Keskusareenan suunnittelua jatketaan Tampereella

25.05.2015 - 09:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Iloiset veronmaksajat toimivat sponsoreina

Tampereelle on tarkoitus rakentaa Sorin alueelle rautatien päälle monitoimihalli (10 800 paikkaa), toimistoja (1 500 ”työpaikkaa”), asuntoja (260) ja hotelli (250 huonetta). Lisäksi monitoimihallin yhteyteen on suunnitteilla harjoitushalli.
Liikennevirasto sekä VR-yhtymä luovuttavat kaupungille muodostuvaan monitoimitoimiareenan tonttiin kuuluvat alueet. Kaupunki puolestaan vuokraa tontin 60 vuodeksi mahdollisesti syntyvälle kiinteistöyhtiölle, kun Keskusareena Oy ei saanut kerättyä vaadittuja rahoja hankkeeseen. 

Kaupunki tukee kymmenillä miljoonilla

Kaupunki on aiemmin päättänyt äänestyspäätöksellä osallistua tontin rakentamiskelpoiseksi saattamisen kustannuksiin 22,7 miljoonalla eurolla eli rahoittaa kannen rakentamista tällä summalla. Kaupunki on edelleen päättänyt avustaa tontinvuokran ja kiinteistöveron verran areenan kiinteistöyhtiötä 30 vuoden ajan eli noin 470 000 eurolla vuodessa. Yhteensä tämä tekee 14,1 miljoonaa euroa. Kaupunki on lisäksi ilmoittanut ostavansa monitoimiareenalta palveluilta 500 000 eurolla 15 vuoden ajan eli yhteensä 7,5 miljoonalla eurolla. Nyt uudessa esityksessä kaupunki on esittänyt, että se pääomittaisi kiinteistöyhtiötä 20-25 miljoonalla eurolla eli suunnilleen tontinvuokran, kiinteistöveron ja palveluostojen verran. Samalla Hakametsän jäähalli lopetettaisiin jäähallina ja siitä tehtäisiin sisäurheilukeskus. Tämä maksaa varmasti jotakin, mutta kulupuoli jää auki. Lisäksi kaupunki on suunnitellut rakentavansa infrastruktuurin Sorin alueelle ja kaavoittavansa sen. Tämä maksaa vähintään 9 miljoonaa euroa. Eli kaupunki on sitoutumassa tukemaan Tampereen Keskusareenan kiinteistöyhtiötä (ja sen omistajia) pitkälti yli 50 miljoonalla eurolla. 

Lisäksi uudessa suunnitelmassa kansi- ja areenahankkeeseen on koplattu 17 000 kerrosneliön kortteli Ranta-Tampellasta. Tuossa korttelissa on 17 kerrostaloa. Eli se rakennusyhtiö tai jonkinlainen konsortio, joka suostuu rakentamaan keskusareenan, saa sopuhintaan hyvän tontin Näsijärven rannasta. Namuja ja porkkanoita siis riittää. Ja iloiset veronmaksajat toimivat sponsoreina.

Lobbaajien vaikutusvalta valtava

Sorin alueella taotaan ”veroeuroja” sanovat kokoomuksen valtuutetut, mutta mihinkähän suuntaan nuo eurot oikein kulkevat? Ja kuuluuko tällainen yksityisen bisneksen vastikkeeton tukeminen kaupungin ydintehtäviin?
Kaupungin linjaus ei kestä EU:n ”notifikaatiota” eli ilmoitusta. Yksittäisen yhtiön vastikkeeton tukeminen ei ole kaupungin tehtävä. Tätä kautta hanke luultavasti viivästyy joka tapauksessa merkittävästi. Ja voi olla, että hanke ei toteudu ollenkaan, koska rahoittajia ei porkkanoista huolimatta näytä löytyvän. NCC on luopunut hankkeesta, samoin Keskusareena Oy ei vuosien puuhastelusta huolimatta löytänyt hankkeeseen rahoittajia.

Mutta Tampereen kaupungilla näyttää riskirahaa löytyvän jälleen seiniin ja jopa vahvaan lattiaan, vaikka aiemmin ei ole löytynyt alakouluihin ja sosiaaliasemiin. Ristiriita on melkoinen. Lobbaajien vaikutusvalta on valtava, tamperelaisten olematon. Monitoimihalli pitäisi saada valmiiksi varmaankin taas joihinkin tuleviin jääkiekon MM-kisoihin. Tästä tulee hurja kiire, mutta voisiko joku miettiä vastaavaa lobbauksen tehoa ja vaikutusta jossakin muussa asiassa, vaikkapa lasten, ikäihmisten ja huono-osaisten asioissa?

Veronmaksajien rahoja


Areenahanke on kaupallisen bisnesurheilun ja bisneskulttuurin tuote. Kulttuuri ja urheilu nähdään läpeensä kaupallisena, vain bisneksenä. Tämä on markkinatalouden näkökulmasta ymmärrettävä ajatus, mutta miksi tähän (huonoon ja kannattamattomaan) bisnekseen tarvitaan taas kerran näin valtavasti veronmaksajien rahoja ja pitkäaikaista sitoutumista? Kaavailtu monitoimihalli on Tampereen ”Colosseum”, jossa tullaan tarjoamaan roskaruokaa ja läpeensä kaupallista viihdettä kansalle. Tätä ei Tampereella oikeasti tarvita.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa