Keywords:
Kauppaketjut mukaan koronakriisin hoitoon
Koronaepidemian oloissa tarvitaan myös kauppaketjuilta lisää poikkeustoimia, jotta myös kaikkien yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien kauppakassit ja arki sujuvat. On kohtuutonta, että kauppakassien kotiinkuljetusaikoja joutuu odottamaan useita päiviä, jopa viikon.
On ymmärrettävää, että kaupat eivät ole voineet varautua ennalta koronaepidemian kaltaiseen tilanteeseen, jossa kotiinkuljetusten ja verkkokaupan tilausten määrä on kasvanut valtavasti. Mutta kun poikkeusoloja on eletty jo yli kymmenen päivää, pitäisi myös riskiryhmien kauppapalvelut saada sujumaan.
Tähän mennessä kauppakassipalveluihin lisätyt voimavarat eivät selvästikään riitä.
Tähän mennessä kauppakassipalveluihin lisätyt voimavarat eivät selvästikään riitä. Niihin tarvitaan lisää työntekijöitä purkamaan ruuhkat niin, että kauppakassit kuljetetaan kotiin saman päivän aikana. Kun kouluissa on tehty digiloikkia muutamissa päivissä, pitää isojen kauppaketjujen resursseilla siihen kyetä esimerkiksi "pikakassojen" avaamiseksi yli 70-vuotiaiden kauppakassitilauksiin.
On luotava myös uusia toimintamalleja turvaamaan asiointi niille karanteenin kaltaisissa oloissa kotona oleville, joilla ei ole mahdollisuutta tilata ja maksaa ostoksia verkossa.
Ikäihmisten ja monien sairaiden ohella riskiryhmään koronaepidemiassa kuuluvat myös asunnottomat, tuhannet paperittomat, monet päihderiippuvaiset ja lukuisat köyhyydessä elävät perheet. Heille tarvitaan lisää apua.
Hotelliketjujen ja kuntien on syytä sopia pikaisesti järjestelyt, joilla tyhjillään olevia hotelleja otetaan lisämajoitustiloiksi asunnottomille ja paperittomille, kuten eräissä muissa maissa on tehty.
Esimerkiksi HOK-Elanto voisi järjestää yhteistyössä kaupunkien kanssa joihinkin sulkemistaan ravintoloista ruokailuja niille, joilla ei ole nyt poikkeusoloissa enää mahdollisuutta saada lämpimiä aterioita asukastaloilta, palvelukeskuksista ja järjestöjen tarjoamista ruokapöydistä.
Sekä S-ryhmä että K-kauppaketju ovat tehneet viime vuosina hyvää tulosta. Niiden vastuullisuutta mitataan nyt siinä, miten ne auttavat koronaepidemian takia vaikeuksiin joutuneita ihmisiä, järjestöjä ja pienyrittäjiä. Ne voivat myös helpottaa kasvavaa työttömyyttä palkkaamalla lisää työntekijöitä.
Kirjoittaja on HOK-Elannon edustajiston jäsen
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus haudattiin eduskunnassa 17. päivä toukokuuta. Eduskunta hyväksyi äänin 188 – 8 hallituksen ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan yksimieliset esitykset liittymisestä sotilasliitto Natoon. Liittoutumattomuutta ei edes selvitetty.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan monella tavalla erityisen lähelle meitä. Se levittää kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota ei Euroopassa ole nähty sitten Jugoslavian hajoamissotien. Hyökkääjä on naapurimaamme. Suomessa asuu paljon sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Ja media suorastaan vyöryy sotapuhetta.
- 1 / 12
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Helsingin hallinto-oikeus on tuominnut laittomaksi päätöksen, jolla pormestari Juhana Vartiaisen esitys Helsingin talousarvioksi vuodelle 2022 salattiin ennen sen sopimista kaupunginhallituksen ryhmien neuvotteluissa. Juridisesti oikeuden päätös koskee kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan kieltäytymistä julkisuuslain mukaisesta tietopyynnöstä, jonka SKP:n Helsingin piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen esitti, kun pormestarin talousarvioesitystä ei aiemmasta poiketen julkistettu.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.