Kilpailutetaanko siivoojat nälkäpalkalle?

04.07.2014 - 21:12
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsingin kaupungin liikelaitos Palmia tarjoaa muun muassa siivouspalveluja. / Palmia/hel.fi |

Helsingin kaupunginhallituksessa nähtiin kevään lopulla tuttu kuvio, joka on toistunut ympäri Suomen kuntakenttää eri muodoissa. Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi äänin 5-4 konsulttityön pohjalta tehdyn raportin, jossa tukipalveluja tuottavaa liikelaitos Palmiaa ehdotetaan yhtiöitettäväksi.

Palmia aloitti toimintansa vuonna 2003, kun Helsinki Catering, kiinteistöviraston kiinteistöpalvelukeskus sekä opetusviraston palvelukeskus yhdistyivät. Nyt esitellyssä suunnitelmassa osa Palmian toiminnasta jatkaisi edelleen liikelaitoksena, mutta vartiointi-, kiinteistö- ja siivouspalvelut pilkottaisiin yhdeksi tai useammaksi yhtiöksi.
Toteutuessaan kyseessä ei ole mikään pieni operaatio, sillä 3 000 työntekijän Palmia vastaa yli tuhannesta kohteesta ympäri Helsinkiä. Asiakkaita ovat koulut, päiväkodit, sairaalat ja kaupungin suuret virastot.

”Laki on niin kuin se luetaan”

Perustelut yhtiöittämiselle ovat tuttuja - Euroopan unioni ja sen kilpailulainsäädäntö. Tarkemmin kyse on viime syksynä voimaan tulleesta sixpack-hallituksen kuntalain muutoksesta, johon on kirjattu velvoite liikelaitosten yhtiöittämisestä.

Laki on tässäkin tapauksessa niin, kuin se halutaan lukea. Itse asiassa yhtiöittämispakkoa ei ole, toteaa Merja Ruotsalainen, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja.
Yhtiöittämisvelvoite koskee vain tapauksia, joissa julkisesti omistettu liikelaitos kilpailee tarjonnallaan yksityissektorin kanssa. Yhtiöittämistä ei edellytetä, jos liikelaitos tuottaa palvelunsa kunnan omana toimintana kunnan asukkaille, ilman kilpailuttamista.

– Kun lakia lukee tarkasti, pienellä hienosäädöllä ja karsimisella Palmia voisi aivan lainmukaisesti jatkaa toimintaansa liikelaitoksena, Ruotsalainen kertoo.

Palmian 160 miljoonan euron liikevaihdosta vain noin 5 % tulee palveluista, joita se tarjoaa avoimilla markkinoilla. Näiltä aloilta vetäytymällä liikelaitos voisi välttää yhtiöittämisen. Kaupunki voisi puolestaan laajentaa Palmian toimintaa ostamalla esimerkiksi nyt osin kilpailutetut koulujen ruokapalvelut ja kiinteistöpalvelut suoraan liikelaitokselta. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan jostain syystä haluta miettiä.
– Pari puoluetta on, joiden toivoisi ajattelevan asioita joskus muutenkin kuin puhtaasti bisneksen kautta, Ruotsalainen hymähtää.

Siivoojilta pois 300 €/kk

EU:n selän taakse menemisen lisäksi yhtiöittämishanketta on perusteltu säästöillä, jotka vallitsevan talousajattelun mukaan ovat välttämättömiä. Konsulttiselvitys ei kuitenkaan sisällä konkreettisia säästökohteita – työntekijöitä lukuun ottamatta.

– Ainoa selkeä säästöratkaisu selvityksessä on työehtosopimusshoppailu, Ruotsalainen sanoo.
Uhkakuvana on, että yhtiömuotoinen Palmia kilpailisi avoimilla markkinoilla yksityissektorin suurten monikansallisten yritysten kanssa hiostamalla työntekijöitä ja heikentämällä työehtoja.

– Jos Palmian siivoojat siirtyisivät Palvelualojen ammattiliitto Pamin vastaavaan sopimukseen, on laskettu, että toimeentulo leikkaantuisi noin 17 prosentilla.

Se tarkoittaisi naisvaltaisella alalla jo ennestään matalan kuukausipalkan alentamista 300 eurolla. Heikennyksiä tulisi myös vuosilomissa ja sairaslomissa.

