Kaksi kolmesta suomalaisesta Tehyn vaatimusten takana

09.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41/2007

Suomalaisten hyväksyntä terveydenhoitoalan ammattijärjestön Tehyn työtaistelulle on kasvanut. Taloustutkimuksen loka-marraskuun vaihteessa YLE:lle suorittaman mielipidemittauksen mukaan 63 prosenttia eli noin kaksi kolmasosaa kansalaisista hyväksyy Tehyn työtaistelun. Luku on kasvanut työtaistelun edetessä usealla prosenttiyksiköllä.


Tulos on mielenkiintoinen, koska valtamedian kurssi Tehyn työtaistelun suhteen on kääntynyt kielteisempään suuntaan sitä mukaa, kun joukkoirtisanoutumisten h-hetki lähestyy. Esimerkiksi Iltalehti, joka keväisten eduskuntavaalien molemmin puolin nosti esiin hoitoalan palkkakuopan ja penäsi poliitikkoja vastuuseen julkisen terveydenhuollon tilasta, on viimeisen kuukauden aikana keskittynyt maalailemaan kauhukuvia pulaan jätetyistä potilaista.
Nimilistaa jo maaliskuussaTehyn tueksi kerää useampikin taho nimiä Sairaanhoitaja Mikko Weckström aloitti jo maaliskuussa, välittömästi eduskuntavaalien jälkeen, keräämään nimiä verkkoadressiin, jossa vaaditaan parannusta hoitajien palkkaukseen ja työoloihin.


– Ennen eduskuntavaaleja suurten puolueiden edustajilta kysyttiin puolueen kantaa sairaanhoitajien tuntuvalle palkankorotukselle. Keskustaa lukuunottamatta jokainen puolue kannatti varauksettomasti asiaa, muistuttaa Weckström, joka luovutti hoitajien mielenosoituksen yhteydessä 5. lokakuuta siihen mennessä kerätyt nimilistat eduskunnalle.


Mikko Weckström jatkaa nimien keruuta edelleen osoitteessa www.adressi.com/hoitajat. Torstaihin mennessä verkkoadressin oli allekirjoittanut reilu 44 000 henkilöä.
Hoitajien kamppailulle kannustustaTehyn omilla verkkosivuilla on myös kerätty tukinimilistaa. Tahdon tukea tehyläisiä –adressiin on tähän mennessä kertynyt yli 21 000 nimeä.


Yksityishenkilöiden lisäksi Tehy on saanut runsaasti tukea erilaisilta kansalaisjärjestöiltä ja ay-liikkeeltä. Esimerkiksi Kemin Sosiaali- ja terveysalan opettajat toteavat omassa tukikannanotossaan, miten korkeakoulutuksen suorittaneet teoreettiset ja käytännölliset tiedot omaavat arjen hoitajasankarit tarvitsevat kannustusta ja kuoppakorotuksen yhä haasteellisemmiksi muuttuneisiin tehtäviin.


Myös Informaatioalan Akateemiset INA ry tukee Tehyn tavoitteita.


– Tavoite Tehyllä on yhdensuuntainen omamme kanssa; matalapalkkainen naisvaltainen ammatti, jonka palkkaus ei vastaa yhä vaativampia työtehtäviä, toteaa INA.


Jostain syystä jopa valtaosa vasemmiston ja työväen lehtiä vaikenee lukuisten kansalaisjärjestöjen ja ammattiosastojen hoitajille ilmaisemasta tuesta.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!