Julkea hyökkäys hyvinvointivaltiota vastaan

03.10.2014 - 12:54
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Tiedonantaja on eritellyt viimeisten vuosien aikana oikeiston taholta kiihtynyttä ideologista hyökkäystä, joka on kohdistettu niin hyvinvointivaltiota, demokratiaa kuin esimerkiksi ay-liikettä vastaan. Hyökkäykset eivät ole kokoomusvetoisen politiikan aikakaudella jääneet vain retorisiksi, vaan leikkauksilla, työttömyydestä piittaamattomuudella ja verotusta rukkaamalla on pohjoismaista hyvinvointimallia ja julkista sektoria murennettu olan takaan.

Nyt julkista sektoria vastaan hyökkää kaksi uusliberalistisen markkinakapitalismin kovaa kotimaista ideologia: Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg sekä entinen Aamulehden päätoimittaja, nykyinen Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen. Molemmat ovat aiemminkin profiloituneet provosoivien puheenvuorojen kautta. Edellinen on kirjoittanut EVA:n tilaaman pamfletin Julkea sektori, johon jälkimmäinen on laatinut esipuheen.

Wiberg väittää, että byrokratian oman edun tavoittelu on johtanut julkisen sektorin olennaiseen laajentumiseen ja hallintomenojen kasvuun viime vuosikymmeninä. Hänen mukaansa pelkkä palveluiden kysynnän kasvu ei selitä laajentumista. Muun muassa mahdollisimman monien asioiden määrittely viranomaistoiminnoksi pönkittää Wibergin mielestä julkisen sektorin asemaa ja sulkee yksityisen kilpailun pois.

Viime aikoina oikeisto on kutsunut ihmisiä ”norminpurkutalkoisiin”, joissa on pinnalta katsoen pyritty herättämään keskustelua turhasta byrokratiasta ja normistosta, joka tuo ”jäykkyyttä” suomalaiseen yhteiskuntaan ja estää talouden kasvua – lue: kapitalistin voitontavoittelua. Viimeksi normien purkamiseen oli ryhtymässä uusi kokoomuksen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen. Eräs irvokas tulos ”luovasta” suhtautumisesta ympäristölainsäädäntöön ja –normistoon onkin ministerin vastuualueelle kuuluva Sotkamon Talvivaaran kaivosfarssi.

Wiberg yrittää pelata samaa populistista normienpurkupeliä kuvaamalla, kuinka karmeaa on julkisen sektorin byrokratia. Julkisen sektorin karsiminen merkitsee käytännössä kuitenkin palvelujen heikentämistä, sosiaaliturvan perustan murentamista ja yhteiskunnan virtaviivaistamista markkinakapitalismin kanssa. Pahimmillaan tämä lisää byrokratiaa merkittävästi, kuten sote-uudistuksessa tai vaikkapa tilaaja-tuottaja-malleissa on eri kaupungeissa käynyt.

Oireellista on, että EVA:n Matti Apunen ihailee avoimesti omassa kirjoituksessaan Singaporea, joka on epädemokraattinen, totalitaristinen, kuolemantuomioita herkästi jakeleva ja kuriin uskova veroparatiisi. Apusen mukaan Singapore on ”tehokas” yhteiskunta. Kapitalistisesta näkökulmasta mahdollisimman tehokas ja tuottava yhteiskuntamuoto, kapitalistisen yhteiskunnan ääriesimerkki, onkin historiallisesti ollut fasismi ja natsismi.

Tämä kapitalistiporukan viimeisin ideologinen purkaus on siis ideologialtaan tuhoisa. Kaiken kukkuraksi edes sen esittämät faktat eivät pidä paikkaansa. Verkkolehti Revalvaatio eritteli tuoreeltaan Julkea sektori –pamfletin vääristeltyjä tietoja. Esimerkiksi väitteet ministeriöiden hallintomenojen räjähdysmäisestä kasvusta ovat puhdasta puppua. Joko porvariston talousoppineet eivät osaa lukea valtion budjettia tai sitten he tarkoituksenmukaisesti vääntelevät lukuja oman ideologiansa mukaiseksi.

Vääristelevillä ja harhaanjohtavilla numerotiedoilla yritetään muokata mielipiteitä hyvinvointivaltiota ja julkista sektoria vastaan. Tähän peliin vasemmiston on tuotava omat, pätevät faktansa, mutta ennen kaikkea ideologinen taistelu oikeistolaista talous- ja politiikkahegemoniaa vastaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (9 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.