KAPEAHARTEINEN MIES: Historian havinaa

10.02.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6/2006.

– Terve Marjo! Millaista kusesi oli eilen? Oliko liian ohutta vai paksua? Et suinkaan vaan juonut kilpailun jälkeen liikaa urheilujuomaa? Jotta nestetasapaino palautuisi.


Näin saattaisi päivä alkaa, jos olisi tekemisissä suomalaisen ADT:n eli antidoping-toimikunnan kanssa. Jonka keräämät tiedot itse kunkin eritteistä ovat ehdottoman luottamuksellisia. Siis emme saisi tietää, millaista Marjon kusi oli eilen. Emme me, mutta varmasti joku luottotoimittaja. Jonka sanaan aina voi luottaa.


Marjon kusi siis pääsee julkisuuteen.


On niitä vainottuja tänäkin päivänä. Suomalaisen byrokratian uhreja. Niin kuin Kaisa Varis, josta tehtiin rikollinen, vaikka ei ollut mitään todisteita. Ei näyttöjä. Maailmancupin kilpailuissakin, parhaalla näytön paikalla Fal di Fiemmessä, testattiin ja tuli puhtaana läpi. Viisi kertaa tammikuussa "Marjo" kusi pulloon ja aina oli puhdasta.


Kirottua, sanoi joku kulisseissa, ja pani tytön kärsimään.


Ei paremmin voisi alkaa Suomen "Olumpiakomitean" ykkösmiehen, valmennuksen johtajan vai mikä lie, Kari Niemi-Nikkolan ura. Tokko puhtaita papereita saa ADT:n johtaja Juha Viertolakaan. Hänen laitoksestaanhan luottamukselliset "tiedot" Marjon kusesta vuodatettiin. Eikä kai hiihtäjäprinsessa, OK:n varapuheenjohtaja Marjo Matikainenkaan (kok) aivan puhtain paperein selviydy.


No nyt alkaa se mitalien metsästys Torinossa. Siellä missä on Fabricano Italiano Automobilo Torino eli autojätti FIAT.* * *


Sanotaan, että matka kilpailupaikoille, jossa myös lunta löytyy, kestää muutamia tunteja. Sehän tekee vain hyvää FIATille. Mukava kaarrella mutkaisia vuoristoteitä ja näyttää miten auto pelaa.


Hyvältä näyttää.


Joku lehti luetteli 12 mitalitoivoamme yksilölajeissa. On erinomainen saavutus, jos seitsemän niistä pitää. Täytyyhän huonollakin tuurilla olla sijansa. Vai onko hyvääkin tuuria?


Virpi Kuitunen on rautaa. Mäkimiehet yhtä kovia, jos tuuli sen suo. Hannu Manninen on ylivoimainen, jos pokka pitää mäessä. Joku hippilautailijoista onnistuu.


Niistä ne seitsemän tulevat. Olisin iloisesti yllättynyt jos Pekka Koskela pikaluistelussa onnistuisi. Jos Tanja Poutiaisen alavire jatkuu, pystyykö Carlsbergin Kalle Palander paikkaamaan?


Joukkuelajeista en puhu mitään. Miksi ei "punakoneen" aikana katkottu luita?* * *


Kun itse laskin, sain 50 urheilijaa. Jotkut puhuvat enemmästä. Urheilijoittenhan määrä on sen vuoksi tärkeä, että myös johtoportaan ylläpito voidaan motivoida. Nyt laskin 91 niitä, jotka me kustannamme.


Sen lisäksi OK:lla käy Torinossa näyttäytymässä 300 herrankekkulia ja rouvantylleröä – Tarja Halosesta TUL:n urheilun ystävään Tanja Karpelaan. Totta kai. Missäpä mukavampi näkyä, jos pääsisi telkkariin!* * *


Kapeaharteinen luuli, että kun viikko sitten yritin puhdistaa TUL:n ex-puheenjohtaja Matti Ahteen maineen liittonsa urheilutoimintojen alasajajana, asiaan ei tarvitse enää palata. Toisin kävi.


Ex-kansanedustaja ja TUL:n hallituksen entinen jäsen Ensio Laine kirjoitti aiheestani seuraavaa:


"Kun lukijasi oli hakenut Matille synninpäästöä sen vuoksi, että hän toteutti puolueensa päätöstä ja niin teki moni muukin, niin samalla tulivat rikkoneeksi lukuisia TUL:n omia päätöksiä."


Ensio Laine viittaa mm. päätöksiin, "ettei TUL:stä ja sen kokonaisuudesta voida irroittaa mitään osaa pois. Näin tapahtui seurojen liittyessä erikoisliittoihin ja edustusurheilun siirrossa erikoisliitoille."


Enska oli muuten oman seuransa TUL:n päivän juhlassa Rientolassa pitänyt – pyynnöstä – 30 vuoden takaisen puheensa vastaavassa vuosijuhlassa Turun konserttisalissa. Kannattaisi tutustua.


Oli siinä historian havinaa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli