Kiertuehelvetti
Oululainen Sami Lopakka tuli tunnetuksi Sentenced-metalliyhtyeen kitaristina. Jo 1980-luvun puolella perustettu Sentenced saavutti menestystä ulkomailla 1990-luvun puolivälissä, ennen varsinaista Suomi-metallin läpimurtoa.
Levyjen julkaisemisen ohella ohjelmaan kuuluivat myös ulkomaankiertueet, jotka eivät ilmeisesti aina olleet herkkua. Tämän voi päätellä Lopakan tammikuussa ilmestyneestä Marras-kirjasta (Like Kustannus). Siinä Lopakka kuvaa fiktiivisen mutta kovasti Sentencediä muistuttavan pohjoissuomalaisen metalliyhtyeen Euroopan-kiertuetta, jolla asiat eivät todellakaan suju kuin Strömsössä.
Sami Lopakka kertoo kustantamon pressitilaisuudessa, että viikkoja kestävien keikkarundien teko oli tulehtunutta toimintaa. Romaanin ainekset löytyivät helposti omien kokemusta kautta.
– Usein muusikoiden haastatteluissa hehkutuksen maailmanmestarit kertovat, kuinka mukavaa on kiertää keikoilla maailmalla. Paskan marjat. Siellä mennään henkisellä puolella aika syvälle. Vaikka puitteet olivat kunnossa, yleisöt isoja ja levyt menivät kaupaksi, olivat kiertueet usein yhtä helvettiä, lataa Sentencedin riveissä kymmenkunta pitempää rundia tehnyt Lopakka.
Suomen kieltä ja kirjallisuutta sekä luovaa kirjoittamista opiskelleelle Lopakalle kirja on pitkäaikainen haave. Hän korostaa, että Marrasta ei ole tarkoitettu vain musiikista tai yhtyeiden kiertueista kiinnostuneille.
– Itse mietin, että kirja kertoo paljon muustakin. Siinä on useampia tasoja. Oleellista on musta huumori, joka ukkoporukan reissussa lähtee ennen pitkää käsistä.
Rankankin huumorin ohella kirjan päähenkilö ajattelee usein kuolemaa. Lopakka pohtii, että aina kun kynän käteen ottaa – oli kyse sitten kirjan tai musiikin tekemisestä – tulevat kuolemaan liittyvät asiat helposti mieleen. Lopakan mukaan kyseessä on pohjoinen mielenlaatu, joka ei välttämättä nauti asioista, joista ”normaali” ihminen nauttii.
– Täällä ollaan vain kerran, eikä tämä toistu. Kahden tyhjyyden välistä jaksoakin osaa jollakin tavalla arvostaa. Vaikka hirttoköysi välillä kiinnostaa niin varmaan tulen katsomaan loppulausekkeeseen asti tämän elämäntien mikä minulle on annettu. Mutta melko varma olen, että se on huomattava pettymys, tuumii Lopakka.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.