Kansalaisten ääni budjettiriiheen

27.08.2012 - 15:19
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Torikokousliike valtaa budjettiriihen. Occupy Säätytalo –mielenosoitus järjestetään kyseisen paikan ulkopuolella 29.-30. elokuuta, jolloin Suomen sixpack-hallitus käsittelee valtion ensi vuoden budjettiesitystä.

Tapahtuman järjestämisessä mukana oleva Sippo Kähmi kertoo, että mielenosoituksella halutaan koota leikkausten vastaista laajempaa kansanliikettä.

– Meidän pitää paljastaa hallituksen politiikka, mitä se todellisuudessa tarkoittaa.

Kähmi esittelee valtiovarainministeriön esitystä, jonka mukaan budjetin loppusummaksi muodostuu 53,9 miljardia, rapiat puolitoista miljardia enemmän kuin aiemmin arvioitiin. Tästä voisi tehdä sen päätelmän, että mitään leikkauksia ei ole tulossa.

Väärin päätelty, huomauttaa Kähmi.

– Budjettiesitykseen sisältyy menoleikkauksia 1,2 miljardia euroa, ja menoleikkurit on sovittu eurokurisopimuksissa. Suurin osa leikkauksista kohdistuu kuntien valtio-osuuksiin, mikä tarkoittaa kunnissa peruspalveluista tinkimistä, hän laskee.

Asehankintoihin sen sijaan rahaa riittää 560 miljoonan euron edestä.

Loppu leikkauspolitiikalle!

Occupy Säätytalon tunnukset ovat selkeitä: loppu leikkauspolitiikalle, näpit irti kunnista.

Jokainen järjestäjätaho tuo budjettimielenosoitukseen luonnollisesti omia teemojaan. Mielenosoitusta valmistelevissa keskusteluissa ovat nousseet esille muun muassa vanhuspalvelulaki, vammaisten palvelujen tilanne, opetusministeriön budjettivaje ja muun muassa se, ettei nykyisten homekoulujen korjaamiseen muka ole varaa. Hallitus on myös nostamassa arvonlisäveroa. Kuntien valtionosuuksien leikkaukset kielivät, että jatkossa monessa kunnassa joudutaan nostamaan kunnallisveroa.

Kähmi kertoo, että säätytalon mielenosoitusta on torikokouksen kutsusta ja puitteissa organisoimassa koko joukko järjestöjä ja puolueita. Mukana ovat muun muassa Vaihtoehto EU:lle, Kepa, Pro Kuntapalvelut, Attac, Kriittinen ay-verkosto, Lasten hyvinvointifoorumi, Huostaanotetut lapset ry., Helsingin Työttömät sekä SKP.

Joukkoon voi vielä mieluusti liittyä. Järjestötunnukset on mielenosoituksessa sallittu.

Kähmi näkisi mielellään laajemmin mukana esimerkiksi ay-liikettä. Sen kummempia mandaatteja ei tarvita, ammattiliittojen rivijäsenetkin ovat tervetulleita lausumaan pari painavaa sanaa Suomen nykypolitiikasta.

Mukaan määrittämään toriliikkeen suuntaa 

Mielenosoitusta ryhdytään pystyttämään keskiviikkona 29. elokuuta klo 8 aamulla. Yhdeksästä alkaen on kaikille avoin mikki. Näihin aikoihin myös ministerit ja virkamiehet saapuvat Säätytalolle, ja paikalla on perinteisesti myös media.

Päivän mittaan ohjelmaan kuuluu muun muassa paneelikeskusteluja, työttömien soppatykkiä ja askartelutyöpajaa. Iltapäivällä klo 17 jatketaan taas avoimen mikin periaatteella. Mielenosoituspäivä huipentuu iltaohjelmaan. Torikokouksen tyyliin paikalla ollaan valmiita pysymään tarvittaessa vaikka yön yli, mikäli budjettiriihi jatkuu kaksipäiväsenä, kuten alun perin on ilmoitettu.

Kähmin mukaan Occupy Säätytalo on vasemmistolle tilaisuus löytää yhteistyötahoja ja kantaa oma kortensa kekoon myös koko suomalaisen torikokousliikkeen toiminnan suunnan määrittämisessä.

– Vasemmiston ja luokkakantaisen ay-liikkeen on syytä tuoda toriliikkeessä esille omia ajatuksiaan ja linjauksiaan, muistutti Kähmi.

torillatavataan.wordpress.com

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (15 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.