Kaupan alan työntekijät äärirajoilla

06.02.2015 - 12:20
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Työstä on saatava palkka, jolla elää, vaatii Tarja Puotsaari. / Teea Jäske |

– Työntekijät tekevät kaupan alalla töitä äärirajoillaan. Työn kuormittavuus niin henkisesti kuin fyysisesti kasvaa vuosi vuodelta, ja silti tehostamista lisätään, varoittaa turkulainen Tarja Puotsaari.

Kupittaan Citymarketin luottamusmiehenä ja koko ketjun valtakunnallisena varapääluottamusmiehenä toimivan naisen mukaan pahin tilanne on niissä ketjuissa, joissa pienissä myymälöissä ollaan yksin.

– Pitää hallita monia asioita ja aukioloaika on enemmän kuin kellon ympäri. Silloin tulee esille myös kysymys turvallisuudesta.

Myyjän on oltava moniosaaja

Tarja tietää mistä puhuu. Hänet on valittu Turussa Citymarketin toimipaikkakohtaiseksi luottamusmieheksi jo kymmenesti kahden vuoden pesteihin. Se merkitsee 20-vuotista luottamusta työtovereilta. Sinä aikana työmäärä on lisääntynyt tasaiseen tahtiin.

– Vähän ketjusta riippuen myyjän on nykyään hoidettava veikkauksia, hoidettava postia, huolehdittava kahviautomaatista, paistettava tuoretta leipää... Kaikki normaalin tilausten tekemisen, hyllyjen täytön ja muun rutiinin ohella.

Suurilla kauppaketjuilla, osuuskauppataustaisella S-Marketilla ja pörssissä olevalla K-Marketilla on omat eronsa, mutta sama työn voimaperäistäminen on Puotsaaren mukaan vallalla molemmissa.

– Osassa kaupan alaa myyjä on myös tavallaan pankkivirkailijana kassapäätteellä. Siinä kaikessa on haastetta, joka myös lisää stressiä: meneekö kassa oikein, entä veikkauksen tilitykset, jäikö jotain tilauksesta uupumaan, pohtii Tarja.

– Ei riitä hyvä asiakaspalvelun osaamien hymyineen ja ostosten liukuhihnalla siirtely. Itse työ on jo ainakin aika ajoin kuin liukuhihnalla oloa. Ole siinä sitten palvelualtis moniosaaja, kun palkassa se ei kumminkaan näy.

Ammattiliittoa tarvitaan

Työelämää Tarja Puotsaari on ehtinyt nähdä monesta vinkkelistä. Työuransa hän aloitti jo 16-vuotiaana.

Alusta lähtien naisvaltaisilla aloilla sai tottua kehnoon palkkaan. Tuloja on pitänyt jatkaa eri keinoin, joskus laattatehtaalla rakennusaineteollisuudessa, nuorempana ravintola-alan keikkatöillä.

Yksi asia on työuralla käynyt selväksi: ammatillista järjestäytymistä tarvitaan.

– Itseään paljon mainostava Loimaan kassa antaa itsestään kuvan, että se on edullinen ja joustava. Mutta niin ei ole.

Ammattiliiton jäsen saa maksuvapaata äitiyslomien ja armeijan aikana, ja jäsenyys säilyy toisin kuin Loimaan kassassa, joka ei tee myöskään työsopimuksia. Sitä kaikki eivät aina ymmärrä.

– Omalla työpaikallani voin kehua työyhteisöä ja sen yksituumaisuutta. Kun tulee tiukkoja paikkoja, tiedän, että väki seisoo yhteisenä vaatimusten takana. Kun luottamus on puolin ja toisin rikkumaton, se tunne antaa voimaa, jota työnantajakin kunnioittaa.

Voimaa yhteen hiileen puhaltamalla

Kiirettä ei Tarja Puotsaaren elämästä puutu.

Normaalin päivätyön lisäksi jäsenyys ammattiliiton edustajistossa ja sopimusalaneuvottelukunnassa tarkoittaa iltaisin ja viikonloppuisin monenlaisia kokouksia. Valtakunnallisessa luottamustehtävässä on tarvittaessa hypättävä auton rattiin ja pantava menoksi, mutta sitäkään ei Tarja pelkää.

– Kun tilanne on stressaava tai haluan muuten rentoutua, hyppään kotipihalta hevosen selkään ja lähden sen selässä liikkeelle. Silloin saa unohtaa kaiken työhön ja luottamustoimiin liittyvän ja ladata akkua.

Eläminen Auran maaseudulla kolmen sukupolven taloudessa mahdollistaa sen, että omassa pihapiirissä elää koira, kaksi kissaa, muutama kana ja yksi musta ratsukko.

– Silloin kun en ehdi itse hoitaa tätä nimikkohevostani, tekevät sen toiset, kiittelee Tarja.

Sama yhteen hiileen puhaltaminen niin perheen parissa kuin työpaikalla ja ammattiosaston luottamustehtävissä on se voimaa antava tekijä, jolla jaksaa.

SKP tuo vaihtoehdon Varsinais-Suomessa

Monien luottamustoimiensa lisäksi Tarja Puotsaari on päättänyt lähteä mukaan kevään eduskuntavaaleihin SKP:n sitoutumattomana ehdokkaana. Yksi vahva perustelu päätökselle oli halu voida vaikuttaa pienipalkkaisten naisten työsuhdepolitiikkaan ja -lainsäädäntöön.

– Olen aina ollut ajattelultani työväenhenkinen ja vasemmistolainen. Viime vuosien kiemurat koko Vasemmistoliiton politiikassa ovat johtaneet arviointiin ja uuteen päätökseen.

– SKP on mielestäni ainoa sellainen vaihtoehto, joka vastaa näkemyksiäni politiikan suunnan muuttamiseksi.

Ammattiosastosta ja työtovereilta Tarja kertoo oitis saaneensa hyvää palautetta ratkaisustaan.

– Nyt toivonkin, että ihmiset ymmärtävät, kuinka tärkeät vaalit meillä on edessä.  Nykyiselle politiikalle pitää saada käänne, ja se saadaan vain äänestämällä.

– On ymmärrettävä, että tyytymättömyyttä on turha valittaa, jos sen kanavoi samoihin nykyisiin eduskuntapuolueisiin. Ne eivät ole antaneet näyttöä toisenlaisesta politiikasta tähänkään mennessä. Siksi nyt kaikki vaaliuurnille ja ääni SKP:n listan ehdokkaalle eduskuntavaaleissa – ja minulle sen voi antaa myös PAMin vaaleissa, rohkaisee Tarja.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa