Keskuspuistoryhmä: Pirkkolan metsän tuhoaminen kesken oikeusprosessin on ympäristörikos

11.11.2020 - 16:45
(updated: 16.11.2020 - 16:12)
Keskuspuistoryhmä on järkyttynyt Pirkkolan vanhan metsän tuhoamisesta kesken sen suojelua koskevan oikeusprosessin. Kuva Tiedonantaja.

Keskuspuistoryhmä on järkyttynyt Pirkkolan vanhan metsän tuhoamisesta kesken sen suojelua koskevan oikeusprosessin. Kyse on ympäristörikoksesta, jolla Pirkkolan liikuntahalli Oy halusi estää valitusoikeuden käyttämisen hallinto-oikeuden ratkaisusta ja asian laillisen ratkaisemisen korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Törkeä ja tahallinen lain rikkominen, jotta oikeus ei voi ratkaista valitusta, on peruste kaupungille arvioida uudelleen halliyhtiön kanssa tehty maanvuokrasopimus ja rakennuslupa, katsoo Susanna Pitkänen Keskuspuistoryhmästä. Hänen mielestään kaupungin on syytä purkaa maanvuokrasopimus ja tarjota halliyhtiölle toinen rakennuspaikka.

Hallinto-oikeuden torstaina tekemä päätös ei ole saanut vielä lainvoimaa. Pro Luonto ry jätti perjantaina korkeimpaan hallinto-oikeuteen toimenpidekieltohakemuksen, jossa se ilmoitti hakevansa valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen. Halliyhtiö halusi metsän hakkaamalla estää mahdollisuuden, että hallinto-oikeudessa äänestyksen tuloksena syntynyt ratkaisu muuttuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa todetaan, että hallinto-oikeuden ”päätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman”. Laki ei kiellä kaikkea täytäntöönpanoa, mutta toteaa yksiselitteisesti, että ”täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi” (122§).

Pirkkolan halliyhtiö teetti metsän kaatamisen lisäksi niin, että työmaa-aluetta ei ollut asianmukaisesti aidattu. Näin halliyhtiö ja työn sille tehnyt yritys rikkoivat myös asetuksia rakennustyömaan turvallisuudesta ja puunkorjuutyön turvallisuudesta.

– Selvitämme rikosilmoituksen tekemistä siitä, että halliyhtiö ja sen käyttämä urakoitsija ovat toimineet lainvastaisesti estäessään valitusoikeuden toteutumista, tuhotessaan luontoa ja vaarantaessaan alueella liikkuneiden ihmisten turvallisuuden, kertoo Susanna Pitkänen.

Keskuspuistoryhmän mielestä kaupunginvaltuuston ja lautakuntien on nyt pidettävä huolta siitä, että Pirkkolan monitoimihallille osoitettua hehtaarin pysäköintialuetta ei tehdä hallin viereen, kuten on suunniteltu.

– Keskuspuistosta ei saa enää kaataa Pirkkolan hallin takia yhtään puuta, ei myöskään Pirkkolantien varresta. Puustonsa nyt menettäneelle upealle kalliolle voi uusien puiden kasvun ajaksi ideoida retkeilijöiden taukopaikkaa tai ulkoilmalavaa tanssitaiteilija Minna Tervamäen innoittamana, esittää Susanna Pitkänen.

”Pirkkolan tapaus ei saa toistua”

Valtuuston ja kaupunkiympäristölautakunnan on syytä tehdä Pirkkolan tapauksesta johtopäätökset, jotta vastaavaa viheralueiden tuhoamista ei enää pääse tapahtumaan.

Lisäksi Keskuspuistoryhmä ehdottaa muille kaupunkiluontoa puolustaville järjestöille ja kansalaisliikkeille yhteistyötä koronakriisin myötä helsinkiläisille yhä tärkeämmäksi käyneiden viheralueiden säästämiseksi rakentamiselta. Pirkkolan tapaus ei saa enää toistua.

Lisätietoja:

Susanna Pitkänen

Yrjö Hakanen

https://keskuspuisto.info/yli-14-000-allekirjoittajan-vetoomus-kaupungin...

https://keskuspuisto.info

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.