Käyttäkää sananvapauttanne, suomalaiset!

06.05.2014 - 09:49
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Ersin Uludag on pitkään seurannut kommunistien toimintaa, lukenut Hervannassa usein jaossa olevaa Tiedonantajaa ja keskustellut paikallisten toverien kanssa. / Hannu Oittinen |

Turkkilais-hervantalainen Ersin Uludag tarkkailee nykyistä kotimaataan Suomea tarkoin korvin ja avoimin silmin. Täällä on itsestäänselvyytenä monia asioita, joita hänen varhaislapsuutensa kotimaassa ei ollut eikä edelleenkään ole. Kokiksi opiskeleva ja pian valmistuva 27-vuotias Uludag sanoo reilusti mielipiteensä.

– Minä ihmettelen, miksi suomalaiset eivät käytä sananvapauttaan. Se on liian arvokas asia jättää käyttämättä. Turkissa on sanonta ”parempi olla tietämätön, kuin tietää ja olla tekemättä mitään”. Sanokaa mielipiteenne ja äänestäkää, kun teillä on siihen vapaus, sanoo Uludag.

Istanbulista kotoisin oleva Uludag on kurdi ja muslimi, mutta ei edusta kummankaan valtavirtaa. Hänen ajattelunsa on vapaamielistä ja kansainvälistä, myös suomalaisuutta arvostavaa.

Nykyisin Lontoossa asuva Uludagin eno joutui lähtemään Turkista poliittisten mielipiteidensä vuoksi, hänen isänsä läksi 90-luvun alussa työn perässä, ensin Saksaan ja sieltä Suomeen. Äiti ja poika tulivat Suomeen 1994, Ersinin ollessa 8-vuotias. Suomen kansalaisuuden 1995 saanut Uludag on Suomen ja Turkin tuplakansalainen.

– Enollani on ollut suuri vaikutus minun ajatteluuni. Hän on kertonut paljon Turkin poliittisesta ilmapiiristä ja käytännöistä. Siellä on joutunut olemaan varuillaan aina, jopa miettimään mitä voi sanoa ääneen tai voiko kuunnella radiota, Uludag jatkaa.

Väärä valta pitää äänestää kumoon

Suomessa koulunsa käynyt Uludag ihmettelee sitä, että yhteiskuntaoppi tulee oppiaineeksi vasta 7- luokalla. Aikeita lopettaa historian opetus lukioissa hän pitää käsittämättömänä. Suomen kielen hän oppi nopeasti kahdeksanvuotiaana, mutta yhteiskunnan rakenteisiin ja toimintaan perehtyminen on vaatinut paljon aikaa.

Mutta nyt Uludag tarkkailee suomalaista yhteiskuntaa tosi terävästi. Hän ei voi ymmärtää miksi niin turkkilaisten kuin suomalaistenkin äänestävät voittoon niitä puolueita, joiden politiikkaa he vastustavat. Erdoganin ja Kataisen politiikka saa Uludagilta kovaa kritiikkiä, samoin koko EU.

– Turkkia ei pitäisi hyväksyä EU:n jäseneksi, eikä Suomen olisi pitänyt siihen koskaan liittyä. Tämän kevään EU-vaalit ovat tärkeät, ne voivat avata ihmisten silmät näkemään mikä EU oikeasti on ja kannattaako siihen kuulua lainkaan.

Uludag sanoo lukeneensa monien EU-vaaliehdokkaiden juttuja eri puolilta Suomea. Häntä ihmetyttää, miten samat sanat ja käsitteet voivat merkitä eri ihmisille aivan eri asioita. Esimerkiksi ”vapaus” on hyvin mielivaltaisesti tulkittu käsite.

– Kommunistien ehdokkaat puhuvat selkeästi todellisista asioista, mutta monen muun puolueen ehdokkaat puhuvat hyvin epämääräisesti tai heillä ei ole asiaa lainkaan. Koko EU:n mitassa on tosi tärkeää, keitä vaaleissa valitaan ja minkä suunnan he ottavat.

Nimiä keräämässä sote-talon puolesta

Ersin Uludag on pitkään seurannut kommunistien toimintaa, lukenut Hervannassa usein jaossa olevaa Tiedonantajaa ja keskustellut paikallisten toverien kanssa. Lopulta hän soitti SKP:n Hervannan osaston puheenjohtajalle, Sauli Siidoroffille ja kertoi haluavansa liittyä puolueen jäseneksi.

– On ollut ilo heti päästä keräämään nimiä kaupungin oman sosiaali- ja terveystalon puolesta. Se on hyvä esimerkki kansalaistoiminnasta, jossa SKP:n paikallisosasto on mukana. Sosiaali- ja terveyspalveluja ei pidä antaa markkinoille vaihtuvien toimijoiden hoidettavaksi. Myös vanhuspalvelut pitää koota kaupungin hoidettavaksi.

Uludag toteaa Hervannan lähiympäristöineen olevan kasvava alue, esimerkkinä rakenteilla oleva Vuores. Omien kunnollisten palvelujen saaminen voi edistää asukkaiden kaikinpuolista hyvinvointia ja luoda uutta henkeä koko alueelle.

– Toteutuessaan tuo aloite olisi ihan ainutlaatuinen asia. Se olisi hyvä sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaille, mutta samalla se toisi rakennus- ja palvelualojen työpaikkoja, joista Hervannassa on todella pula, Uludag pohtii.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.