Kodinhoitaja vaatii selvitystä oman työnsä hinnasta

29.03.2011 - 10:07
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
SKP:n eduskuntavaaliehdokas Aino Sillman on aloittanut kodinhoitajan työt Jyväskylän kaupungin vanhusten kotihoidossa jo 1970-luvun puolivälissä. Nyt hoidettavana Pirkko Kupari. / Satu Simonen |

SKP:n eduskuntavaaliehdokas Aino Sillman on aloittanut kodinhoitajan työt Jyväskylän kaupungin vanhusten kotihoidossa jo 1970-luvun puolivälissä. Hän on tällä hetkellä niin sanotusti uransa huipulla. Kymmenien vuosien palvelusajan jälkeen hänen tuntipalkkansa on alle 13 euroa.

Kun Jyväskylässä päätettiin kaupungin varoin laajentaa yksityistä kotipalvelua palvelusetelien avulla, laadittiin sitä varten laskelmat, joiden perusteella kaupungin kotipalvelun ilmoitettiin tulevan huomattavasti kalliimmaksi kuin yksityinen palvelu. Kaupungin kodinhoitajien tuntihinnaksi saatiin yli 50 euroa.

Tuntihinnat ovat herättäneet laajalti ihmetystä. Epäilyt laskentatavan oikeellisuuden suhteen ovat voimistuneet etenkin sen jälkeen kun julkisuudessa kerrottiin kaupungin omien lääkärien tuntikustannuksen olevan noin 48 euroa ja virolaisten vuokralääkärien hinnan olevan noin 75 euroa tunnilta.

Aino Sillman penää virkamiehiltä ja päättäjiltä yksityiskohtaista selontekoa, mistä valtava kustannusero laskelmissa johtuu.

– Olemme työporukassa ihmetelleet suuresti, mistä tuntihinta oikein muodostuu ja miten laskutoimitus on tehty. Tiedot pitäisi kertoa avoimesti niin työntekijöille kuin myös kuntalaisille. Samoin pitäisi purkaa auki yksityisen palveluntuottajan kustannukset. Nyt vertailutiedot ovat jääneet vain pienen piirin tietoon.

Tuottavuuden kasvu ei näy palkoissa

Aino Sillmanin mukaan kodinhoitajan työ Jyväskylän kaupungilla on muuttunut todella paljon vuosien saatossa. Työ on henkisesti ja fyysisesti raskasta, vanhukset ovat monisairaita ja työntekijöiltä vaaditaan monipuolista osaamista. Työtahti on tiukentunut ja hoidettavaa kohti on käytettävissä entistä vähemmän aikaa. Työn tuottavuus ja tehokkuus on lisääntynyt merkittävästi, mutta se ei ole näkynyt työntekijöiden palkoissa.

– Käymme päivittäin 5-7 asiakkaan luona 2-4 kertaa samassa osoitteessa. Iltavuoron aikana yhtä hoitajaa kohti voi kertyä jopa 25 kotikäyntiä. Yhtä käyntiä kohti on käytettävissä yleensä noin 15-30 minuuttia. Perustyön ohella päivässä kuluu noin tunnin verran aikaa välttämättömään raportointiin.

Aino Sillman on täysin varma, että kaupungin omat kodinhoitajat tulevat kaupungille huomattavasti halvemmiksi kuin yksityinen palvelu. Sen ymmärtämiseen pitäisi riittää hänen mielestään ihan tavallinen maalaisjärki.

– Jos voittoa tavoitteleva yritys on oikeasti kaupungin palvelua edullisempi, niin se on mahdollista vain siten, että säästö otetaan työntekijöiden selkänahasta, tavalla tai toisella, toteaa Sillman.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (9 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.