Kommunistien kalottikonferenssi kesäkuun puolessa välissä

11.06.2012 - 11:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Viime vuonna kommunistien yhteinen kalottikonferenssi järjestettiin Ruotsin Pajalassa. / TA |

SKP:n Lapin piirin järjesti vuonna 2008 Utsjoella SKP:n 90-vuotisjuhlan, johon osallistui edustajia myös Venäjän ja Norjan kommunistisista puolueista. Juhlista alkoi pohjoisten alueiden kommunistien konferenssien perinne, johon myös Ruotsin puolue tuli mukaan viime vuonna. Tapaamisia on Utsjoen jälkeen ollut Altassa Norjassa, Murmanskissa Venäjällä ja Pajalassa Ruotsissa.

Tänä vuonna SKP:n Lapin piiri vastaa taas konferenssin järjestämisestä. Paikkana on Tornio ja aika 16.-17. kesäkuuta.

Osallistuminen laajenee

Konferenssista on tulossa aikaisempia vuosia laajempi. Venäjältä on tulossa yhdeksän toveria, mukana mm. kolme Murmanskin alueparlamentin jäsentä (Gennadi Stepahno, Mihail Antropov ja Olga Panina), Kuolan majakka- lehden päätoimittaja Valeri Tshernik ja Apatit-kaivosyhtiön ammattiosaston puheenjohtaja Artur Popov.

Norjasta tulee kahdeksan edustajaa. Mukana on tovereita sekä puolueen johdosta (mm. puheenjohtaja Svend Haakon Jacobsen) että pohjoisilta alueilta. Ruotsin ryhmästä kolme edustajaa (mm. Jällivaaran kunnanvaltuutettu Bror Wennström) on Norbottenin alueelta ja yksi (Barbara Brädefors) puolueen johdosta.

SKP:n edustajia osallistuu konferenssiin toista kymmentä. Mukana on myös puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

Esillä pohjoisen kehittäminen ja ongelmat

Konferenssissa keskustellaan pohjoisten alueiden kehittämisen tavoitteista ja ongelmista. SKP:n Lapin piiri nostaa esille erityisesti suhtautumisen kaivoksiin. Kaivokset tuovat yhtäältä kipeästi kaivattuja työpaikkoja työttömyydestä perinteisesti kärsivään Lappiin. Toisaalta kaivosten tuotot menevät ulkomaille ja haitat jäävät paikallisten harmiksi. Myös matkailu ja energian tuotanto – mm. vesivoimalaitoksia varten rakennetut suuret altaat – tullaan nostamaan esille.

Norjan ja Venäjän toverit tulevat varmasti nostamaan esille Pohjoisen jäämeren ympäristön ongelmat. Öljyn ja kaasun poraaminen myrskyisiltä ja ekologisesti erittäin herkiltä alueilta on suuri riski ympäristölle.

Oma lukunsa on Naton lisääntynyt aktiivisuus pohjoisilla alueilla. Naton lentokoneet, laivat ja sukellusveneet partioivat Jäämerellä yhä suuremmin joukoin. Suuria Nato-sotaharjoituksia pidetään pohjoisessa sekä maalla, merellä että ilmassa. Myös Natoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi ovat osallistuneet suurillakin joukoilla näihin harjoituksiin.

Yhteistyötä tiivistetään

Tietojen ja kokemusten vaihdon ohella tavoitteena on käytännön yhteistyön lisääminen naapuripuolueiden kesken. Esimerkiksi samaa teemaa koskevien kamppailujen käynnistäminen eri maissa tuo kamppailuille kansainvälistä ulottuvuutta. Sen avulla on mahdollista saada tavoitteet kussakin maassa paremmin toteutetuksi.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.