Joukkovoimalla leikkauspolitiikkaa vastaan lauantaina

20.08.2015 - 09:01
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Pirkanmaan Joukkovoiman väkeä oli mukana Meillä on unelma -mielenosoituksessa heinäkuun lopulla. / Pentti Airola |

Lauantaina 22. elokuuta hallituksen kurjistamispolitiikan vastainen mielenosoitus valtaa Helsingin. Mielenosoituksella vastustetaan leikkauspolitiikkaa Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa sekä vaaditaan riittävää toimeentuloa sekä ihmis- ja perusoikeuksia kaikille.

Mielenosoitus järjestäytyy kello 14 alkaen Kaisaniemen puistossa, jossa musiikista vastaavat rap-artistit MC Kajo, Pyhä Lehmä, Rauhatäti ja Puppa J. Kulkue lähtee kello 15 kohti Hakaniemen toria, jossa alkaa kello 17 Joukkovoima-juhla. Toritapahtumassa kuullaan puheita sekä musiikkia ainakin Palefacelta ja Pertti Kurikan Nimipäiviltä.

Kulkue tulee sulkemaan Helsingin keskustan kadut pysähtymällä paikoilleen viideksitoista minuutiksi. Tällä halutaan osoittaa, että Sipilän hallituksen esittämä työajan palkaton pidennys – kaksi ja puoli viikkoa vuodessa eli viisitoista minuuttia päivässä – todella tuntuu.

Mielenosoitukseen kutsutaan kaikkia eri tavoin uuden hallituksen politiikasta kärsineitä yksityishenkilöitä ja ryhmiä omine tunnuksineen. Puoluetunnukset eivät ole sallittuja, mutta eri puolueiden henkilöt ovat mielenosoitukseen tervetulleita.

Yhteinen kamppailu

Mielenosoitukseen saapuu muun muassa ammattiosastojen sekä työttömien ja eläkeläisten yhdistysten järjestämänä kymmeniä bussikuljetuksia ympäri maata. Kuljetuksia organisoi eläkeläisaktivisti, Turun vanhustyön neuvottelukunnan puheenjohtaja Kaija Kiessling.

– Hallitus on pannut senkaltaisen kurituskierteen päälle, ettei sitä voi kaataa kuin kunnon niskalenkillä, jossa mukaan tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät. Hallitus on saatava uskomaan, että kansa on toista mieltä: vähävaraisilta ei saa leikata, eikä maksuja nostaa, Kiessling sanoo.

Fysioterapeutti Kiessling kuvailee urheilutermein, että tämä viikonvaihde on loppukaarre.

– Sen jälkeen alkaa viikon mittainen loppusuora ja kova kirivaihe, jossa on löydettävä vielä se käyttämätön energia. Niin voimme voittaa tämän erän!

Kiessling muistuttaa, että leikkaukset ja elämän kallistuminen koskevat kaikkia ikäluokkia ja niin kaupunkien kuin maaseudunkin pienituloisia – siksi on nyt joukolla oltava liikkeellä.

– Vai hyväksytkö, että eläkkeet, päivärahat, lapsilisät jäädytetään samalla kun asumiskulut, kiinteistövero, hoitomaksut, lääkkeiden omavastuut ja monet muut kulut kallistuvat? hän kysyy.

Kiessling painottaa, että nyt tarvitaan joukkovoimaa ja kaikkien yhteistä kamppailua. Kurituspolitiikkaa ei voida hyväksyä eikä hallituksen ja elinkeinoelämän sanelemaan ”yhteiskuntasopimukseen” pidä alistua.

– Nyt kaikki kylttejä ja lakanoihin tekstejä maalaamaan ja kiireesti paikkoja busseista tai junista varaamaan, Kiessling kehottaa.

Tukijajoukko kasvaa

Joukkovoima-liike on muutakin kuin elokuun 22. päivän mielenosoitus. Hallitusohjelman kirjaus eläkkeensaajan asumistuen poistamisesta synnytti välitöntä vastustusta sekä adressin, johon on kesän aikana kertynyt nimiä jo yli kymmenen tuhatta. Adressin voi allekirjoittaa internetissä tai esimerkiksi Joukkovoima-juhlassa Hakaniemen torilla.

Nimienkeruusta Porvoon alueella vastaavan Ingeborg Lindholmin mielestä eläkeläisillä on erityisen painavat syyt vastustaa leikkauspolitiikkaa.

– Suomessa asuu erittäin huono-osaisia, sairaita eläkeläisiä, jotka saavat vain noin 700-800 euroa kuussa eläkettä. Varsinkin isoissa kaupungeissa yksiövuokra on saman verran. Jos vielä leikataan asumistuesta, niin ei todella jää paljon rahaa jäljelle ruokaan ja muihin kuluihin, Lindholm sanoo.

– Toivon, että mielenosoituksen kautta pääsemme lähemmäksi SSS-ryhmää, ja toivon että he vihdoin ymmärtävät ettei kukaan voi elää pelkällä suolalla ja vedellä.

Joukkovoima-mielenosoituksen vaatimusten taakse ovat asettuneet lukuisat järjestöt ja yksityishenkilöt. Tukensa ovat antaneet muun muassa Kepa, Naisasialiitto Unioni, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sekä Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin. Suurmielenosoituksen jälkeen kamppailun toivotaan jatkuvan myös paikallistasolla.

Lisätietoja Joukkovoima-liikkeestä, mielenosoituksesta ja bussikuljetuksista: www.joukkovoima.com

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa