Keskusammattiliitto: Etelä-Afrikan talous tarvitsee radikaalia muutosta

15.10.2012 - 12:09
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Etelä-Afrikan keskusammattiliitto COSATU päätti kansalliskongressissaan liittyä Maailman ammattiyhdistysten liiton jäseneksi. Kongressiin osallistui kolmisen tuhatta delegaattia. / COSATU |

Etelä-Afrikan keskusammattiliitto COSATU järjesti syyskuussa historiallisen kansalliskongressin. Yhtenäisyyttä uhkunut liitto on tarttumassa toden teolla eteläafrikkalaisia työläisiä koetteleviin massiivisiin ongelmiin.

Valtamedia on mässäillyt COSATU:n sisäisillä “klikeillä”. Tästä huolimatta liitto valitsi johtonsa yksimielisesti ja aikoo tuplata ponnistelunsa kamppailussa työläisten olojen puolesta omissa jäsenjärjestöissään.

Kongressiin osallistui kolmisen tuhatta delegaattia. Puheita pitivät niin ANC:n johtaja, Etelä-Afrikan istuva presidentti Jacob Zuma kuin Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen Blade Nzimande.

 Työläisten asemaa parannettava

Kahdeksantoista vuotta valkoisen vähemmistövallan sortumisen jälkeen monet apartheid-kaudelta periytyvät ongelmat, kuten köyhyys ja riisto, vaivaavat edelleen Etelä-Afrikkaa. Vaikka kaikkein pahinta köyhyyden ja sairauksien aiheuttamaa kurjuutta on pystytty vähentämään, on Etelä-Afrikan talous pitkälti pääosassa valkoisten kapitalistien omistaminen monopolien varassa.

– Marikanan platinakaivostyöläisten elokuussa väkivaltaisuuksina purkautunut viha ja turhautuminen ovat seurausta työläisten yhteisöjen kohtalokkaasta laiminlyönnistä. Ongelma ei koske vain kaivosteollisuutta, todetaan COSATU:n kongressin julkilausumassa.

– Olipa kyse sitten maaseudun haja-asutusalueiden tai kaupunkislummin työläisistä, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että köyhyysrajalle jääviä palkkoja ei enää hyväksytä. Kaivostyöläiset, jotka kaivavat rikkaudet maaperästä, saavat vain murto-osan tuottamastaan lisäarvosta. Myös maataloudessa työskentelevät elävät liki orjuuteen verrattavissa olevassa kurjuudessa. Kaupan alan pitkälle naisvaltainen työväestö tienaa juuri ja juuri sen verran, että kykenee kustantamaan työmatkansa. Sekä turvallisuus- että kuljetusalalla tehdään käsittämättömän pitkiä työvuoroja. Hoitajat, opettajat ja poliisi eivät saa lähellekään työnsä arvoista palkkaa.

COSATU muistuttaa, että valtaosa kaikista työläisistä tekee pitkää työpäivää surkeissa olosuhteissa ja nälkäpalkalla. Yli puolet eteläafrikkalaisista tienaa alle 3 000 randia kuukaudessa (noin 290 euroa).

Keskusammattiliitto aikoo vaatia pakollista, kansallista minimipalkkaa, yleissitovia, keskitettyjä työehtosopimuksia. Järjestö myös kamppailee vahvemman lakkosolidaarisuuden puolesta eri liittojen välillä.

– Maailmanlaajuinen talouskriisi on osoittanut meille kapitalismin virheet. Hallitusten ja suurpääoman reagointi on tuonut selkeästi esille luokkien väliset rintamalinjat. Käymme nyt avointa luokkasotaa! Tämän kongressin on löydettävä käytännön ratkaisuja siihen, miten rakennamme järjestöstämme organisatorisesti ja poliittisesti niin vahvan, että se pystyy voittamaan tämän luokkataistelun, sanoi COSATU:n johtaja Sidumo Dlamini.

 Odotettu askel MAL:n jäseneksi

COSATU muodostaa yhdessä Kansalliskongressi ANC:n ja Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen kanssa niin sanotun Kolmen allianssin. Allianssi toimii keskeisenä Etelä-Afrikan vasemmistopolitiikan tekijänä, vaikka se ei suoraan määritä maan hallituksen linjaa. COSATU:n julistus korostaa, että Etelä-Afrikassa on tapahtunut edistystä demokratian, ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin suhteen, mistä kiitos kuuluu Allianssille ja ANC:n johtamalle hallitukselle. Silti työläisten taloudellinen ja yhteiskunnallinen asema ei ole parantunut tarpeeksi. Etelä-Afrikassa ei ole saavutettu vuoden 1955 Vapausasiakirjan (Freedom Charterin) listaamia tavoitteita, jotka ovat kuitenkin myös ANC:n politiikkaa linjaavia periaatteita.

Asiakirjassa listataan muun muassa ohjelma, joka tähtäisi valtiovallan roolin kasvattamiseen talouden strategisilla sektoreilla. Tähän liittyisi strategisesti tärkeiden alojen kansallistaminen. Tämä merkitsisi radikaalia valtiontalouden poliittista linjausta, joka olisi edellytys Etelä-Afrikan talouden muutokselle.

COSATU:n kongressi vaati, että maan taloutta kalvava investointien jäädytys pitää mitä pikimmin poistaa. Myös pääoman maastapako on pysäytettävä. Etelä-Afrikan työnantajilla on 1 200 miljardia randia ylimääräistä pääomaa, jota ne eivät aio investoida. Pääomia pitäisi kontrolloida paremmin, varmistaa investoinnit ja tehdä keinottelu rangaistavaksi.

COSATU aikoo kehittää kansainvälistä solidaarisuustyötään. Liitto otti pitkään odotetun askeleen ja liittyi Maailman ammattiyhdistysten liittoon (engl. WFTU). Aiemmin COSATU oli Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin jäsen.

Kirjoittaja on Tiedonantajan Etelä-Afrikan-kirjeenvaihtaja.

Käännös ja editointi Marko Korvela

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.