Köyhyys kasvaa – perusturvaa tarvitaan myös Pohjois-Karjalassa

20.03.2011 - 14:13
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Pohjois-Karjalassa kommunistit ovat tehneet tunnetuksi perusturva-aloitetta lukuisissa toritapahtumissa. Kuva Joensuusta. / TA-Joensuu |

Suomen kommunistinen puolue esittää nykyistä huomattavasti parempaa perusturvaa jokaiselle ihmiselle. Myös Pohjois-Karjalassa kommunistit ovat tehneet tunnetuksi perusturva-aloitetta lukuisissa toritapahtumissa.

Toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Edo Pennings kertoo ihmisiltä tulleen myönteistä palautetta.

– Ihmiset ovat kertoneet, että olemme ottaneet oikean asian esille. Perustoimeentulo on jokaiselle tärkeä ja välttämätön asia. Toivomme, että mahdollisimman moni tulee mukaan toimintaan omien etujensa puolesta.

900 euron taso on valittu siksi, että se on EU:n mukaan virallinen köyhyysraja.

– Mielestämme tuo summa on taattava jokaiselle verottomana kuukaudessa, jotta ihmiset selviytyvät jokapäiväisistä menoistaan. Olemme olleet toreilla viime kesästä lähtien ja toiminta perusturvan korottamisen puolesta jatkuu vaalienkin jälkeen, Edo Pennings lupaa.

Kaikki perustuotteet kallistuneet

Heimo Sotin mukaan 900 euron vaatimus verottomana kuukaudessa on vähintäänkin oikeutettu.

– Sillä pärjäisivät monet pieniä eläkkeitä ja sosiaalietuja saavat ihmiset huomattavasti nykyistä paremmin, sanoo Sotti. Hänen mukaansa vaatimus saisi olla jopa yli tuhat eroa, eikä sekään olisi liikaa vaadittu.

– Euron myötä kaikki perustuotteet ovat kallistuneet merkittävästi markka-aikaan verrattuna. Helmikuun alusta lähtien seurantani mukaan peruselintarvikkeiden hintakehitys on ollut nousevalla linjalla. Tämä on huolestuttava kehitys pienituloisia ajatellen.

– On ihan helvetin hyvä juttu, että tällaista perusturvakampanjaa käydään, sanoo sattumalta kampanjateltalla piipahtanut Teemu Laumo.

Hänen työnsä päättyivät jokin aika sitten.

– Tämän hetken sosiaaliturvasta ei jää käteen pakollisten maksujen jälkeen käytännössä mitään. Esitetty 900 euron taso olisi sellainen, jolla voisi tulla toimeen jo jotenkin. Henkilökohtaisesti se olisi iso parannus.

Rahaa on perusturvaan

Suomessa on riittävästi rahaa kaikkein vähävaraisimpien auttamiseen, jos vai halua löytyy. Kansantuote on nyt noin 90 miljardia euroa suurempi ja reaalisesti 50 prosenttia korkeampi kuin ennen 1990-luvun alun lamaa. Yhtiöt ovat jakaneet tällä vuosikymmenellä osinkoja kymmeniä miljardeja euroja.

SKP:n perusturva-aloitteen toteuttaminen maksaisi noin miljardi euroa vuosittain, eli tulevalla vaalikaudella noin neljä miljardia euroa.

Perusturvan korottaminen voidaan rahoittaa kiristämällä pääomaverotulojen verotusta, palauttamalla suurien omaisuuksien varallisuusvero ja verottamalla pörssikauppaa. Jo 0,5 prosentin vero pörssikaupalle toisi vuodessa lähes miljardin euron lisätulot valtiolle. Jos pääomaveron osuus Suomessa olisi EU-maiden keskitasoa, verotuloja kertyisi vuositasolla 4-5 miljardia euroa nykyistä enemmän.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (20 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.