Kenen ”valinnanvapaus” toteutuu sote-uudistuksessa?

18.11.2015 - 11:30
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Kokoomus onnistui viemään aimo askeleen eteenpäin tavoitettaan terveys- ja sosiaalipalvelujen yksityistämisestä hallituksen uudessa sote-mallissa, arvioivat joensuulaiset kommunistit.

SKP:n Joensuun piirikomitean mukaan kunnat pakotetaan yhtiöittämään palvelunsa, jos aikovat niitä itse tuottaa asukkailleen.

– Koko alalle ollaan laajentamassa palvelusetelimallia, mikä on hyvin nihkeästi otettu kunnissa vastaan. Nyt meidät pakotetaan siihen ”raha seuraa potilasta” -mallilla.

Muutenkin keskustelu pyörii koko ajan erikoissairaanhoidon ympärillä, vaikka kansanterveyden kannalta tärkeintä ovat toimivat peruspalvelut ja ennaltaehkäisevä työ. Niissä suurin ongelma on henkilökunnan ja rahan puute.

Uskomaton julkisen talouden ja omaisuuden kaappaus

Ongelmien ratkaisun sijaan sotella tavoitellaan kolmen miljardin säästöä. Miten käy lähipalvelujen ja 200000 työntekijän? Kauniit puheet sosiaali- ja terveydenhoidon integraatiosta voimme unohtaa palvelujen tuottajien kilpaillessa markkinoista ja niiden pirstoutuessa kilpailutusrumbaan. Järkevästä kokonaisuudesta ei vastaa kukaan. Sosiaali- ja terveyspalveluissa liikkuu julkisia varoja 24 miljardia euroa vuosittain. Niitä terveys- ja hoivabisnes tavoittelee. On menossa uskomaton julkisen talouden ja omaisuuden kaappaus.

Sote-palveluissa liikkuu julkisia varoja 24 miljardia euroa vuosittain.

On melkoista toiveajattelua kuvitella pienten yritysten pärjäävän tässä kilpailussa. Vaarana on vähitellen koko alan luisuminen suurten veroparatiisiyhtiöiden haltuun. Seurauksena voi olla myös myyjän markkinoiden syntyminen. Mahdolliset säästöt katoavatkin voittoina yhtiöiden omistajille. Silloin julkisen rahoituksen turvin tehdään raakaa bisnestä sairaiden ja vammaisten ja sosiaalipalvelujen avulla.

Valinnan vapaudesta jää syrjäseuduilla ja vähävaraisilla käteen vain tyhjät puheet. Sen sijaan yhteiskunnallinen eriarvoisuus ja terveyserot tulevat kasvamaan entisestään.

Kunnalliset palvelut asukkaiden itsensä päättämällä tavalla

Kommunistit ovat vaatineet, että kunnat järjestävät ja tuottavat lähipalvelut asukkaiden itsensä päättämällä tavalla.

Suomalaisten suuri enemmistö kannattaa julkisia hoiva- ja terveyspalveluja.

– Olemme vaatineet lisää rahaa ja henkilökuntaa näihin palveluihin. Sitä löytyy, kun veroparatiiseihin katoavat varat otetaan yhteiskunnan käyttöön. Ja jos pääomatuloista kannettaisiin kuntaveroa, sekin toisi kaksi miljardia lisää kuntien kassaan. On siis mahdollista turvata kuntien lähipalvelut terveys- ja hoivapalveluissa ja kuntien omana työnä ilman järjetöntä kilpailutusrumbaa.

Erikoissairaanhoito ja erilaiset maakuntatason virkamiesvaltaiset toiminnot voidaan antaa yleisillä vaaleilla valittavan maakuntahallinnon hoitoon. Kuten muualla Euroopassa on tehty kautta aikain.

Kunnollista sote ratkaisua ei synny ilman laajaa avointa keskustelua. Suomalaisten suuri enemmistö kannattaa julkisia hoiva- ja terveyspalveluja. Siihen ei tarvita liikemiehiä soppaa hämmentämään ja sotkemaan. Joten hallituksen esitys on hylättävä, vaatii SKP:n Joensuun piirikomitea.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.