Köyhyyttä torjumaan eduskuntatalolle 6. toukokuuta
Kuluva vuosi 2010 on Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi. Euroopan unionin väestöstä noin 80 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella, ja eurooppalaisista lähes yhdeksän kymmenestä odottaa maansa hallitukselta kiireellisiä toimia köyhyyden poistamiseksi.
Suomessa teemavuoden toteutusta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (ent. STAKES). Hanke lupaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, mutta miten on konkretian laita?
Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) hallitus ei vastoin lupauksiaan ole tähänkään mennessä toiminut köyhyyden, syrjäytymisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden poistamiseksi, päinvastoin toimillaan se on syrjäyttänyt yhä enemmän kansalaisia yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle.
Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto TSIL haluaa EU:n teemavuoden merkeissä tuoda vammaisten, sairaiden, eläkeläisten, köyhien, syrjäytettyjen ja muiden vähäosaisten äänen kuuluviin. Liitto kutsuu väkeä mielenosoitukseen Helsinkiin torstaina 6. toukokuuta.
TSIL:n puheenjohtajan Jorma Elorannan mukaan päättäjille on nyt tehtävä selväksi, että toisin kuin 90-luvulla, nykyisen laman maksajaksi ei saa laittaa vammaisia, eläkeläisiä, köyhiä, syrjäytyneitä, asuntovelallisia ja muita tavallisia ihmisiä, jotka tähän lamaan eivät ole syyllisiä.
– Osoitetaan lamalasku laman aiheuttajille ja lamapolitiikan sallineille löperöille päättäjille. Nyt on tavallisen kansan, maan hiljaisten vuoro sanoa sanansa, toteaa Eloranta.
Perusturvaa parannettava
Yli 700 000 suomalaista joutuu sinnittelemään EU:n määrittelemän köyhyysrajan – noin 900 euroa kuukaudessa – alapuolella. Tähän sosiaaliturvan suurimpaan ongelmaan hallituksen asettamat työryhmät eivät ole esittäneet mitään ratkaisuja. Tällaisen köyhyyden poistaminen ei edes ole hallituksen tavoite.
Suomen kommunistisen puolueen tekemässä aloitteessa esitetään 900 euron perusturvaa kuukaudessa jokaiselle täysi-ikäiselle, joka ei voi muuten saada toimeentuloaan, verotettavan tulon alarajan nostamista 1 100 euroon kuukaudessa, 1 400 euron vähimmäispalkkaa kuukaudessa kokoaikaisesta työstä, perustoimeentulo- ja eläkejärjestelmien keskittämistä Kelaan yhdeltä luukulta saataviksi.
Puolueella on myös rahoitusohjelma, jolla uudistus voidaan toteuttaa vaalikauden aikana kiristämällä suurten tulojen ja pääomien verotusta. (TA)
Mielenosoitus perusturvan ja sosiaali- ja terveyspalvelujen puolesta Helsingin eduskuntatalolla to 6.5. klo 12 alkaen. Busseja ainakin Turusta ja Tampereelta, tietoa löytyy soittamalla Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton paikalliseen yhdistykseen.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.