Kaivosteollisuus ei ole tervetullut Kitkajoelle

20.12.2013 - 14:46
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Luontokuvaaja Hannu Hautala tutussa tilanteessa kirjoittamassa nimikirjoitustaan uunituoreeseen Pohjoisen taivaan alla –kirjaan. / Toivo Koivisto |

Pohjoisen taivaan alla –kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä marraskuussa oli mukana luontokuvauksen ikoni, kuusamolainen Hannu Hautala, joka on yksi kirjan kolmesta kuvaajasta yhdessä Lauri Kettusen ja Petteri Törmäsen kanssa. Kirjan mukaansa tempaavat tekstit on laatinut kirjailija Markku Turunen.

Hannu Hautala otti selkeästi kantaa kaivosteollisuuden pyrkimyksiin. Hautalaa oli pyydetty Pro Kuusamo -liikkeen puheenjohtajaksi, johon hän on ilomielin suostunut.

– En kaihda viherpiipertäjäksi haukuttua nimeä. Tunnen nämä alueet juurta jaksain, ja olen tehnyt näistä maisemista 40 vuoden aikana kymmeniä kirjoja. Tämä on ainutlaatuista luontoa, huomauttaa Hautala.

– Eniten minua huolestuttaa tämä malmio, joka näkyy mäen päälle Rukalle. Se on puolen kilometrin päässä Kitkajoesta. Siellä on uraania, jota on tähän asti yritetty peitellä. Nyt meinataan kaivella, 10 vuotta, ja sen jälkeen se peitellään huonosti. Uraani leviää 30 kilometrin säteelle ja säilyy siellä satoja vuosia.

Talvivaaran kaivos jakaa yhä kuusamolaisten mielipiteitä.

Turismi tuo tuloja Kuusamoon

Turismi ei tuhoa luontoa. Karhunkierrokselle tehdään merkittyjä polkuja, ja 99 prosenttia porukasta kiertää polkuja pitkin. Turistit ovat merkityistä reiteistä mielissään.

Jos turismia ei olisi, ei Kuusamossa olisi edes lentokenttää. Turismi on toiseksi merkittävin tulonlähde heti metsäteollisuuden jälkeen. Turismin tuomissa rahamäärissä liikutaan sadoissa miljoonissa euroissa.

– Kun lasketaan yhteen kaikki kunnalle kaivosteollisuudesta koituvat velvoitteet, ei kunnan tuotoksi tule kuin miinusta. Työntekijät tulevat 90-prosenttisesti muualta ja maksavat veronsa muualle. Kaivoslaki vaatii vesien käsittelyn samalla alueella kuin kaivostoiminta. Valumavesien suuntaa mietitään jo Kemijoen valumavesille, pohtii Hautala.

Valtauksia tehdään alueelle jatkuvasti. Se tarkoittaa kairauksia ja tutkimuksia. Esimerkiksi Naatikkavaaraan tehty koekairaus valuttaa uraanipitoista vettä eikä reikää ole saatu tukittua.

Samaan aikaan Talvivaarasta on kadonnut 600 kiloa uraania. Mihin se on kätketty vai onko se valunut vesiin, sitä ei tunnu tietävän kukaan.

 • Hannu Hautala (s.1941)
  • Kuusamossa asuva luontokuvaaja
  • Tunnetaan Koillismaan karun erämaa luonnon kuvaajana
  • Vuoden lehtikuva 1973
  • Filosofian kunniatohtori (Oulun yliopisto 2002)
  • Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto 2012
  • Kymmeniä kotimaisia ja kansainvälisiä tunnustuksia
  • Tähänastiset kuvaukset filmille
  • Pro Kuusamo luonnon puolesta -liikkeen puheenjohtaja vuodesta 2013

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri