Kokoomusvetoinen politiikka ei ole naisen ystävä

08.03.2012 - 11:41
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Lisäbudjettia käsittelevä hallitus puhuu miljardien leikkauksista. On vain näennäistä kiistaa Kataisen ja Urpilaisen kesken, leikataanko 3 vai 5 miljardia.

Yhtä kaikki se merkitsee kunnissa ja perheissä monia lisävaikeuksia. Julkiset palvelut joutuvat taas kerran ennennäkemättömään leikkuriin. Nyt uumoillaan jo kaikkien indeksikorotusten jäädyttämistä. Jos maaliskuussa EU:n taloussopimus vahvistuu, mahdollistaa se myös yhä rajumpaa työnantajapolitiikka. Samaan aikaan hintojen korotukset jatkuvat tasaveron suuntaan. Kokoomusvetoinen politiikka yksityistää, leikkaa, supistaa, mutta samalla se nostaa sairaskuluja leikkaamalla Kela–korvauksia.

Budjettileikkaukset kourivat pahimmin vähävaraisia ihmisiä. Enemmistö pienituloisista on naisia. Naisten euro on edelleen noin 80 senttiä. Kansaneläkkeellä sinnittelevistä eläkeläisistä on 2/3 naisia. Yksinhuoltajaperheet ovat pääasiassa äidin ja lasten perheitä. Pätkätyö ja erilaiset epätyypilliset työsuhteet ovat useammin käytössä naisvaltaisilla aloilla, muun muassa hoito- ja hoiva-aloilla, kaupan alalla ja siivouksessa.

Kokoomusvetoinen politiikka ei todellakaan ole naisen ystävä, väität mitä tahansa. Ihmetellä täytyy sitä, miksi niin moni nainen ei ymmärrä tätä.

Pahoinvointi lisääntyy

Ihmisten pahoinvointi lisääntyy. Sitä syventävät palvelujen huononeminen ja köyhyyden kasvaminen. Viime kuukausina on ollut lukuisia perhetragedioita – jopa lähes viikon välein – joissa äiti ja lapset ovat joutuneet raa'asti surmatyön kohteeksi. Perheväkivalta on ajamassa yhä useammin myös naisia lapsineen turvakoteihin, mutta niidenkin aivan liian vähäinen määrä on huolestuttava asia. Jo pelkästään pitkät etäisyyden maassamme vaikeuttavat hakeutumista turvaan.

Säästöjen ja leikkausten ansiosta ovat matkat synnyttämään kasvaneet jopa sadoiksi kilometreiksi. Koska osastolle ei pääsen sisään kuin vasta h-hetkellä, joutuvat nyt muun muassa äidit Pohjois-Suomessa matkustamaan ensin Rovaniemelle hotelliin odottamaan, ellei kaupungissa ole tuttuja. Enää ei toteudu alueellinen tasa-arvo, puhumattakaan taloudellisesta tai sukupuoleen liittyvästä tasa-arvosta.

Naiset asiantuntijoina

Naiset ovat monessa ongelmassa asiantuntijoita. Mutta ongelmien korjaamiseen ei riitä yksi eikä edes kaksi naistenpäivää, ei edes vuosikymmenten perinne. Taistellen saadut parannukset on viime vuosina purettu vähä vähältä. Nyt tarvitaan asiantuntijoita, naisia nousemaan ääneen kunnissa, joissa viime kädessä moni asia päätetään.

Suunnaksi siis syksyn kunnallisvaalit ja naisten esiinmarssi – jotta naiset löytävät kokoomuksen ja sen ystävien politiikan tilalle paremman vaihtoehdon!

Kirjoittaja on Demokraattisen naisverkoston puheenjohtaja.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.