Junapalveluhenkilökunta joustanut ja odottanut TES-ratkaisua koko syksyn

08.12.2020 - 12:15
(updated: 11.12.2020 - 11:58)
PAM vauhdittaa junapalveluhenkilökunnan työehtosopimusneuvotteluja työtaistelutoimenpiteillä. Kuva VR Group

Palvelualojen Ammattiliitto PAM aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon Avecra Oy:n junapalveluhenkilökuntaa koskevan työehtosopimuksen mukaisessa työssä. PAMin ja Avecra Oy:tä edustavan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n väliset neuvottelut junapalveluhenkilökunnan työehdoista ja palkoista eivät ole edenneet yrityksistä huolimatta. Avecran omistaa VR.

– Korona on vaikuttanut syvästi matkailun toimialaan. Siitä syystä PAM yhdessä työnantajan kanssa sopi jo aiemmin maaliskuussa päättyneen työehtosopimuksen kauden jatkamisesta syyskuuhun. Työntekijät ovat siitä alkaen joustaneet ja odottaneet ratkaisua pitkän syksyn ajan. Neuvotteluyritykset eivät ole kuitenkaan tuottaneet tulosta, sopimusasiantuntija Sirpa Moilanen toteaa liiton tiedotteessa.

– Neuvotteluissa kitkaa on aiheuttanut palkankorotusten taso.

Yli 2 kuukautta ilman sopimusta

PAMin ja Avecra Oy:n välillä solmittu työehtosopimus junapalveluhenkilökunnan työehdoista on päättynyt syyskuun lopussa. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa jo yli kaksi kuukautta. Työtaistelutoimet sopimuksettomassa tilassa ovat työntekijöiden oikeus.

– Neuvotteluissa kitkaa on aiheuttanut palkankorotusten taso ja työvuoroon kuuluvien matkojen väliin jäävien pitkien odotustuntien korvaaminen työntekijöille. Emme ole päässeet näistä asioissa etenemään ja siitä syystä PAM päätti tarttua mahdollisuuteen vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja työtaistelutoimenpiteillä – toivottavasti työnantajat nyt heräävät siihen, kuinka tärkeää junapalveluhenkilökunnalle oma työehtosopimus ja siinä sovitut ehdot ovat, Moilanen toteaa.

Avecran ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa maanantaina 14.12.2020 kello 00.00 ja päättyy sunnuntaina 10.1.2021 kello 24.00. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee niitä työtehtäviä, joihin sovelletaan Avecran junapalveluhenkilökunnan työehtosopimusta.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske hätätyötä eikä tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Näistä töistä tulee hakea erillistä lupaa Palvelualojen Ammattiliitosta.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi näkyä junapalvelujen heikkenemisenä tai puuttumisena tällä ajalla. Tämä tilanne ei PAMin mielestä ole toivottavaa, mutta työehtosopimusneuvotteluista johtuvista syistä PAM ja Avera Oy:n työntekijät ovat pakotettuja ilmoitettuihin toimenpiteisiin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.