Juuri nyt: Tuhannet valtaavat toria Espanjassa
Espanjan tyytymättömien liike 15-M on kaksivuotispäivänään palannut syntypaikkaansa Puerta del Solin aukiolle maan pääkaupungissa Madridissa. Liikkeen järjestämä mielenosoitusmarssi maan taloutta ja ihmisiä kurjistavaa leikkauspolitiikkaa vastaan muuttui iltapäivällä torinvaltaukseksi. Paikalla on joidenkin arvioiden mukaan tuhansia demokratiaa vaativia mielenosoittajia.
Espanjassa on järjestetty jatkuvia mielenosoituksia pankkien pelastamista ja julkisen sektorin alasajoa vastaan vuodesta 2011, jolloin tyytymättömien nuorten indignados-liike lähti kasvamaan. Viime vuonna 12. toukokuuta liike oli levinnyt jo yleiseurooppalaiseksi ilmiöksi. Tuolloin torikokouksia ja mielenosoituskulkueita järjestettiin myös useissa Suomen kaupungeissa.
Vaikka todisteet leikkauspolitiikan tehokkuudesta käyvät yhä heikommiksi, on Rajoyn hallitus viimeisen kahden vuoden aikana jatkanut rajulla linjallaan ja ajanut Espanjassa läpi muun muassa työreformin, joka on rajoittanut ammattiyhdistysliikkeen neuvotteluoikeuksia. Toimet ovat saaneet vastaansa lukuisten julkisia palveluja puolustavien mielenosoitusten lisäksi kaksi yleislakkoa, häätöjä vastaan toimivia kansalaisliikkeitä ja useita maan parlamentin saartoja.
— 15-M, kaksi vuotta myöhemmin, on mielentila ja tapa organisoitua. Me emme enää usko hallituksen väitteisiin "varojen yli elämisestä," me uskomme radikaaliin demokratian projektiin, sanoo nuori mielenosoittaja Pablo Padilla Público-lehden haastattelussa.
Padilla on ollut mukana järjestämässä mielenosoituksia huhtikuusta 2011 lähtien osana Nuoriso vailla tulevaisuutta -liikettä.
— Me ehdotamme ruohonjuuritasolta vaihtoehtoa Euroopan unionin komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n muodostaman Troikan suunnitelmille, joita sekä oikeistolainen PP että sosialidemokraattinen PSoE ajavat. Suurin saavutuksemme on ollut leikkausten aiheuttamien yhteiskunnallisten ongelmien politisoiminen ja niihin vastaaminen kollektiivisesti, Padilla toteaa.
Huhtikuussa julkistettujen tietojen mukaan Espanjan reaalitalouden kurjistuminen on nostanut työttömyysasteen 27,2 prosenttiin. Nuorisotyöttömyys on maassa historiallisessa 57 prosentissa. Yhteensä työttömänä on yli kuusi miljoonaa espanjalaista.
— Me olemme tulleet kertomaan teille jotain, minkä te jo tiedätte: että kun toimimme yhdessä, voimme tehdä mitä vain haluamme. Me olemme tulleet kertomaan, että me olemme jälleen täällä toukokuussa. Ja toukokuu kuuluu 99 prosentille, julistetaan aktivistien suosimalla Madrilonia.org-verkkosivulla julkaistussa tiedotteessa.
Nyt Madridissa alkanutta valtausta pyritään jatkamaan ainakin keskiviikkoon (15. päivä) saakka.
Katso tapahtumia suorana lähetyksenä:
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Die Linken menestyksestä huolimatta Saksan liittopäivät siirtyy yhä enemmän oikealle. Linke-SPD-Vihreät -leiriin kuuluu nyt vain 43 prosenttia kansanedustajista. Lähes joka toinen äänestäjä antoi äänensä konservatiiveille tai äärioikeistolaiselle AfD:lle. Sosiaaliset kysymykset, kuten ilmasto- ja ekologiset kysymyksetkin, jäivät televisiokeskusteluissa varjoon ja niitä käsiteltiin tuskin lainkaan.
Saksan parlamenttivaalit järjestetään 23.2.2025. Saksan vasemmisto kipuilee hajallaan. Berliinin Treptow-Köpenickissä vaalityöntekijät eivät jaa flaijereita pelkästään kiireisille kaupunkilaisille – he astuvat alueille, joissa historia ja nykypäivän poliittiset jännitteet kohtaavat raa’asti. Toimittaja JP (Juha-Pekka) Väisänen seurasi Die Linken vaalikampanjaa Berliinin kaduilla.
Caracasissa pidetty antifasistinen konferenssi kokosi yli tuhat aktivistia 76 maasta ja päättyi uuden kansainvälisen vallankumouksellisen verkoston perustamiseen. Liike, joka puolustaa työväenluokan oikeuksia, osallistavaa demokratiaa ja rauhaa, tavoittelee fasismin, uusfasismin, rasismin, kolonialismin ja imperialismin kaikista muodoista vapautumista.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.