Kosovon ero liittyy Naton laajentamiseen

08.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6 / 8.2.2008

"Länsi-mielinen" ja "Eurooppa-mielinen" Boris Tadic voitti "äärikansallismielisen" ja "Venäjä-mielisen" Tomislav Nikolicin Serbian presidentinvaalien toisella kierroksella. Vaikka voitto oli niukka ja vaikka myös Tadic julkisesti vastustaa Kosovon maakunnan eroa Serbiasta, USA, Nato ja EU näyttävät nyt epäilemättä Kosovon albaanijohtajille vihreää valoa maakunnan julistamiseksi itsenäiseksi. "Itsenäisyys" tarkoittaa sitä, että Kosovosta tehdään USA:n, Naton ja EU:n epäitsenäinen vasallivaltio ja tukikohta. Asemaansa Euroopan johtavana huume- ja tyttökaupan käytävänä Kosovo tuskin menettää, pikemminkin vahvistaa.


Yhtä vähän kuin lännen osallisuudessa Jugoslavian hajoamissotiin 1990-luvun alkupuolella ja Naton hyökkäyksessä Jugoslaviaan 1999 oli kyse "humanitaarisesta" interventiosta, yhtä vähän Kosovon irrottamisessa Serbiasta on kyse maakunnan albaanienemmistön itsemääräämisoikeuden tunnustamisesta. Jugoslavian pirstominen oli ja Kosovon irrottaminen Serbiasta on kiinteä osa imperialismin laajempaa sotilaallista "tiekarttaa". Se oli ja on kiinteässä yhteydessä USA:n johtamiin sotiin Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä. Ja se oli ja on kiinteä osa Naton laajentamista ja lännen taloudellisen ja sotilaallisen kontrollin varmistamista itäisessä Euroopassa.


Tämän vuoksi USA:lla ja Natolla oli valmiit suunnitelmat pommittaa Jugoslaviaa jo ennen vuotta 1999. Monet eurooppalaiset poliittiset johtajat uskovatkin nyt, että USA käytti tarkoituksellisesti Jugoslavian pommituksia pystyttääkseen Kosovoon suuren tukikohtansa Camp Bondsteelin. Kuten yhdysvaltalainen eversti Robert L. McCure on todennut, Kosovo-operaatioiden ja tukikohdan suunnittelu alkoi "kuukausia ennen kuin ensimmäistäkään pommia pudotettiin".


Yksi Camp Bodsteelin rakentamisen taustatavoitteista oli albanialais-makedonilais-bulgarialaisen öljyputkiprojektin AMBO:n suojaaminen. Öljyputken oli määrä kuljettaa Kaspianmeren öljyä bulgarialaisesta Burgasin Mustanmeren satamasta Adrianmerelle.


Balkan on portti Euraasiaan ja myös Lähi-itään.. Vuoden 1999 hyökkäys auttoi pystyttämään USA:n pysyvän sotilaallisen läsnäolon eteläisessä Euroopassa. Se puolestaan palvelee laajempia USA:n johtamia sotia. Jugoslavia, Afganistan ja Irak olivat ne kolme näyttämöä, missä sotia käytiin "humanitaarisen" savuverhon suojassa. Ilman yhtään poikkeusta kaikkiin kolmeen maahan rakennettiin USA:n sotilastukikohtia. Nyt suunnitellaan täyttä päätä uusia sotia nykyisten lisäksi. Tässäkin "itsenäisellä " Kosovolla on oma paikkansa.


Kosovon "itsenäistäminen" on myös ennakkotapaus muita suunnitelmia silmällä pitäen. USA:n imperialismi voisi käyttää ennakkotapausta hyväkseen pirstoakseen muiden itsenäisten valtioiden, muun muassa Kiinan ja Venäjän, alueita ja soveltaakseen brittiläisen imperialismin vanhaa hajota ja hallitse -strategiaa.


Venäjän ja Kiinan hallitukset ovat molemmat vastustaneet Ahtisaaren suunnitelmaa, eivätkä vain solidaarisuudesta Serbiaa kohtaan vaan myös omista syistään. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että Naton voimistuminen itäisessä Euroopassa ja entisissä neuvostotasavalloissa on samanlainen alueellisen tunkeutumisen prosessi kuin se mitä Napoleon ja Hitler yrittivät karkeammin keinoin.


Suomi tekisi viisaasti, jos se kategorisesti sanoutuisi irti USA:n, Naton ja EU:n Kosovo-puuhista eikä tunnustaisi maakunnan "itsenäisyyttä".ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli