Joukot pois Afganistanista

14.10.2015 - 10:45
Lokakuusta 2001 asti Afganistanissa jatkunut aseellinen konflikti sai taas uuden, ikävän episodin, kun Yhdysvallat pommitti Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) sairaalaa lauantaina Kunduzin kaupungissa Pohjois-Afganistanissa. Ainakin 22 ihmistä sai surmansa. Tapausta tutkivat tällä hetkellä sekä Yhdysvaltain, Naton että Afganistanin viranomaiset.
 
Lääkärit ilman rajoja pitää iskua sotarikoksena. Tähän mennessä Yhdysvaltain operatiivinen johto on selitellyt tekosiaan parhain päin ja muutellut tapahtumien kulusta kertomaansa tarinaa liki päivittäin. Presidentti Barack Obama pyysi iskua anteeksi. Anteeksipyyntö ei paljoa uhrien omaisia lämmitä. 
 
Afganistan on varoittava esimerkki siitä, miten kansainvälisten ongelmien ratkaiseminen sodan ja Naton keinoin ei onnistu. Suomi on yhä mukana Afganistanissa sodan osapuolena. Aikaisemmin Suomi osallistui Nato-johtoiseen ISAF-operaatioon, joka päättyi viime vuonna. Tällä hetkellä Afganistanissa on käynnissä niin ikään Naton johtama Resolute Support, jossa Suomi on mukana 80 hengen kriisinhallintajoukoilla. 
 
Kannattaa muistaa, että eduskunta teki aikoinaan yksimielisesti päätöksen lähettää suomalaisjoukkoja Afganistaniin. Suomen joutuminen Afganistanissa miehitys- ja sisällissodan osapuoleksi kertoo siitä, miten vaarallisiin selkkauksiin vie sotilaallinen kumppanuus Yhdysvaltain ja Naton kanssa. Joukot pois Afganistanista on yhä ajankohtainen vaatimus. 
 
Afganistanin tilanne on eräs palanen siinä imperialististen suurvaltojen pelissä, johon on nyttemmin sotkettu uusia maita ja alueita Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Lähentymällä Natoa Suomi on myös entistä tiukemmin mukana konflikteissa ja niiden tukemisessa – osa ongelmaa, ei niiden ratkaisua. 

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset