Keywords:

"Kommunisti valtuustossa tarkoittaa rohkeutta päättää toisin"

12.06.2021 - 14:30
(updated: 15.06.2021 - 16:12)
JP Väisäsellä ja Kirsti Kankaalla on vaalikampanjan kova loppuvääntö päällä Helsingin Narinkkatorilla. Kuva Tiedonantaja

Kuntavaalipäivä 13.6. on jo ihan kulman takana ja ehdokkaat ovat päässeet rajoitusten höllentyessä yhä enemmän kampanjoimaan myös kaduille. Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen kommentoi Helsingin Narinkkatorilta vaalityön lomassa kommunistien kampanjakuulumisia. Väisänen on itse ehdolla Asukkaiden Helsinki -listalla numerolla 1131.

– Puolue on pystynyt ottamaan paikkaa politiikassa ihan uudella tavalla näillä digitaalisilla vaalikentillä. Korona pakotti meidät someen. Se ei ollut meille helppoa, mutta me ollaan pystytty ottamaan paikkaa siellä. Nyt loppumetreillä on päästy myös toreille. Täällä Helsingissä tavallinen tori on yllättänyt perinteisetkin toimijat, sillä monilla teltoilla näkyy olevan vajaamiehitys isommillakin puolueilla.

Väisäsen mielestä verkkonäkyvyydestä on iso kiittäminen puolueen alotteiden ympärille rakentuneiden ryhmien aktiivien.

– Me ollaan pystytty valtakunnallisesti järjestämään keskusteluja muun muassa työstä, ympäristöstä ja turvallisuudesta. Tällä viikolla keskustelussa oli myös sosiaaliturva ja eläkkeet. Monet asiat näistä ovat ihan kuntapolitiikan keskiössä.

 

Politiikka ei ole vain puolueiden asia

Ihmiset tulevat nyt vaaliteltoille kertomaan omasta huolestuttavasta tilanteestaan.

– Monelta ihmiseltä puuttuu perusturva ja työ. Korona on vienyt monelta työpaikan ja tästä hädästä kerrotaan. Vaalitorille tullaan tekemään hätähuutoja, sanoo Väisänen.

Myös kansalaisyhteiskunta ja päätöksenteko ovat puhuttaneet Helsingin vaalikentillä.

– Helsingissä on ihmetelty mikä on tämä meidän yhteislista. Se on ollut hyvä, koska silloin ollaan voitu puhua siitä, mitä kansalaisyhteiskunta todellisuudessa tarkoittaa. Kommunistien politiikkakäsityksessä politiikkaa ei tee vain puolueet, vaan kansalaisyhteiskunnan erilaiset toimijat. Ja Helsingissä ollaan voitu nyt keskustella siitä, että kuka saa tehdä politiikkaa? Ihmiset ovat oivaltaneet, että ei politiikka voi olla vain puolueiden asia. Meidän käsitys poikkeaa poliittisen eliitin puolueista aika radikaalisti. Tässä on ajatus laajemmasta politiikkakäsityksestä, puolueet ei yksin omista politiikkaa, sanoo Väisänen.

 

SKP on lähtökohdiltaan erilainen puolue

Kommunistinen puolue on Väisäsen mukaan radikaalisti erilainen, kuin tällä hetkellä vallan kahvassa olevat.

– Meidät kommunistit erottaa muista puolueista siitä, että tällä hetkellä vallan kahvassa olevat ovat sopeutuneet kapitalismiin, uusliberalismiin ja kaiken kaupallistamiseen. Vallassa olevien puolueiden välillä on vain sävyeroja, mutta isoon ajatukseen systeemistä ollaan sopeuduttu.

Kommunistit ovat sitä mieltä, että ihmisen ja luonnon riistoa ei korjata sillä, että pikkusen säädetään nykymuotoista systeemiä.

– Me tarvitaan kokonaan systeemin muutos. Se on iso remontti, ja kuntavaaleissa on paikka alkaa tekemään sitä. Sillon me puhutaan osallistuvasta demokratiasta, miten ihmiset voivat alkaa päättämään omista asioistaan ja vaikuttaa niihin. Ja systeemi muutetaan, kun ihmiset haluavat alkaa muuttamaan sitä. Vaalit on kommunisteille iso demokratiaprojekti. Silloin me puhutaan ihan erilaisesta demokratiahankkeesta, kuin mistä esimerkiksi kokoomus puhuu. Heille demokratia tarkoittaa markkinadiktatuuria. Muut puolueet on markkinnadiktatuurissa sävyeroltaan vähän erilaisia, mutta hyväksyvät saman logiikan.

– Me ollaan jo lähtökohdiltamme ihan erilainen porukka.

Väisäsen mielestä jokaiselle kaupungille ja kunnalle olisi hyväksi, että valtuustossa on kommunisteja.

– Meidän tapaan toimia kuuluu kollektiivinen ajattelu, joka tarkoittaa että asukkailla on rooli päätöksenteossa. Me ollaan sitouduttu siihen, että tehdään asukaslähtöistä politiikkaa, eikä grynderien, suurpääoman tai ison bisneksen sanelemana esimerkiksi kaavamuutoksia.

– Kommunisti valtuustossa tarkoittaa rohkeutta päättää toisin. Meitä ei rajoita yrityssopimukset, kuten monia muita puolueita rajoittaa.

Lue SKP:n kuntavaaliohjelma täältä.

Katso SKP:n ehdokkaat koko maassa täältä.

Kuvia SKP:n vaalikampanjasta:

Tanja Mäntynen ja Riitta Tynjä Jyväskylän vaalikadulla 5.6.2021
Ehdokkaat Tanja Mäntynen ja Riitta Tynjä Jyväskylän vaalikadulla 5.6.2021

Bex Tapanainen Tampereen Tesomalla 2.6.2021Ehdokas Bex Tapanainen Tampereen Tesomalla 2.6.2021

Yrjö Hakanen vaalikampanjoi Helsingissä 8.6.2021 kuva Toivo KoivistoAsukkaiden Helsinki -listan ehdokas Yrjö Hakanen vaalikampanjoi Helsingissä 8.6.2021. Kuva Toivo Koivisto

Tapio Siirilä kuntavaalikampanjoimassa Kemissä 7.6.2021Ehdokas Tapio Siirilä kuntavaalikampanjoimassa Kemissä 7.6.2021​.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.