Kokoomus hävisi tornihotellin, mutta voitti palvelusetelit

17.05.2013 - 13:04
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Jätkäsaareen suunniteltu tornihotelli torpattiin Helsingin valtuuston äänestyksessä. / ADT-Kaupunkisuunnitteluvirasto |

Helsingin valtuusto kaatoi tiukan äänestyksen jälkeen Jätkäsaaren rantaan esitetyn 33 kerroksen tornihotellin. Tuomas Rantasen (vihr) tekemä ja Yrjö Hakasen (SKP & Helsinki-listat) kannattama hylkäysesitys voitti äänin 43 – 42. 

Hotellitonttia tavoitteli norjalainen suursijoittaja Arthur Buchardt, jolle kaupungin johto yritti jo aiemmin junailla tonttia presidentinlinnan lähelle. Hankkeen kaatuminen oli tappio erityisesti sitä ajaneelle kokoomukselle, mutta myös siihen sitoutuneille vihreiden ja perussuomalaisten johtajille.

Ylikorkean tornin rakentaminen rannalle ja kantakaupunkiin herätti laajaa vastustusta asukkaiden ja asiantuntijoiden keskuudessa. Kokoomus yrittikin viime vaiheessa perustella hotellia sen työpaikoilla ja jopa energiatehokkuudella. 

– Esitetyt arviot työllisyysvaikutuksista ovat yhtä tyhjän kanssa, kun ei ole edes selvitetty miten työllistävää on rakentaa toisenlainen hotelli tai lisääntyykö hotellimatkailun kokonaismäärä Helsingissä, totesi Yrjö Hakanen.

– Ylikorkea rakentaminen ei ole myöskään ekologista. Tornin rakentamisen ja käytön vaatima energia on paljon matalampia rakennuksia suurempi. 

Hakanen muistutti, että Helsingissä pitäisi olla käynnissä demokratiahanke, jossa lisätään asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia. 

– Tässä tapauksessa vain raha puhuu. Yhden suursijoittajan esitykset ovat sivuuttaneet asukkaat ja vaihtoehdot. 

Palvelusetelit lisäävät eriarvoisuutta

Jos kokoomus hävisi tornihotellin, se voitti valtuustossa pitkään kiistellyn palvelusetelien käytön vakinaistamisen ja laajentamisen sosiaali-, terveys- ja päivähoitopalveluissa.   

Palveluseteli edellyttää käyttäjän omarahoitusta. Esimerkiksi palveluasumisessa se on yleensä satoja euroja kuukaudessa. Niistä hyötyvät siten lähinnä hyvätuloiset. Kun kaupungin budjetissa leikataan samaan aikaan määrärahoja, heikentyvät julkiset palvelut. 

– Tässä ei ole kyse vain kunnan palvelujen täydentämisestä tilanteissa, joissa oma tuotanto ei riitä. Kyse on setelien käytön laajentamisesta vaihtoehtona kunnan omille palveluille ja palvelujen eriarvoistumisesta, arvosteli Hakanen.

Samanlaista arvostelua esittivät monet sosialidemokraatit ja vasemmistoliittolaiset, myös eräät vihreät. Mutta kun tuli päätöksen aika, palvelusetelit ajettiin ryhmäkurilla läpi. Vain SKP:n ja Helsinki-listojen edustaja vastusti palvelusetelien käytön laajentamista. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.