Kansalaistottelemattomuustempaus Sanomatalolla muistutti Naton operaatioissa kuolleista siviileistä

08.10.2022 - 15:30
(updated: 27.10.2022 - 14:17)
Tempaukseen Osallistujat kaatuivat Sanomatalon lattialla muistuttaakseen Naton operaatioissa kuolleista siviileistä. Kuva Emma Grönqvist

Natoon kriittisesti suhtautuva Stop Nato -verkosto järjesti kansalaistottelemattomuustempauksen Sanomatalolla Helsingissä lauantaina 8.10. alkuiltapäivästä. Osallistujat kaatuivat Sanomatalon lattialla muistuttaakseen Naton operaatioissa kuolleista siviileistä.

Verkoston mielestä päätös hakea Suomelle Nato-jäsenyyttä on tehty kiireellä ilman riittävää kansalaiskeskustelua.

–  Päätöstä on yritetty oikeuttaa sota pelottelulla. Emme kuitenkaan hyväksy tuollakaan verukkeella Suomen liittämistä sotilasliittoon, sanotaan mielenosoituskutsussa.

Verkoston mukaan Nato tappaa operaatioissaan siviilejä.

– Nato esitetään ihmisoikeuksia turvaavana puolustusliittona, mutta sen operaatiot esim. entisessä Jugoslaviassa, Libyassa ja Afganistanissa ovat aiheuttaneet valtavan määrän siviiliuhreja. Naton toiminta ei edistä rauhaa, ja sodista joutuu kärsimään aina erityisesti tavallinen kansa.

Verkoston mielestä Suomi on pidettävä sotilaallisella liittoutumattomuudella erossa suurvaltapolitiikan sodista ja ydinvarustelusta.

– Suomen sotilaallinen liittoutuminen länteen lisää riskejä, sekä johtaa lukuisiin negatiivisiin taloudellisiin ja poliittisiin seurauksiin, jotka voitaisiin välttää pysyttelemällä poissa Natosta.

Verkoston mielestä asevarustelun sijaan rahaa olisi käytettävä rauhanomaisiin tarkoituksiin, elämisen perustarpeiden turvaamiseen, kuten työn ja riittävän toimeentulon varmistamiseen, sairaus -ja terveyspalvelujen maksuttomaan nopeaan hoitoon pääsyyn, koulutukseen ja muuhun tarpeelliseen.

– Sotakaluston ja ammusten valmistaminen, on luonnonvarojen häikäilemätöntä riistoa. Sotiminen puolestaan rakennetun ympäristön tuhoamista ja alueiden saastuttamista, ihmisten kuolemasta ja kärsimyksistä välittämättä, tämän me haluamme estää.

Sanomatalon tempauksen jälkeen alkoi Suomen Nato-jäsenyyteen kriittisesti suhtautuvien Nato ei tuo rauhaa -mielenosoitus. Tilaisuudessa puheenvuoron käyttivät kurdiaktivisti ja aluevaltuutettu Gashaw Bibani, kenraalimajuri evp. Aarno Vehviläisen muotoileman puheenvuoron piti Raisa Lehtomäki ja kolmannen puheenvuoron käytti Naiset Rauhan Puolesta ry.

Nato ei tuo rauhaa 8.10. Helsinki Sanomatalo  Kuva Emma Grönqvist

Nato ei tuo rauhaa mielenilmaus 8.10.2022 Helsinki kuva Emma GrönqvistKuva Emma Grönqvist

Nato ei tuo rauhaa mielenilmaus 8.10.2022 Helsinki kuva Emma GrönqvistKuva Emma Grönqvist

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa