Kiina huolissaan TTIP-sopimuksesta
Kiina suhtautuu avoimesti neuvottelujen alla oleviin TTIP- ja TPP-vapaakauppasopimuksiin. Zhang Yansheng, Kiinan kansallisen kehityksen akateemisen komitean johtaja, pitää TTIP-sopimusta kuitenkin usealla tavalla ongelmallisena. – Miten kyseinen sopimus tulee pitkällä tähtäyksellä vaikuttamaan kansainvälisen talouden ja kaupan sääntöihin? Korvaako se jossain vaiheessa Maailmankauppajärjestö WTO:n? pohtii Zhang. Toisaalta TTIP ei huomioi kehittyvien maiden intressejä vaan päinvastoin uhkaa ajaa kehittyvät maat entistä marginaalisempaan asemaan. Lisäksi vaikka TTIP voisi tuoda lisätuloja EU:lle ja Yhdysvalloille, jättää se sivuraiteelle Kiinan ja muut sopimuksen ulkopuoliset maat. Tämä merkitsee Zhangin mielestä maailmankaupan epätasapainoa ja menetyksiä kyseisille maille. TTIP korvaa monenkeskisen ja –tasoisen yhteistyön niin kehittyneiden kuin kehittyvien maiden välillä keskitetyllä, rikkaiden maiden keskinäisellä sopimuksella, joka lopulta haittaa myös EU-jäsenmaiden kehitystä.
Sopimuksesta haittaa Kiinan ja EU:n suhteille
Zhang huomauttaa, että maailmankaupan tasolla TTIP-sopimus tulee kasvattamaan Yhdysvaltain roolia keskeisimpänä toimijana. Eniten kehityksestä kärsii Kiina. – Toisaalta TTIP lisää Kiinan ja Yhdysvaltain talouksien välisiä jännitteitä, mutta vaikeuttaa myös Kiinan ja Euroopan taloudellista yhteistyötä. Sopimus vähintäänkin kasvattaa Kiinan ja EU:n välisen talousyhteistyön kustannuksia ja pakottaa Kiinan hakemaan kauppakumppaneita muualta maailmasta, arvioi Zhang.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Israelin tiedusteluministeriön laatimassa asiakirjassa, jonka koko sisältö julkaistiin Mekomit-verkkojulkaisussa viime viikolla, suositellaan Gazan kaistan väestön pakkosiirtoa Siinaille pysyvästi ja kehotetaan valmistelemaan kansainvälistä yhteisöä hyväksymään siirto. Asiakirjassa ehdotetaan myös Gazan asukkaille suunnattua kampanjaa, joka "motivoi heitä hyväksymään suunnitelman".
Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan avaa poliittisen Islamin merkitystä poliittisena voimana. Palestiinalaisten vastarinnan pelkistäminen pelkkään Hamasiin on vakava virhe. Sekulaari yhteiskunta on välttämätön edellytys edistykselle myös Islamilaisessa maailmassa.
Harva on kuullut lokakuun 17. päivän tapahtumista Pariisissa vuonna 1961. Pariisin poliisi kidutti tuhansia ihmisiä ja satoja murhattiin poliisin toimista raa’asti. Kaikki tämä suunnitelmallisesti. Maailma vaikeni yli 30 vuotta asiasta, ja vieläkään Ranskan valtio ei ole ottanut vastuuta Pariisin verilöylystä. Miksi näin?
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.