Kansalaisten budjettiriihi keskiviikkona

12.09.2011 - 11:01
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kansalaistori Säätytalon edessä keskiviikkona 14.9. klo 16.30, Snellmaninkatu 9, Helsinki. / TA-arkisto |

Hallitus kokoontuu Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen johdolla keskiviikkona Säätytalolle tekemään valtion ensi vuoden budjettiesitystä. Talon ulkopuolelle kokoontuu puolestaan kansalaisten budjettiriihi keskiviikkona kello 16.30.

Kansalaisten budjettiriihessä on muutosta haluavilla tavallisilla ihmisillä mahdollisuus kertoa terveisensä päättäjille. Tapahtuman valmisteluissa on ollut mukana toimijoita muun muassa Helsingin Työttömistä, Attacista, Asukasliitosta, eläkeläisistä, sosiaalialan järjestöistä, rauhanjärjestöistä sekä vasemmiston eri järjestöjen piiristä.

”Torilla tavataan!”

Keskiviikon tapahtumalla tehdään samalla tunnetuksi kansainvälistä toimintapäivää 15 .lokakuuta. Silloin järjestetään espanjalaisen demokratialiikkeen aloitteesta ympäristö Eurooppaa kansalaistoreja ja mielenilmauksia sitä vastaan, että ihmiset alistetaan hallitusten, EU:n ja pankkiirien käsissä kauppatavaraksi. Esimerkiksi Helsingissä on tätä varten varattu jo Kampin Narinkkatori.

VM huijaa kuntien rahoista

Valtiovarainministeriön esityksen suurimmat leikkaukset kohdistuvat kuntien palveluihin. Ministeriö yrittää peitellä niiden suuruutta harhaanjohtavilla laskelmilla, joissa jopa vähennyksiä on laskettu lisäykseksi.

Ministeriö esittää kuntien valtionosuuksista leikattavaksi ensi vuonna 631 miljoonaa ja tällä eduskuntakaudella yhteensä 2,6 miljardia. Lisäksi kunnat menettävät puolet nyt saamastaan yhteisöveron 10 prosentin korotusosasta. Jäljelle jäävä 5 prosentin osuuden ministeriö esittää muka lisäyksenä, vaikka todellisuudessa kunnat menettävät 270 miljoonaa.

Kuntien talouden vahvistumiseksi lasketaan ministeriössä myös lakisääteinen valtionosuuksien indeksitarkistus ja nelivuotistarkistus, vaikka ne ovat vain korvausta tapahtuneesta kustannusten noususta ja kattavat senkin vain osittain. Lisäksi laskelmissa on sivuutettu kuntien lakisääteisten velvoitteiden kasvu ja kunta-alan palkkojen korotukset.

Rahaa ei ole ja on

Valtion ja kuntien menojen leikkaamista perustellaan julkisen velan kasvun pysäyttämisellä.

Samaan aikaan kun työllisyydestä, koulutuksesta, kuntien palveluista ja ympäristönsuojelusta leikataan, aikoo hallitus kuitenkin jakaa satojen miljoonien verohelpotuksia suurituloisille ja suurteollisuudelle. Myös asevarusteluun esitetään lisää tilausvaltuuksia.

Kansalaistori Säätytalon edessä keskiviikkona 14.9. klo 16.30, Snellmaninkatu 9, Helsinki.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa