suomi vahvisti asemaansa kansainvälisesti pysymällä puolueettomana sotilasliittojen ulkopuolella. Tästä turvallisuuspolitiikan peruskivestä ei pidä luopua.

– Meidän on tunnustettava Suomen tekemät sopimukset EU:n komentotaloudessa ja rahaliitto EMU:ssa epäonnistuneiksi. On hylättävä suunniteltu kilpailukykysopimus ja parannettava työelämää. Meidän heikompiosaisten on toimittava yhdessä ammattiyhdistysliikkeessä ja kansalaisjärjestöissä. Meidän on vaadittava hallituksen eroa ja todellista muutosta päätöksen tekoon.

Työläisäideille kylmää kyytiä

Työnaiset pitävät tämän maan pyörimässä, muistutti Vantaalla Tiina Sandberg.

Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat surutta käyneet naisten työssä käymistä vastaan.

– Suomalainen nainen on käynyt töissä ja ollut perheen elättäjä siinä kuin mieskin. Kahden tulonsaajan varaan on laskettu niin sosiaaliturva kuin asuntolainatkin. Tämä on johtanut siihen, että yksinhuoltajat ja muuten yksin asuvat ihmiset on usein unohdettu, mutta toisaalta hyvin harvalla miehellä on enää ollut varaa pitää kotirouvaa. Naisten töissä käynnistä on muodostunut normi, josta poikkeamisen on joutunut perustelemaan.

Nyt meillä on Sandbergin mukaan porvarihallitus, joka on keksinyt uudelleen perinteisen tavan hoitaa työttömyyttä: Kun työpaikkojen määrää ei heidän kurjistuskonsteillaan saa nousemaan, voidaan aina vähentää kilpailua harvoista avoimista työpaikoista pakottamalla naiset kotiin. Pois miesten tieltä.

Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat surutta käyneet naisten työssä käymistä vastaan. Päivähoitoa ja iltapäivätoimintaa on rajoitettu ja maksuja nostettu samaan aikaan kun työssä käymisen kannattavuutta on nakerrettu. Kilpailukykysopimuksen myötä palkankorotusten jäädyttämisen lisäksi työaikoja pidennettäisiin ja lomia ja vapaapäiviä vietäisiin pois. Oma ongelmansa muodostuu siirtymisestä kohti 24/7-yhteiskuntaa.

Sandberg totesi, ettei suomalainen nainen suostu luopumaan oikeuksistaan.

– Me olemme oppineet, että voimme toimia oikeuksiemme puolesta. Meidän ei enää tarvitse vaieta ja vetäytyä syrjään. Juuri nyt, toukokuussa Palvelualojen ammattiliitto PAM ja muut liitot käsittelevät uudelleen hallituksen lennokkaasti kilpailukykysopimukseksi nimeämää suunnitelmaa, jonka avulla se haluaa leikata palkkoja ja murentaa työväen ostovoiman. Me naiset voimme näyttää Sipilälle, ettei meiltä niin vain viedä meidän oikeuksiamme, emmekä me enää ole niitä kilttejä tyttöjä, jotka mukisematta suostuvat heikennyksiin. Me olemme työväenluokan naisia ja äitejä. Me tiedämme, ettei porvaria kiinnosta kuin oman tilipussin kartuttaminen. Me emme usko kuulopuheisiin, vaan otamme selvää. Meille ei riitä puolikas!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.