Korruptiohallituksen ydinvoimaesitykset läpi

01.07.2010 - 11:15
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Eduskunnan synkkä ydinvoimapäätös toi paikalle itse Viikatemiehen. / Äänestä ydinvoima historiaan |

Eduskunta hyväksyi aamulla hallituksen esityksen mukaisesti periaatepäätöksen kahden uuden ydinvoimaluvan myöntämisestä. TVO:n hakemus Olkiluoto neloselle hyväksyttiin äänin 120-72 ja Fennovoiman joko Simoon tai Pyhäjoelle sijoitettava reaktori 121-71.

Myös Posivan hakemus ydinjätteen loppusijoituspaikan rakentamisesta laajennettuna sai kansanedustajien enemmistön siunauksen.

Hallituksen luottamuksesta pidetyssä äänestyksessä myös ydinvoimaa vastustaneet vihreät palasivat ruotuun. Kaikki puolueen edustajat kannattivat luottamuslausetta hallitukselle.

Olipa ydinvoimasta energiamuotona mitä mieltä tahansa, hallituksen esitys olisi pitänyt joka tapauksessa hylätä siihen sisältyneiden epäselvyyksien, korruptioepäilyjen ja epätäydellisten selvitysten vuoksi. Päätös tehtiin myös monen asiantuntijan mielestä hätiköiden, liian nopeassa aikataulussa.

Kamppailu jatkuu

Eduskuntatalon pihalla mieltään osoittaneet vaativat esityksen hylkäämistä. Tulokseen pettyneet järjestöt aikovat jatkaa kamppailua eri rintamilla.

Periaatelupien myöntäminen ei tarkoita vielä reaktorien rakentamista. Seuraavat väännöt käydään rakentamisluvista ja investointipäätöksistä.

Myös seuraava eduskunta on paljon vartijana. Ydinvoiman rakentaminen on nyt kiinni suurista suomalaisista yrityksistä, joista monet ovat julkisesti omistettuja. Eduskunta voi myös kirjoittaa koko ydinvoimalain uusiksi niin, että uusille ydinvoimaloille ei enää myönnetä lupia.

Yli 30 000 äänestäjää on allekirjoittanut sitoumuksen, jonka mukaan he eivät aio tulevissa vaaleissa äänestää ydinvoimaa tukenutta ehdokasta.

Olkiluodon saarto elokuussa

Lauantaina 28. elokuuta on suunnitteilla toimintatempaus Olkiluodossa, jonne rakennetaan maailman suurinta EPR-ydinreaktoria, jonka mm. Britannian viranomaiset ovat luokitelleet liian riskialttiiksi. Vastauksena hallituksen vastuuttomaan toimintaan ydinenergia-asioissa aikovat aktiivit sulkea Olkiluodon tiet päivän ajaksi.

Järjestäjien mukaan kaikki ovat tervetulleita ilmaisemaan omalla tavalla mieltään ydinovimaa vastaan.

Lisätietoa Olkiluodon tempauksesta >>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (5 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.