– Käteen jää silloin reilu tuhat euroa kuukaudessa. Monilla on huoli ja murhe, miten sillä voi tulla toimeen kalliiden kustannusten Helsingissä, kertoo Ruotsalainen.

– Minkälaista säästämistä se on kaupungilta, jos työssäkäyvät ihmiset joutuvat sosiaaliluukulle?

Epäselvä selvitys

Kalliista konsulttiselvityksestä huolimatta yhtiöittämisen todelliset taloudelliset tai toiminnalliset edut ovat jääneet hämärän peittoon. Palvelujen jakaminen eri yritysten kesken pikemminkin lisäisi byrokratiaa sekä kustannuksia. Yhtiönä Palmian maksettavaksi tulisi myös 20 % yhteisövero, jota kunnalliset liikelaitokset eivät maksa.

– Veronmaksajien rahoilla tässä toimitaan, ja hinta tulee olemaan kalliimpi, Merja Ruotsalainen arvioi.

Myös Palmian johto on tyrmännyt suunnitelmat huonosti valmisteltuina. Liikelaitoksen johtokunta arvioi suunnitelmien toteutuessa kaupungille koituvien taloudellisten riskien olevan 300-500 miljoonan euron luokkaa seuraavien 20 vuoden aikana.

– Raportissa ei ole kuvattu esimerkiksi sitä, mihin virastojen huoltopalveluissa työskentelevät tuhat henkeä sijoittuisivat. Epäselvää on myös, miten Palmian hallinto järjestetään, jos toimialueet pilkotaan, Ruotsalainen ihmettelee.

Kaupunki on ilmoittanut, että nyt käynnistyneissä yt-neuvotteluissa ketään ei tulla irtisanomaan, mutta yhtiöittämisen myötä vakinaiset työntekijät menettäisivät Helsingin kaupungin tarjoaman työsuhdeturvan.

Konsernijaostossa asia on uudelleen elokuun puolivälissä. Sen jälkeen on tavoitteena, että kaupunginhallitus tekee asiasta lopullisen esityksen, joka tulee kaupunginvaltuuston päätettäväksi 10. syyskuuta. Ainakin tässä vaiheessa koko vasemmisto on ollut yhtiöittämistä vastaan. Paljon riippuukin vihreistä.

Julkinen voi olla tuottavaa

Palmian kehittämisenä kaupungin liikelaitoksena olisi JHL:n Merja Ruotsalaisen mukaan monia etuja. Toisin kuin julkisuudessa usein esitetään, myös kunnallinen omana työnä toteutettu palvelu voi olla laadukasta ja veronmaksajille tuottavaa.

– Reilut 10 vuotta toiminut Palmia on tehnyt hyvää tulosta, se ei ole mikään rahasyöppö. Helsingillä on paljon tiloja, joissa tarvitaan palveluja ja meillä on tässä toimiva liikelaitos.

Voitontavoitteluun keskittyviksi osakeyhtiöiksi muutettuna Palmian johdon päätökset olisivat pitkälti ilmoitusasioita, joista yhtiö raportoisi konsernijaostolle.

Kaupunginvaltuuston ei olisi enää mahdollista velvoittaa yhtiötä esimerkiksi vastaaviin sosiaalisen työllistämisen projekteihin, joita nyt on toteutettu. Palmian kautta on pystytty tarjoamaan töitä maahanmuuttajille ja vajaakuntoisille, joiden on vaikea muuten saada töitä.

Ruotsalainen muistuttaa, että omana työnä tehtynä palvelujen toteuttaminen on osoittautunut kunnissa ka edullisimmaksi. Yli sata kuntaa on jo palauttanut ulkoistettuja palveluja takaisin omaksi työksi.

Liikelaitoksen työntekijöillä on vuosikymmenten kokemus, ammattitaito ja pitkäaikainen asiakkaiden tuntemus, jota ei kannata heittää hukkaan.

– Joillain poliittisilla päättäjillä on se käsitys, että vaikkapa siivous on työ, jonka osaavat kaikki. Tosiasiassa laitossiivous on aivan eri asia kuin kotisiivoaminen, se vaatii koulutettuja ihmisiä.

– Jos Palmian nyt annetaan mennä, ja myöhemmin tajutaan sen päätöksen olleen virhe, ei näin suurta kokonaisuutta ole varaa ottaa helpolla takaisin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.