Jyväskylässä aloite perintätoimen siirtämisestä kaupungille

01.09.2016 - 13:15

Perintäfirmojen toiminta on kustannustehokasta. Näin perustelee Jyväskylän kaupunki sitä, miksi perintätoimi on ulkoistettu voittoa tahkoavalle bisnekselle.

Suomen kommunistisen puolueen Miguel Lòpez teki yhdessä 11 muun valtuutetun kanssa tammikuussa aloitteen, jossa vaaditaan kaupunkia ottamaan perintätoimen takaisin omiin käsiin. Aloitteessa korostetaan, että maksuvaikeuksissa oleva ihminen tarvitsee kaupungin tukea sen sijaan, että hänet sysätään perintäfirman asiakkaaksi.

Viikolla saatiin kaupungin vastaus, jota SKP:n valtuutettu Riitta Tynjä pitää kylmänä, kovana ja tasa-arvoa loukkaavana.

– Kun köyhä ei kykene maksamaan ajallaan ja hänen laskunsa menee perintään, niin sen myötä hänen vaikeutensa ja kustannuksensa vain kasvavat. Parempituloinen taas kykenee selviytymään maksuista eräpäivänä, niin se on siis tasapuolista Kyllähän fakta on niin, että esimerkiksi terveydenhuollon tasamaksut kohtelevat pienituloisia paljon rankemmin ja kasvattavat näin osaltaan eriarvoisuutta, huomauttaa Tynjä.

Rahaa taskusta toiseen

Tynjän mielestä Jyväskylän pitää noudattaa maksuasetusta, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen alentaminen tai niistä vapauttaminen ovat ensisijaisia toimenpiteitä silloin kun henkilöllä ei ole maksukykyä. Nyt näin ei ole.

– Osa laskuista maksetaan toimeentulotukena eli kaupungin toisesta taskusta toiseen. Mutta on myös iso joukko maksuvaikeuksissa olevia ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta kykene hakemaan toimeentulotukea. Harva myöskään jaksaa olla aktiivinen ja ottaa yhteyttä ja sopia maksusuunnitelmasta.

Vastauksessa väitetään, että omana toimintana perintä merkitsisi kustannusten huomattavaa kasvua. Tynjän mukaan tästä ei kuitenkaan esitetä mitään todisteita.

– Kaupunki kertoo selvittävänsä parhaillaan perintäpalvelujen tuottajan kilpailuttamista. Tynjän mielestä on jo aikakin, sillä nykyinen sopimus on ollut voimassa 16 vuotta. Esimerkiksi vanhusten asumistakin kilpailutetaan paljon tiheämmin.

Asia valmistellaan uudelleen

Tynjä huomauttaa, että kaupunki ei tosissaan pohdi vaihtoehtoa eli perinnän ottamista takaisin kaupungin omaksi tehtäväksi.

–Mikäli kaupunki itse hoitaisi perintää, kuntalainen selviytyisi ilman perintäfirman kohtuuttomia kuluja ja aloitteessa esitetty tavoite voisi toteutua.

Tynjän esityksestä asia palautui yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.